ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Ekim 2016 Perşembe 10:23

"İstanbul Photo Awards 2017" için geri sayım başladı

"İstanbul Photo Awards 2017" için geri sayım başladı

Anadolu Ajansı tarafından üçüncüsü düzenlenecek uluslararası haber fotoğrafı yarışması "Istanbul Photo Awards 2017" için başvurular başlıyor Yarışmada "Yılın Fotoğrafı" için 10 bin dolar, toplamda da 133 bin dolar para ödülü verilecek Bu yıl ilk kez 28 yaş altındaki bir fotoğrafçıya "Genç Fotoğrafçı" ödülü verilecek Istanbul Photo Awards, yenilenen sitesiyle 1 Kasım’dan itibaren yayında olacak


Anadolu Ajansı (AA) tarafından üçüncü kez düzenlenecek "İstanbul Photo Awards” uluslararası haber fotoğrafı yarışması için başvurular 1 Kasım’da başlayacak.

Başvurular, 31 Ocak 2017'ye kadar "http://istanbulphotoawards.com" adresi üzerinden yapılacak.

Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından desteklenen, Türk Hava Yollarının resmi havayolu sponsoru olduğu yarışmada sekiz farklı kategoride ve "Genç Fotoğrafçı" bölümünde toplam 133 bin dolar ödül verilecek. Her kategorinin birincileri 8 bin, ikincileri 5 bin, üçüncüleri de 3 bin dolar ödülün sahibi olacak.

Yarışmada kategorilerin birincileri arasından seçilecek "Yılın Fotoğrafı"nın sahibi, 10 bin dolar para ödülü kazanacak.

Kategorilerden bağımsız olarak bu yıl ilk kez 28 yaş altındaki bir fotoğrafçıya 3 bin dolarlık "Genç Fotoğrafçı" ödülü verilecek.

Yarışmanın sonuçları, mart ayının sonunda tüm dünyaya ilan edilecek.

- Üçüncü yılda yarışmaya yeni kategoriler eklendi

İki yıldır düzenlenen ve dünya genelinde profesyonel fotoğrafçıların büyük ilgi gösterdiği yarışmaya üçüncü yılında yeni kategoriler eklendi.

Konuya ilişkin bilgi veren AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel, önceki yıllarda tekil haber, seri haber, tekil spor ve seri spor kategorilerinden oluşan yarışmaya bu yıl tekil doğa-çevre, seri doğa-çevre, tekil portre ve çoğul portre kategorilerini de ekleyerek kategori sayısını sekize çıkarttıklarını anlattı.

Sel, “Ayrıca 28 yaş altı foto muhabirleri için ‘Genç Fotoğrafçı Ödülü' ile yeni yeteneklerin çalışmalarını desteklemek istiyoruz." diye konuştu.

Yeni kategorilerin yarışmanın içeriğini daha da zenginleştirdiğini belirten Sel, haber fotoğrafı dünyasının en önemli yarışmalarından biri haline gelen "Istanbul Photo Awards"ın yeni kategorilerle daha geniş profesyonel foto muhabiri çevrelerine ulaşmayı hedeflediğini kaydetti.

Habercilik açısından bütün dünyada yine çok yoğun bir yıl yaşandığına dikkati çeken Ahmet Sel, bu sene yarışmaya dünyaca ünlü foto muhabirlerinin çok nitelikli çalışmalarla katılmasının beklendiğini ifade etti.

- Istanbul Photo Awards sitesi yenilendi

AA Kurumsal İletişim Direktörü Esra Kireçci, "Istanbul Photo Awards"ın yenilenen web sitesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kireçci,’’Uluslararası Haber Fotoğrafı yarışmamız Istanbul Photo Awards’ı üçüncü kez düzenleyeceğiz. Başvurularımız, 1 Kasım’da başlayacak. Web sayfamızı yeniledik, 1 Kasım’da yeni yüzümüzle foto muhabirlerinin karşısına çıkmaya hazırlanıyoruz. Yarışmamızla ilgili tüm bilgilere sayfamızdan ulaşılabilecek olmasının yanı sıra başvurular da sayfamız üzerinden yapılabiliyor.” dedi.

Bu yıl da yine dünya genelinden çok güçlü katılım beklediklerinin altını çizen Kireçci, iki senedir oldukça güçlü isimlerden oluşan jürinin bu yıl da öyle olacağını, jüri üyelerini kısa bir süre içinde ilan edeceklerini belirtti.

Geçen ay Viyana’da MuseumsQuartier’de sergi açtıkları ve 1 Kasım’da New York’ta BM Genel Merkezi’nde yeni bir sergi açacakları bilgisini veren Esra Kireçci, ‘’Üçüncü yılımızda artık süreçleri oturmuş, tanınan bir yarışma olmanın gururunu yaşıyoruz.’’ şeklinde konuştu.

- Fotoğraf alanında önemli isimler jüride

Geçen yılki "Istanbul Photo Awards"ın jüri üyeleri arasında Şanghay Fotoğraf Merkezi Direktörü ve Pulitzer ödüllü Liu Heung Shing, AFP Fotoğraf Dağıtım ve İş Geliştirme Direktörü Michel Scotto, World Press Photo ödüllü Guillaume Herbaut, AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel ve AA Fotoğraf Editörü Fırat Yurdakul, dünyaca ünlü foto muhabiri Laurent Van der Stockt, ABD Ulusal Basın Fotoğrafçıları Birliğinin 2013'te "Yılın Fotoğraf Editörü" seçtiği Newsweek Fotoğraf Editörü James Wellford, Le Monde gazetesi Fotoğraf Direktörü Nicolas Jimenez, Getty Images yöneticisi Georges De Keerle, Pulitzer ödüllü ve "Istanbul Photo Awards 2015 - Yılın Fotoğrafı" ödülünün sahibi Daniel Berehulak yer almıştı. Bu yıl da jüride fotoğrafçılık alanında duayen olarak tanınan isimler yer alacak.

- Dünyanın en iyi haber fotoğrafçıları başvuruyor

“Istanbul Photo Awards” uluslararası haber fotoğraf yarışmasında geçen yıl "Yılın Fotoğrafı" ödülünü Abd Doumany’nin çektiği, “Suriyeli Çocukların Yardım Çığlığı” fotoğrafı kazanmıştı. Sergey Ponomarev’in, New York Times için çektiği ve tekil haberde birincilik ödülü alan “Sığınmacılar” adlı fotoğrafı daha sonra Pulitzer ödülünü almıştı.

Önceki yıl ise "Yılın Fotoğrafı" ödülünü Daniel Berehulak'ın Ebola salgınında Liberya’da çektiği fotoğraf kazanmıştı. Berehulak’ın ödül alan fotoğrafı da AA tarafından düzenlenen “Istanbul Photo Awards 2015’in ardından Pulitzer ödülüne layık görülmüştü. AA’nın düzenlediği yarışmada ödül alan fotoğrafların iki sene art arda ‘Pulitzer’ alması, ‘’Istanbul Photo Awards Pulitzer’in işaret fişeği oldu’’ yorumlarını beraberinde getirmişti.

- Kazanan fotoğraflar yurt içi ve yurt dışında sergilenmeye devam ediyor

Öte yandan, “Istanbul Photo Awards 2016” Uluslararası Haber Fotoğrafı Yarışması sonrası yurt içi ve yurt dışında sergiler düzenlenmeye devam ediyor.

Yarışmanın ilk sergisi, Ankara CerModern Sanat Merkezi ve hemen ardından İstanbul Fotoğraf Müzesi’nde düzenlendi.

Yurt dışında ise Viyana MuseumsQuartier ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü’nde açılan sergilerin son ayağı, 1 Kasım’da New York BM Genel Merkez Binası’nda yapılacak.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER