ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Kasım 2014 Cuma 00:20

İstanbul Modern'e anlamlı bağış

İstanbul Moderne anlamlı bağış

Özellikle kent duvarlarının enerjik dilini yansıttığı çalışmalarıyla dünya sanatında özel bir yeri olan Türkiye sanatının büyük ve 'pahalı' isimlerinden Burhan Doğançay'ın 'Taş Duvar' adlı dev yapıtı, Angela Doğançay tarafından 10. yılını kutlayan İstanbul Modern'e bağışlandı.


2013 yılında hayata veda eden Türkiye sanatının önde gelen isimlerinden Burhan Doğançay’ın eşi Angela Doğançay, Türkiye’nin modern ve çağdaş sanat sergileri düzenleyen ilk özel sanat müzesi İstanbul Modern’in koleksiyonuna Doğançay’ın son dönem çalışmalarından “Taş Duvar” isimli yapıtı bağışladı. 

İstanbul Modern’in kuruluşunun 10. yılı ve Oya ve Bülent Eczacıbaşı onuruna müze koleksiyona bağışlanan yapıt, 2012 yılında İstanbul Modern’in düzenlediği, sanatçının 14 ayrı dönemini 120 çalışmasıyla izleyiciyle buluşturan “Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı: Burhan Doğançay Retrospektifi”nde yer almıştı. “Taş Duvar” (238 x 474 cm), Doğançay’ın çalışmalarında yinelenen kent duvarları teması üzerine yıllar içinde geliştirdiği üslup çeşitliliğinin en önemli örneklerinden birini oluşturuyor. Türkiye’nin ilk çağdaş kişisel sanatçı müzesi olan Doğançay Müzesi bu yıl, tıpkı İstanbul Modern gibi, 10. yılını kutluyor. İki kurum arasındaki işbirliği, Angela Doğançay’ın bağışı ile daha da güçleniyor.

"TAŞ DUVAR" İÇİN BİR YUVA

Angela Doğançay, “Taş Duvar” adlı çalışmaya bundan sonra İstanbul Modern’in ev sahipliği yapmasından duyduğu mutluluğu şöyle dile getirdi: “Tıpkı Doğançay Müzesi gibi İstanbul Modern de 2004 yılında kapılarını ziyaretçilere açtı. 10. yıldönümünü kutlayan bu harika kurumun kalıcı koleksiyonuna, Burhan Doğançay’ın son dönem çalışmaları arasındaki en önemli yapıtlarından birini, “Taş Duvar”ı hediye etmekten onur duyuyorum. İstanbul Modern, “Taş Duvar” için kusursuz bir yuva. Müze, ihtimamla bakacağı bu yapıtı sadece sergi salonlarında sadece süreli olarak değil, Google Art Project aracılığıyla sanal olarak da sergileyerek bütün dünyanın görmesine imkan tanıyacak. Burhan Doğançay’ın sanatsal mirasının korunması için gösterdikleri coşku dolu gayretlerinden ve Türkiye’de sanata yaptıkları hatırı sayılır katkılardan dolayı Oya ve Bülent Eczacıbaşı ile İstanbul Modern küratörlerine müteşekkirim.”

(Kaynak:Radikal)

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER