ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Haziran 2019 Cuma 16:59

Hudayinabit bir kalem erbabı: Peyami Safa

Hudayinabit bir kalem erbabı: Peyami Safa

"Dokuzuncu Hariciye Koğuşu", "Fatih Harbiye" ve "Cingöz Recai" adlı unutulmaz eserlere imza atan roman yazarı, gazeteci ve fikir adamı Peyami Safa vefatının üzerinden 58. yıl geçti.


Peyami Safa, eserlerinde Doğu-Batı sentezi, ahlaki çözülmeye ilişkin eleştiriler ve gençliğin üzerindeki sosyal baskı gibi konuları ele aldı.
Gazeteciliğe çok erken yaşta başlayan yazar, 43 yıl boyunca köşe yazarlığı yaptı.
BAZI ESERLERİ
Hikaye:
"Gençliğimiz", "Siyah Beyaz Hikayeler", "Ateş Böcekleri", "İstanbul Hikayeleri", "Hikayeler"
Roman: 
"Sözde Kızlar", "Şimşek", "Mahşer", "Bir Akşamdı","Canan", "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu", "Fatih Harbiye" Bir Tereddüdün Romanı", "Matmazel Noraliya'nın Koltuğu", "Yalnızız", "Biz İnsanlar"
Fikir Kitapları:
"Türk İnkılabına Bakışlar", "Felsefi Buhran", "Millet ve İnsan", "Mahutlar", "Sosyalizm", "Mistisizm", "Doğu-Batı sentezi", "Kızıl Çocuğa Mektuplar", "Büyük Avrupa Anketi"
 
1899 - 2 Nisan'da İstanbul'da dünyaya geldi.
1910 - Vefa İdadisi'ne başladı ancak hastalık ve geçim sıkıntıları sebebiyle devam edemedi. Küçük yaşlarında babasının yakın arkadaşlarından Abdullah Cevdet'in hediye ettiği Petit Larousse'yi ezberleyerek Fransızca öğrendi.
1915 - Ailesinin geçim yükünü hafifletmek için Posta Telgraf Nezareti'nde çalışmaya başladı.
1917-1918 - Rehber-i İttihad-ı Mektebi'nde öğretmenlik ve Duyûn-ı Umumiye'de memurluk yaptı. Ağabeyi İlhami Safa ile "Yirminci Asır" adıyla bir gazete çıkaran yazar, bu gazetede kaleme aldığı "Asrın Hikayeleri" bağlığıyla yayımlanan küçük hikayelerle tanınmaya başladı
1922 - Alemdar gazetesinin açtığı hikaye yarışmasında derece aldı.
Tercüman-ı Hakikat, Tasvir-i Efkar, Son Telgraf, Son Saat ve Son Posta gazetelerinde çalıştı.
1928-1940 - Cumhuriyet gazetesinde hem Server Bedi hem de Peyami Safa imzasıyla yazılar yazdı. 
Nazım Hikmet, Yakup Kadri, Cahit Sıtkı, Ahme Haşim, Necip Fazıl, Nurullah Ataç, Zekeriya Sertel, Muhsin Ertuğrul, Aziz Nesin, Orhan Seyfi Orhon, ve Yusuf Ziya Ortaç gibi edebiyatçılarla aynı dergi ve gazetelerde yazılar yazan Safa, birçok isimle kalem kavgasına girdi, edebi ve siyasi polemikler yaşadı.
1961 - 15 Haziran'da İstanbul'da beyin kanaması geçirerek hayata veda etti.
KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER