ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Kasım 2016 Çarşamba 11:28

Filistin halkının haklarını koruyacağımıza dair..

Filistin halkının haklarını koruyacağımıza dair..

- BM'de Filistin modası ve sanatını konu alan bir sergi açıldı - BM Genel Kurul Başkanı Thomson'un Filistin atkısına İsrail elçisi tepki gösterdi


Birleşmiş Milletlerde (BM) Filistin Halkıyla Uluslararası Daynışma Günü dolayısıyla Filistin modası ve sanatını konu alan bir sergi açıldı.

BM Genel Kurul Lobisi'ndeki "Filistin Nakışı" başlıklı serginin açılışını BM Genel Kurul Başkanı Peter Thomson ve Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur yaptı.

 

Sergilenen elbiselerdeki işleme ve nakış, Filistinliler için bir kimlik rozeti ve Filistin kültürünün simgesi olarak değerlendirildi.

Kalabalık bir davetli grubunun katıldığı serginin açılışında, Ortadoks Yahudileri de yer alırken, boyunlarındaki Filistin atkısı dikkati çekti. 

Sergi, 28 Aralık'a kadar gezilebilecek.

1977'de BM Genel Kurulu'nda kabul edilen karar gereğince her yıl 29 Kasım "Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü"  olarak benimsenirken, 2005'te kabul edilen başka bir başka kararla da "Filistin Halkının Vazgeçilmez Hakları'nın Kullanılması Komitesi" oluşturuldu.

- Filistin atkısına İsrail tepkisi

Bu arada BM'deki Filistin konulu toplantıda BM Genel Kurul Başkanı Thomson'un Filistin atkısı takması, İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon tepki gösterdi. İsrail Büyükelçisi Danon, Genel Kurul Başkanı Thomson'un Filistin atkısı takmasının, "BM'de İsrail'e karşı önyargının bir delili" olduğunu ileri sürdü.

Filistin, 193 üyeli BM Genel Kurulunda 2012'de yapılan oylamada 138 evet 9 hayır ve 41 çekimser oyla üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanırken, Eylül 2015'te yapılan oylamada BM'ye Filistin Bayrağının çekilmesine ilişkin karar 119 ülkenin "evet", 8 ülkenin "hayır" ve 45 ülkenin çekimser kalmasıyla kabul edilmişti.

Filistin bayrağı BM'ye, Eylül 2015'teki 70. Dönem Genel Kurul toplantıları sırasında, Türkiye'yi temsilen o dönem Başbakan olan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı bir törenle asılmıştı.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER