ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Kasım 2016 Pazartesi 23:42

"Fareler ve İnsanlar" oyununun galası yapıldı

"Fareler ve İnsanlar" oyununun galası yapıldı

Amerikalı yazar John Steinbeck'in aynı adlı romanından uyarlanan oyunda Murat Makar, Merve Sevi, Murat Ilgar, Cüneyt Vural, Soner Enmutlu, Ubeyd Ünal, Cengiz Gül ve Umut Yasar rol alıyor


İstanbul Temaşa Tiyatrosu tarafından sahnelenen "Fareler ve İnsanlar" oyununun galası yapıldı.

Amerikalı yazar John Steinbeck'in aynı adlı romanından uyarlanan oyunun gösterimi, Profilo Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Oyun öncesi AA muhabirine açıklama yapan yönetmen Onur Atacan, hikayenin 1930'larda Amerika'da geçmesine rağmen, izleyicilerin kendi hayatlarından çok şey bulacağını söyledi.

Hikayedeki kahramanların hayallerini kaybetmiş kişiler olduğuna dikkati çeken Atacan, "Bir otistik olarak tasarladığımız Lennie karakteri, hayal kurmayı başarabilen tek karakter olarak, onlara tekrar hayal kurmayı vaat ediyor. Günümüzde de toplum olarak hayal kurmayı unuttuğumuzu ve yalnızlaşmaya başladığımızı düşünüyorum. Durum dünyada böyle." diye konuştu.

Atacan, oyuna gelen yorumların çok iyi olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Konu bizden çok bağımsız bir yerde geçiyor. Amerika'yı bilmeyiz ve 1930'ları hiçbirimiz yaşamadık. Hiçbirimiz çiftliklerde çalışmadık. O kültürü bilmiyoruz ama etkileniyoruz. Bir insan empati kurabildiği sürece etkilenir, aksi takdirde büyülenir. Bizde büyüleyici bir atmosfer yok. Her şey olması gerektiği gibi. İzleyiciye empati kurdurabilirsek ne mutlu bize."

Oyunda "Lennie" karakterini canlandıran Murat Makar da romanın sinemaya ve tiyatroya daha önce birçok defa uyarlandığını hatırlattı.

Oyunun ilk kez özel bir tiyatro tarafından sahnelendiğini vurgulayan oyuncu, "Benim oynadığım Lennie karakteri ilk kez otistik olarak tasarlandı. Oyunda, ağırlıklı şefkat ve sevgi olmak üzere her türlü duygu var. Amerika'daki ekonomik buhran yıllarında, çiftliklerdeki insanların hangi kötü şartlarda çalıştığını göreceğiz. İzleyici için çok güzel bir ayna olduğunu düşünüyorum. İnsanlar tiyatroya gelsin ve iyi, kötü, çirkini bir de buradan görsün." ifadelerini kullandı.

- "İzleyici biraz üzülecek"

"Fareler ve İnsanlar"ın başrol oyuncularından Merve Sevi ise canlandırdığı Cindy karakterinin, oyundaki tek kadın karakter olduğunu ve romandaki karakterden biraz farklılık gösterdiğini anlattı.

Karakterin, çok kilit noktalarda önemli bir yeri olduğunun altını çizen Sevi, şunları söyledi:

"Çok kaliteli ve düzeyli bir şekilde uyarladığımızı düşünüyorum. İzleyici oyunda biraz üzülecek. İnsani değerler konusunda kendilerini sorgulayacak. Okuyanlar zaten bilir, kendi karakterinize göre, hikayeden alacağınız birçok şey olacaktır."

Müzikleri Yücel Arzen imzası taşıyan iki perdelik oyunun dekor tasarımı Nazmi Karabacak'a ait.

Murat Ilgar, Cüneyt Vural, Soner Enmutlu, Ubeyd Ünal, Cengiz Gül ve Umut Yasar'ın da yer aldığı oyuncu kadrosunun kostüm tasarımlarını ise Güner Eskun üstleniyor.

Yaklaşık 110 dakika süren oyunun konusu özetle şöyle:

"George ve Lennie, ıssız bir kasabadaki, umudunu yitirmiş insanlar ve yarını olmayan, yalnızlıklarında kaybolmuş mevsimlik işçilerin arasında var olmaya çalışan iki dosttur. George sert, sabırlı ve zeki, Lennie ise zihinsel engellidir. Son derece kuvvetli olmasına rağmen çocuksu bir karaktere sahiptir ve fare saplantısı vardır. Uzun zamandır beraber olan bu ikilinin en büyük şansları dostlukları ve hayalleridir. Bu hayaller, çiftlikteki diğer insanları da bir girdap gibi yavaş yavaş içine çeker. Kasabadan kurtulmak için hayaller kurulur, planlar yapılır ve sonunda gitme zamanı gelir. Ne var ki fareler ve insanların en iyi düşünülmüş planları genellikle boşa çıkar."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER