ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Kasım 2014 Perşembe 14:06

Farabi Sempozyumu Eskişehir'de

Farabi Sempozyumu Eskişehirde

Türk ve İslam dünyasının yetiştirdiği en büyük düşünürlerden olan Farabi'nin hayatı ve düşünce sisteminin anlatılacağı "Medeniyet Düşünürü Farabi Uluslararası Sempozyumu", Eskişehir'de başladı.


Türk ve İslam dünyasının yetiştirdiği en büyük düşünürlerden olan Farabi'nin hayatı ve düşünce sisteminin anlatılacağı "Medeniyet Düşünürü Farabi Uluslararası Sempozyumu", Eskişehir'de başladı.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki sempozyumun açılışında, aynı tertemiz kaynaktan beslenen Türk dünyasının gönül mimarlarının aynı telkinde bulunduğunu belirterek, söz konusu mimarların dünyada doğudan batıya uzanan bir gönül medeniyetini inşa ettiklerini kaydetti.

Farabi'nin medeniyetin felsefi temellerini ortaya koyduğunu ifade eden Tuna, şöyle konuştu:

"Köklerimize ve gönül medeniyetimize sadık kalarak ürettiğimiz bütün projelerden ayrı olarak bu sempozyumla gönül medeniyetimizin, Farabi şahsında felsefi boyutta, bütünleyici olarak ele alınmasına zemin hazırlamıştır. Kibrin ve kinin boy vermediği ve asla yeşermediği Türk dünyasına ebedi saadete götüren mutluluğun sırlarını söyleyen Farabi, insanda evvela ruhi ve ahlaki arınmanın önemine dikkati çekmiştir. Felsefenin nihai hedefi olarak ahlakın iyileşmesini belirleyen Farabi, ruhunu ve ahlakını arındırma kaygısı taşımayan ve sadece teorik bilgilerle yetinen filozofa ise 'sahte filozof' demiştir. Farabi, felsefe ile uğraşanların omuzlarına önemli bir sorumluluk ve misyon yüklemiştir. Farabi'ye göre ahlak eğitimi çok önemlidir. Farabi, bugünkü insan haklarının, demokrasinin, medeniyet anlayışının ilerisinde bir anlayışı hedefler."

"İslam düşünce geleneğinin temel tezleri, Farabi tezlerinin devamıdır"

Başbakan Başmüşaviri ve BM Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa ise Farabi'nin Türk dünyasının sembol şahsiyetlerinden birisi ve İslam felsefesinin kurucu önderi olduğunu bildirdi.

Farabi'nin modern siyaset biliminin de kurucu figürlerinden birisi olduğunu anlatan Karlığa, şunları söyledi:

"Bin kusur sene önce Orta Asya steplerinden kalkarak Bağdat, Halep, Şam ve Kahire gibi o dönem İslam dünyasının kültür başkentlerine giderek evrensel düşünceyi yakından tanımaya, anlamaya çalışan bu eşsiz filozof, içinde İslam ilimlerinin de yer aldığı yeni bir bilimler sınıflaması yaparak klasik sistemi bütünüyle değiştirecek bir yerde de bu bilimler içerisinde medeniyet konseptini önemli bir yere oturtacaktır. Son dönem İslam düşünce geleneğinin temel tezleri de Farabi tezlerinin devamı niteliğindedir. İslam düşünce geleneğinin tümünün ana hatlarıyla Farabi düşüncesinin devamı ve uzantısı niteliğinden olduğunu söylersek abartılı davranmış olmayız. Farabi, doğusuyla batısıyla her dönemde dünyaya ışık tutan büyük bir filozoftur."

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Kazakistan Al-Farabi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sholpan Jamanbeleyeva, Medeniyet Düşünürü Farabi Uluslararası Sempozyum Genel Koordinatörü İbrahim Akgün, birer konuşma yaptı.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER