ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Ekim 2014 Çarşamba 09:58

"En güçlü 100" listesinde tek Türk

"En güçlü 100" listesinde tek Türk

SALT'ın programlar direktörü ve küratör Vasıf Kortun, 2010'dan bu yana aralıksız yer aldığı ünlü Art Review dergisinin 'güncel sanatın en güçlü 100 ismi' listesine bu yıl 69'uncu sırada girdi. 2015 İstanbul Bienali'ni hazırlamakla görevlendirilen Carolyn Christov-Bakargiev ise 'en güçlü' listesinin 19'uncu sırasında.


Dünyada güncel sanatın etkili yayınlarından Art Review, ‘güncel sanatın en güçlü 100 ismi’ listesini güncelledi. Geçen yıl listenin 68’inci sırasında yer alan Salt’ın programlar direktörü Vasıf Kortun, bu yıl 69’uncu sırada kendine yer buldu. Art Review, ‘en güçlü 100’ lisesine 2010 yılından bu yana aralıksız giren Vasıf Kortun’la ilgili yorumunda İstanbul Bienali’nin dünya güncel sanat haritasındaki kavşak konumuna dikkat çekti ve Kortun’u Gezi protestoları nedeniyle sorunlu bir yıl geçiren bienale sağladığı yapıcı katkılara vurgu yaptı:

“Son dönemde dünya çapında bienal sayısında belirgin bir artışa vesile olan bienaliyle İstanbul, dünya güncel sanat haritasındaki kavşak konumunu gitgide pekiştiriyor: ciddi sanat galerilerine sık sık yenilerinin eklendiği şehirde kısa bir süre önce ikincisi düzenlenen Art International sanat fuarı da, Uzak Doğu’yla yapılan anlaşmalarla güç kazandı. Ancak, bu manzaranın Kortun’suz aynı olmayacağını belirtmek gerek. Küratör, yazar ve eğitmen Kortun, kâr amacı gütmeyen kültür kurumu SALT’ın Araştırma ve Programlar direktörü. Türkiye sanat dünyasının en çok başvurulan aracı isimlerinden biri olarak Kortun (bkz.: Gezi Parkı protestoları sırasında olayların içinden yaptığı yorumlar ve sorunlu bir yıl geçiren İstanbul Bienali’ne sağladığı yapıcı katkılar), 2015’te Carolyn Christov-Bakargiev küratörlüğündeki İstanbul Bienali’yle daha da ilgi çekecek olan şehrin yapısal gelişimindeki tartışmasız önemini koruyor.”

İSTANBUL BİENALİ’NİN ETKİSİ 

Türkiye’den başka ismin bulunmadığı ‘en güçlü 100’ listesinde Vasıf Kortun’la birlikte İstanbul Bineli’yle bağlantılı dört isim kendine yer buldu. 2015 yılındaki İstanbul Bienali’ni hazırlamakla görevlendirilen Carolyn Christov-Bakargiev listenin 19’uncu sırasında yer alırken İstanbul Bienali’nin önceki küratörlerinden Charles Esche ile Yuko Hasegawa listeye (sırasıyla) 87 ve 90’ıncı sıradan girdi. 

TATE MODERN’İN PATRONU 1 NUMARA

‘En güçlü 100’ listesinin ilk sırasında İngiltere ’nin prestijli müzesi Tate Modern’in direktörü Nicholas Serota yer alırken geçen yılın birincisi olan Katar Emiri’nin kardeşi Sheikha Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani 13’üncü sıraya geriledi. Radikal'in haberine göre, New York MoMA’nın direktörü Glenn D. Lowry 4’üncü, performans sanatının öncülerinden Marina Abramovic 5’nci, güncel sanatçı Jeff Koons 7’nci, fotoğraf sanatçısı Cindy Sherman ise 10‘uncu sırada yer aldı.

GÜNCEL SANATIN EN GÜÇLÜ 100 İSMİ

1. Nicholas Serota,
Tate Modern’in direktörü

2. David Zwirner
Galerici

3. Iwan Wirth
Galerici

4. Glenn D. Lowry
New York MoMA’nın direktörü

5. Marina Abramovic
Performans sanatçısı

6. Hans Ulrich Obrist & Julia Peyton-Jones
Serpentine Galerileri’nin direktörleri

7. Jeff Koons
Sanatçı

10. Cindy Sherman
Fotoğraf sanatçısı

12. Alain Seban & Bernard Blistène
Paris Pompidou Centre’ın başkanı ve direktörü

13. Sheikha Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani
Katar Emiri’nin kardeşi, koleksiyoncu

14. Marc Spiegler
Art Basel’in direktörü

15. Ai Weiwei
Çinli sanatçı

16. Gerhard Richter
Sanatçı

19. Carolyn Christov-Bakargiev
2015 İstanbul Bienali’ni hazırlamakla görevlendirilen küratör

36. Wolfgang Tillmans
Sanatçı

39. Steve McQueen
Sanatçı ve Oscar’lı yönetmen.

69. Vasif Kortun
SALT’ın programlar direktörü, küratör.

87. Charles Esche
İstanbul Bienali’nin eski küratörlerinden, Van Abbemuseum’un direktörü.

90. Yuko Hasegawa
İstanbul Bienali’nin eski küratörlerinden, Museum of Contemporary Art Tokyo şef küratörü.

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER