ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Ekim 2014 Perşembe 20:57

"Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri, 3. Murat'ın manevi mirasıdır"

"Ebul Hasan Harakani Hazretleri, 3. Muratın manevi mirasıdır"

Ruhi Ayangil, Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin sırlanışından 500 yıl sonra, 17. yüzyılda 3. Murat tarafından bulunduğuna dikkat çekti.


İstanbul Fatih Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ruhi Ayangil, Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin sırlanışından 500 yıl sonra, 17. yüzyılda 3. Murat tarafından bulunduğuna dikkat çekerek, "Malumunuz bu külliye kısmı azamı ile Muradi mahlasıyla tasavvuf alanında kalem oynatan ve bize emsalsiz öğretileri 17. yüz yıldan nakleden 3. Murat'ın mirasıdır." dedi.

Kars'ta Harakani Kültür Merkezi'nde 2. Uluslararası Harakani Sempozyumu çerçevesinde devam eden konferanslar dinleyenlerini Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin bilinmeyenlerine götürüyor. Bu bağlamda konferans veren usta sanatçı ve kânûnî Prof. Dr. Ayangil, Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin manevi huzurunda hitap edebilmenin derin heyecanını yaşadığını ifade etti. Ayangil, "İç alem medeniyetimizin ve ruh saltanatımızın manevi sultanları Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri ve Horasan erenleri ve kendilerinden sonra Anadolu'dan İstanbul'a Balkanlara kadar adım adım yayılan bir manevi fütühat hareketinin manevi sahibinin inayeti himmeti, hamiyeti, cümlemiz üzerinde var olsun. " diye konuştu.

'Susuz gönüllere ab -ı hayat telaki oluna' sözüyle dinleyenleri mest eden Prof. Dr. Ayangil, "Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin gaflet ve uyanmak metaforları manevi öğretisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bir harikuladelikdir ki sırlanışının üzerinden 500 yıl sonra makamı yeniden ihya edilip inşa edildiği dönem, Sultan 3. Murat dönemidir. Malumunuz bu külliye kısmı azamı ile Muradi mahlasıyla tasavvuf alanında kalem oynatan ve bize emsalsiz öğretileri 17. yüzyıldan nakleden 3. Murat'ın mirasıdır. Bir taraftan manevi miras bir taraftan ceddimizin maddi mirası yine bize bir 400 yıl aradan sonra yani yüzyıllar sonra bir vesileyi hasene ile ulaşıp gözümüzü gönlümüzü aydınlatıyor." ifadelerini kullandı.

Ebu'l Hasan Harakani Hazretleri'nin gaflet ve uyanmak metaforlarına sırlanışından 500 yıl sonra ulaşan Sultan Murat'ın, 'Uyan ey gözlerim gafletten uyan, uyan uykusu çok gözlerim uyan' ilahisiyle hayat verdiğini kaydetti.

Öte yandan 2. Uluslararası Harakani Sempozyumu Kafkas Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek oturumlarla devam edecek.





KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER