ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Eylül 2014 Cuma 12:05

Devlet Tiyatroları sezonu erken açıyor

Devlet Tiyatroları sezonu erken açıyor

Yeni sanat sezonuna yeni oyunlar ve yeni projelerle hazırlanan Devlet Tiyatroları, geçtiğimiz yıla damgasını vuran oyunlarından ‘Meraki’ ile sezon öncesi Aşkabat’a gidiyor.


Ahmet Vefik Paşa’nın ünlü Fransız yazar Moliere’in ‘Hastalık Hastası’ eserini Osmanlı yaşam tarzına uyarladığı ‘Meraki’ oyunu, 23 Eylül’de Türkmen seyirciyle buluşuyor.

Türkmenistan Türk Kültür Günleri etkinliklerinde sahnelenecek oyun, Aşkabat’ın Alpaslan Tiyatrosu’nda 800 seyirciye perde açacak. Hastalık ve ölüm korkusu nedeniyle çevresine ve kendisine hayatı zindan eden bir insanın içerisine düştüğü gülünç durumu Osmanlı motifleri ve içten bir anlatımla sahneye taşıyan ‘Meraki’, Erzurum Devlet Tiyatrosu’nda geçtiğimiz sezon ilk kez sahnelendi. Rejisörlüğünü Ömer Naci Topçu’nun yaptığı oyun, 2013-2014 sanat sezonunda yüzde yüze yakın doluluk oranıyla toplam 22 bin 160 seyirci tarafından izlendi.

Devlet Tiyatroları, daha önce de Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun ‘Deli Dumrul’, Konya Devlet Tiyatrosu’nun ‘Suskunlar Kapısı’ ve Adana Devlet Tiyatrosu’nun tek perdelik romantik komedisi ‘Matruşka’ isimli oyunlarla Türkmenistan’da çeşitli festivallere katılmış ve Türkmen seyircinin büyük beğenisini toplamıştı.

TÜRKMENİSTAN TÜRK KÜLTÜR GÜNLERİ

Devlet Tiyatroları’nın da aralarında bulunduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı sanat kurumları, ‘Türk Kültür Günleri’ ile Türkmen sanatseverlere sanat dolu bir hafta yaşatacak.

Türkmenistan’da 22-26 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan etkinlikte ‘Meraki’ oyunu sahnelenecek. Türk kanun sanatçısı Tahir Aydoğdu ve ekibinin müzik dinletisi ile İzmir Türk Dünyası Devlet Dans ve Müzik Topluluğu’nun gösterisiyle başlayacak sanat günleri, geleneksel sanatlardan tiyatroya, müzik, dans ve baleden sinemaya Türkiye’nin sanat yaşamından eşsiz örnekleri de Türkmen sanatseverlerle buluşturacak. Ebru, gümüş işçiliği, bakırcılık, çinicilik, cam boncuk işleme sanatlarından örneklerin sunulacağı geleneksel el sanatları sergisi ile Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek ‘Harem Balesi’ ise bu etkinliklerden bazıları.

İzmir Türk Dünyası Devlet Dans ve Müzik Topluluğu, ‘Türk Kültür Günleri’ süresince farklı gün ve şehirlerde farklı temsillerle seyirci karşısına çıkarken, Aşkabat Sinema Salonu ise iki gün boyunca film günleriyle Türkmen sanatseverleri ağırlayacak.

KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER