ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Aralık 2016 Cuma 14:46

Çini ustalığı UNESCO listesinde

Çini ustalığı UNESCO listesinde

Etiyopya'daki UNESCO toplantısına katılan heyet, lavaşyufkanın ardından geleneksel çini ustalığının da listeye kabulünü, salonda dalgalandırdıkları Türk bayrağıyla kutladı UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Oğuz: "Türkiye olarak, hem tek başımıza sunduğumuz dosyalar hem de başka ülkelerle hazırladıklarımızla kültürümüze ve dünya kültürüne sahip çıkıyoruz"


Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, geleneksel çini ustalığının UNESCO Miras Listesi'ne dahil edilmesinin Türkiye açısından önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası 11. Komite Toplantısı'nda, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne geleneksel çini ustalığının dahil edilmesinin ardından resepsiyon düzenlendi.

 

BM Afrika Ekonomi Komisyonu Toplantı Salonu'ndaki resepsiyona, Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçi Fatih Ulusoy, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Oğuz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Burada AA muhabirine konuşan Büyükelçi Ulusoy, Türkiye'nin kalabalık ve güçlü bir heyetle geldiği toplantıdan sevinçle ayrıldığını, sonucun açıklanmasının ardından heyetin coşkuyla Türk bayrağını salonda dalgalandırdığını anlattı.

- Liste kültürel diplomaside önemli

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Oğuz, komitenin dünya ülkelerinden gelen somut olmayan miraslara ilişkin dosyaları incelediğini belirterek, "Türkiye olarak, hem tek başımıza sunduğumuz dosyalar hem de başka ülkelerle hazırladıklarımızla kültürümüze ve dünya kültürüne sahip çıkıyoruz." ifadesini kullandı.

Söz konusu listeye kaydedilen unsurların uluslararası tanıtımları UNESCO tarafından yapılırken, bu liste ülkelerin kültürel diplomasilerine ve kalkınma bağlamındaki kültür endüstrilerine güç sağlıyor.

Türkiye'nin daha önce UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne kaydettirdiği unsurlar şöyle:

Meddahlık Geleneği (2008), Mevlevi Sema Törenleri (2008), Aşıklık Geleneği (2009), Karagöz (2009), Nevruz (Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan ile ortak dosya-2009), Geleneksel Sohbet Toplantıları (Yaren, Barana, Sıra Geceleri ve diğer-2010), Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah (2010), Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali (2010), Geleneksel Tören Keşkeği (2011), Mesir Macunu Festivali (2012), Türk Kahvesi ve Geleneği (2013) ve Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı (2014).
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER