ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mayıs 2018 Cuma 14:46

Çanakkaleli öğrenciler Diyarbakır'a hayran kaldı

Çanakkaleli öğrenciler Diyarbakıra hayran kaldı

İçişleri Bakanlığınca yürütülen "Biz Anadoluyuz" projesi kapsamında Çanakkale'den Diyarbakır'a gelen 100 öğrenci, kentin tarihi ve kültürel mekanlarını gezdi.


İçişleri Bakanlığınca yürütülen "Biz Anadoluyuz" projesi kapsamında Çanakkale'den gelen 100 öğrenci, Diyarbakır'a adeta hayran oldu.

Proje ile ilk kez kente gelen öğrenciler, Sur ilçesindeki UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi surlar, İslam'ın 5'inci Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Ulu Cami, İçkale Müze Kompleksi, Hz. Süleyman Camisi ve sahabe kabirlerini ziyaret etti.

Öğrencilerden Nisa Taşkıran, AA muhabirine, Diyarbakır'ın çok güzel bir şehir olduğunu söyledi.

Diyarbakır'ın huzurlu bir kent olduğuna işaret eden Taşkıran, "Buraya gelmek çok güzel. Gelirken, çıkan bazı haberlerden dolayı endişemiz vardı. Ama geldiğimizde annemi arayıp, buranın çok güzel bir yer olduğunu söyledim. Bu projeyi yapan herkese teşekkür ediyorum. İnsanlar güzel ve sıcakkanlılar. Buradaki insanları çok sevdim." dedi.

Yavuz Selim Özkan da daha önce Diyarbakır hakkında çok fazla bilgisi bulunmadığını anlatarak, proje sayesinde kentle ilgili bilgi sahibi olduklarını belirtti.

"Proje sayesinde Diyarbakır'ı ve insanlarını tanıdık. Diyarbakır çok tarihi zenginliği olan, insanlarının iyi ve hoş olduğu bir yer." diyen Özkan, kente gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çanakkale Milli Eğitim Şube Müdürü İdris Akbaş ise öğrencilerle ilk kez Diyarbakır'a geldiklerini dile getirdi.

Akbaş, Çanakkale'de de proje ile 2 bin 227 Diyarbakırlı öğrenciyi ağırladıklarını anlatarak, bu sayede büyük bir kaynaşma olduğunu vurguladı.

Diyarbakır'ı beğendiklerini, Diyarbakırlıları çok samimi, içten, misafirperver bulduğunu aktaran İdris Akbaş, "Misafirine evini, gönlünü açan insanlarımız. Sosyal dokusuyla, güvenlik boyutuyla batıdaki bir ilden farkı yok. Artı değeri de var. İnsanlar güler yüzlü ve samimi. İnsanlar ciddi anlamda bizi bağrına bastı." diye konuştu.

Öğrenciler daha sonra valiliği ziyaret ederek, Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile görüştü.

Güzeloğlu, öğrencileri Diyarbakır'da misafir etmekten dolayı memnun olduklarını belirterek, karşılıklı sevgi ve kardeşliğin önemine değindi.

"Bu, çocuklarımızın birbirini tanıyarak, bu ülkenin geleceğine dair kararlı yürüyüşümüzün çok önemli bir projesidir." ifadesini kullanan Vali Güzeloğlu, şunları kaydetti:

"Her bir karışı şehit kanlarıyla vatan edinilen, büyük bedeller ödenen ve her birisi cennetten bir köşe olan çok güzel bir ülkeye sahibiz. Diyarbakır, Çanakkale, bu ülkenin bütün illeri olarak biriz ve beraberiz. Çanakkale çok özel bir yer. Bu ülkenin kuruluş ve kurtuluşuna giden çok önemli bir dönüm noktası. Sizler bu ülkeyi çok daha iyiye ve ileriye götüreceksiniz. Daha gelişmiş bir ülke idealini gerçekleştireceksiniz. Sizlere çok güveniyor ve sizleri çok seviyoruz. Kaynaşmanız, birbirinizi sevmeniz bu ülkenin geleceğinin güçlenmesidir."

"Biz Anadoluyuz" projesinin bir gönül köprüsü haline geldiğine işaret eden Güzeloğlu, bundan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır'ın çok köklü ve kadim bir şehir olduğunu anlatarak, "Diyarbakır'ın tarihi, insanlık tarihiyle başlamış. 33 medeniyetin yaşadığı, tarihin, kültürün, inancın, bilimin, edebiyatın, irfanın yeşerdiği bir büyük merkezdir bu kent. Peygamberler ve sahabeler şehridir." şeklinde konuştu.

Öğrenciler, ziyaretin sonunda Vali Güzeloğlu'na çiçek ve Çanakkale'den getirdikleri hediyeleri takdim etti. Güzeloğlu da öğrencilere çeşitli hediyeler verdi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER