ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Ocak 2013 Perşembe 16:59

''Bir Usta Bin Usta'' projesi


 ''Kör de bilir Avanos'un yolunu çanak çömlek kırığından'' sözü ile özdeşleşen Nevşehir'in Avanos ilçesinde gerçekleştirilen ''Bir Usta Bin Usta'' projesi kapsamında ''Çömlek Yapımı'' eğitimleri sonunda başarılı olan 18 kursiyer sertifikalarını alarak mesleğe adım attı.
    
Anadolu Sigorta tarafından Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Avanos Meslek Yüksekokulu'nda ''Bir Usta Bin Usta'' projesi kapsamında gerçekleştirilen ''Çömlek Yapımı'' eğitimleri sonucunda eğitimlerini başarı ile tamamlayan 18 kursiyer için Dink Çanak Atölyesinde sertifika töreni düzenlendi.
    
Törende konuşan Avanos Belediye Başkanı Mustafa Körükcü, Anadolu Sigorta tarafından gerçekleştirilen bu projenin takdir edilmesi gereken bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu, böyle bir projenin Avanos gibi Kapadokya'nın el sanatları merkezinde yapılmasının da son derece önemli olduğunu söyledi.
    
Unutulmaya yüz tutan mesleklerin tekrardan gündeme gelmesi açısından önemli bir çalışma olduğunu, Avanos'ta da bu zamana kadar alaylı olarak yapılan çömlekçiliğin bu proje ile mektepli kısma taşınmasını önemsediklerini ifade eden Körükçü, şöyle konuştu:
    
''Avanos, bölgenin el sanatları merkezi olarak bilinir ama yıllarca biz bu işi hep alaylı olarak yaptık. Yani göz kararı, ondan sonra el ölçüsü, çamuru, toprağı karışımı hep böyle yapıldı. İçerisindeki elementleri, materyalleri çok da irdelemeden, incelemeden kullandık. Bu tür çalışmalarla işin mektepli tarafına da biraz daha vurgu yapılıyor. Zanaat tarafı olan bu tür el sanatlarının hep alaylı olarak değil mektepli olarak devam edebilmesi açısından bu tür girişimleri çok önemli buluyoruz. Usta çırak ilişkisinin azaldığı günümüzde bu tür faaliyetler yolun açık kalmasına yardımcı olacak.''
    
    ''Avanos'ta çömlek ustası eksik''
    
Projede usta öğretici olarak görev yapan Abdullah Özer de, ''3 aylık süreçte 20 kursiyere, çömlek yapımı kursu verdik. 3 ayda usta yetişmeyecek ama alt yapısını oluşturduk. Sonrasında da devam etmelerini sağladık. Başarılı bir proje olduğunu düşünüyorum. Avanos'ta çömlek ustası eksik, yeni yetişen bir nesil yok, bu anlamda bu proje gayet başarılı oldu'' dedi.
    
Proje Koordinatörü İpek Ertosun Başer ise Avanos'ta yapılan çalışmanın profesyonel bir çalışma olduğunu, kursiyerlerin çok iyi bir ustadan eğitim aldıklarını belirtti.
    
Çömlekçiliğin Avanos'la özdeşleşmiş bir meslek olduğunu, fakat zamanla usta çırak ilişkisinin yok olmaya başladığını ifade eden, Başer, ''Avanos'a çok uygun olan bu meslekte olabildiğince çok kursiyer yetiştirmeyi arzu ediyoruz. Ama en önemlisi kursiyerlerin bundan sonra bu işi bırakmaması. Bunu da mikro kredi ile destekliyoruz'' diye konuştu.
    
Kursiyerlerden Canan Yılmaz da, kurs sürecinin çok güzel geçtiğini, kursa geleneksel formlarla başladıklarını ve ilerleyen süreçte kendi tasarımlarıyla devam ettiklerini söyledi.
    
Bundan sonraki süreçte de kursta öğrendiklerini daha da geliştirip bu alanda bir şeyler yapmayı istediğini belirten Yılmaz, ''Tüm arkadaşlarla birlikte farklı değişik bir çalışmaydı. Kursu bitirdik. Bundan sonraki süreçte devam ettirmeyi düşünüyorum. Ben resim öğrencisiyim ama seramik tutkunuyum. Fakültemi bitirdikten sonra resim ve seramik atölyesiyle devam etmek istiyorum'' dedi.
    
Konuşmaların ardından, kursiyerlerin 3 aylık süreçte yaptığı eserlerden oluşan sergi açıldı.
    
Törene, Avanos Kaymakamı Mustafa Eldivan, Avanos Belediye Başkanı Mustafa Körükcü, Nevşehir Müze Müdürü Murat Gülyaz, NEÜ Avanos Meslek Yüksek Okulu Müdür Yrd. Doç. Dr. Oğuz Öcal, Avanos MYO Yüksek Öğrenim Geliştirme Derneği Başkanı Kemal Çelik, Anadolu Sigorta yetkilileri ile ''Bir Usta Bin Usta Projesi''nde usta öğretici olarak görev yapan çömlek ustası Abdullah Erhan Özer katıldı.
    

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER