ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Kasım 2016 Çarşamba 18:53

"Balkanlardan Gelen Soğuk Hava" sergisi

"Balkanlardan Gelen Soğuk Hava" sergisi

Pera Müze'sinde açılan sergide Balkan güncel sanatından örnekler görülebilecek


 

Balkan güncel sanatının ele alındığı "Balkanlardan Gelen Soğuk Hava" sergisi Pera Müzesi'nde ziyarete açıldı.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergide Balkan ülkelerinin ürettiği birbirinden ilginç, çağdaş sanat yapıtlarının bir araya geldiğini belirterek, "Sergi, on Balkan ülkesinden küratörlerimiz Alenka Gregoric ve Ali Akay tarafından seçilmiş sanatçıların yapıtlarını bir araya getirerek, bize Balkan çağdaş sanatı ziyafeti sunan bir seçki. Sergide farklı mecralarla birbirinden ilginç, dünya ölçeğinde Balkan sanatçıların ürettiği işler var." dedi.

Küratör Alenka Gregoric de sergide farklı sanatçıların, değişik ve ilginç yapıtlarının yer aldığının altını çizerek, sanatçıların eserlerinde devlet ve devrim gibi konuları ele aldıklarını dile getirdi.

Serginin İstanbul'da açılmasının çok önemli olduğunu kaydeden Gregoric, "Balkan bölgesinden gelen en iyi sanatçılar bu sergide. Genç kuşağın sanatçılarının eserleri var. Bu sanatçılar, içinde bulundukları bölgeleri 1960'lı, 1970'li ve 1980'li yıllardan itibaren çok iyi incelediler. Sergide 40'dan fazla yapıt ve 40'dan fazla sanatçı var." diye konuştu.

Eş küratör Ali Akay ise sergideki yapıtların doğa ve iklim üzerinden düşünülerek hazırlandığına dikkati çekerek, "Balkanlardan gelen soğuk hava, bizim küçükken meteorolojide duyduğumuz, kulağımızda kalmış bir söz. Fakat ciddiye almadığımız bir laf. İçinde bulunduğumuz coğrafyanın, savaş dünyasından bile daha kuvvetli. Hayatlarımızı ve geleceğimizi etkileyecek olan bir iklim. Yani 30 sene sonra belki suyumuz kalmayacak. Sonra açlık olacak." dedi.

Sergi sayesinde Balkan ülkeleriyle daha iyi bir ilişki kurulabileceğini kaydeden Akay, "Ben çocukken Balkan kültürü İstanbul'un bir parçasıydı. Bugün bu Balkan kültürünü kaybettik. Bilhassa son dönemde hangi siyasi kanattan olursa olsun fark etmez." değerlendirmesinde bulundu.

Lübliyana Müzesi ve Galerileri iş birliğiyle düzenlenen sergide, Maja Bajevic, Braco Dimitrijevic, Vadim Fishkin, Irwin, Laibach, Mladen Miljanovic, Ivan Moudov, Oho, Dan Perjovschi, Mladen Stilinovic, Ulay ve Sislej Xhafa'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçının video, fotoğraf, çizim ve yerleştirme eserleri yer alıyor.

Sergi, 7 Mayıs 2017'ye kadar görülebilecek.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER