ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Şubat 2017 Pazartesi 12:09

Aynalara kadınlardan sanatsal dokunuş

Aynalara kadınlardan sanatsal dokunuş

İnsanoğlunun vazgeçilmez aksesuarlarından biri olan aynalar, Edirne'de açılan kursa devam eden kadınların elinde elmas uç ve minik çekiçle adeta birer sanat eserine dönüştürülüyor Ev hanımı Tavukçu: ''İnsanın her yaşta bir şeyler yapabileceğini yaptığımız ürünlerle gösteriyoruz. Burada kendimi mutlu ve huzurlu hissediyorum. Gençlerimizin de yeni sanat dalı ayna işlemeye yönelerek meslek sahibi olabilirler''


İnsanoğlunun vazgeçilmez aksesuarlarından aynalar, Edirne'de elmas uç ve minik çekiçle işlenerek adeta bir sanat eserine dönüştürülüyor.

Edirne Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Merkezi (SODAM) tarafından açılan ayna işleme kurslarına kadınlar büyük ilgi gösteriyor.

Kursiyerler, Türk büyüklerinin portreleri, hat sanatı kullanarak düşünürlerin sözleri, tarihi mekanlar, şiir, özlü söz ve İstiklal Marşı'nı ayna üzerine yaklaşık 1 aylık sürede elmas uçla çizerek ortaya çıkartıyor.

El sanatları kurslarıyla, kültürel mirasın yaşatılmasının yanı sıra birçok kişiye istihdam sağlanıyor.

- Aynalar kadınların elinde sanat eserine dönüşüyor

Ayna işleme sanatı usta öğreticisi Gamze Kılıç Aykul (46), AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda pek bilinmese de ayna işlemenin yeni nesil bir sanat olduğunu söyledi.

Ev hanımlarının kursta boş vakitlerini verimli şekilde değerlendirdiğini belirten Aykul, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yeni nesil diyoruz fakat aynayı yüzyıllar öncesinde söylenen sözlerle kültürümüzde görmek mümkün. Peygamber efendimiz 'mümin, müminin aynasıdır', Mevlana 'insanın sözü özü neyse ayna onu gösterir', Taptuk Emre 'ayna doğruyu gösterir, karşısında ne varsa onu gösterir' der. Aynanın özelliklerinde sabır yer almış. Kadınlar da kursta sabrı aynaya işliyor. Elmas uç ve çekiç yardımıyla ayna üzerine yaptığımız çizimlerde aynı zamanda sabrımızı ölçerek zamanımızı değerlendiriyoruz. Ayrıca elmas uç ve minik çekiçle işlenen aynalar kadınların elinde sanat eserine dönüşüyor.''

Kursiyerlerin Osmanlı motifleri, tarihi yapılar, Türk bayrağı, İstiklal Marşı, Selimiye Camisi, Mimar Sinan, Mevlana portresi ve sözlerini ayna üzerine elmas uçla çizdiğini söyleyen Aykul, ev hanımlarının aynı zamanda aile bütçelerine de katkı sağladığını dile getirdi.

Aykul, çerçevelenen ayna işlerinin kapalı mekanlarda dekoratif şekilde kullanıldığını kaydetti.

-Gençler meslek sahibi olabilir

Kursiyerlerden ev hanımı Nuriye Tavukçu (55) da emekli olduğunu, kursa boş vaktini değerlendirmek için katıldığını söyledi.

Kursta öğrendikleriyle kendini iyi hissettiğini anlatan Tavukçu, "İnsanın her yaşta bir şeyler yapabileceğini yaptığımız ürünlerle gösteriyoruz. Burada kendimi mutlu ve huzurlu hissediyorum. Gençlerimizin de yeni sanat dalı ayna işlemeye yönelerek meslek sahibi olabilirler." diye konuştu.

Meryem Esma (24) ise ev hanımları için açılan kursa arkadaşlarının tavsiyesiyle katıldığını belirtti. Ev hanımlarının kendini geliştirdiğini aktaran Esma, "Belki biz de buradan öğrendiklerimizi pekiştirirsek ileride kursiyerlere eğitim verebiliriz. Ev hanımlığı evde oturmak demek değildir. Evde işlerimizi yaptıktan sonra haftanın dört günü kursa gelip yaklaşık 7 saatimizi kursta değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

Melek Gamsız (42) da bir şeyleri başarmanın insana mutluluk verdiğini ifade etti. Cam işleme kursunun özel bir kurs olduğunu aktaran Gamsız, ev hanımlarına verdikleri destekten dolayı yetkililere teşekkür etti.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER