ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Eylül 2017 Çarşamba 16:41

Amerika'da "usta" Gaziantep'te "çırak"

Amerikada "usta" Gaziantepte "çırak"

Amerikalı Martin Moon, 6 yıl önce gezmek için geldiği Türkiye'de öğrendiği bakırcılığı meslek edindi ve tıp eğitimi yarıda bırakarak ülkesinde bakır ustaları yetiştirmeye başladı.


Amerikalı Martin Moon, yaklaşık 6 yıl önce gezmek için geldiği Türkiye'de öğrendiği bakırcılığı meslek edindi.

Moon, 2011'de tatil için geldiği Türkiye'de, bakır ustalarında etkilenerek, bu sanatı meslek edinmeye karar verdi. Mardin ve Şanlıurfa'da bakırcılık üzerine araştırmalar yapan Moon, Gaziantep'teki ustalardan bakırcılık sanatını öğrendi.

ABD'de sürdürdüğü tıp eğitimini yarıda bırakan Moon, ülkesinde bir yandan bakır ustaları yetiştirmeye çalışırken bir yandan da Gaziantep'in tanıtımını yapıyor.

Martin Moon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gezmek için geldiği Türkiye'de bakırcılık sanatıyla tanıştığını söyledi.

Bu sanattan çok etkilendiğini dile getiren Moon, "Uzun araştırmalar sonucu Celal ustaya ulaştım. Onun da yardımlarıyla bakırcılığı öğrendim. Türkiye'ye üçüncü gelişim. Tıp eğitimimi yarıda bıraktım. Bakırcılık sanatını Amerika'da da öğretmeye başladım. Onlara da çok farklı geliyor. Gaziantep kültürünü tanıtmaya çalışıyorum." diye konuştu.

- "Martin Amerika'da bir numara"

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık da Martin Moon'un çok yetenekli olduğunu belirtti.

Moon'un araştırmalar sonucu kendisine ulaştığını anlatan Açık, şunları kaydetti:

"Martin Amerika'da bir numara ama bizim burada daha bir numara olamadı. Çok yetenekli ama Gaziantep'te pratik zeka çok ön planda. Zaten onun için sürekli bir şeyler öğrenmek için geliyor. Kendini çok geliştirdi. Amerika'da bakırcılığı öğrenmek isteyen binin üzerinde öğrenci sırada bekliyormuş. Okullarda ders veriyor. Hem Gaziantep'i tanıtıyor, hem kültürümüzü anlatıyor. Gösterdiğini hemen anlıyor ve yapıyor. Bunlar çok önemli, ben 40 yıldır bu işin içindeyim hala zanaatkar olamadım. Martin hem kendi için hem de bizim için büyük şans. Amerika ile aramızda köprü oluyor."

 

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER