ÖNE ÇIKANLAR :
KÜLTÜR-SANATTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Ekim 2013 Pazar 13:18

Altın Portakal'a Çarşı damgası

Altın Portakala Çarşı damgası

50'nci yılını kutlayan Antalya Altın Portakal Film Festiveli ödül törenine yönetmen Gören damga vurdu.


Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin 50. yılı özel ödüllerle kutlandı. 1964’te düzenlenen ilk festivalde yarışan filmler ile bugüne kadar Altın Portakal ödülü almış ve sinemada 50 yılı geride bırakmış sanatçılara özel ödül verildi.

Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılan törene ünlüler kırmızı halıdan geçerek girdi. Sunuculuğunu Mete Horozoğlu’nun yaptığı program geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Tuncel Kurtiz’i anarak başladı. Kurtiz’in görüntüleri salondaki perdeye yansıdığında salondakilerden alkış aldı. Horozoğlu, Kurtiz için “Büyük bir insandı, bizim neslimiz için büyük bir ustaydı.” dedi.


FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...


Gecenin açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, geçmiş festivallere katılan ve ödül alan bazı isimlerin bu sene aralarında yer alamadığını belirterek, “Son yıllarda neredeyse bir yaprak dökümü yaşadık. Ustaları, Yeşilçam’ın emektarlarını bir bir kaybettik.” dedikten sonra Tuncel Kurtiz ve Turgut Özakman başta olmak üzere hayatın kaybetmiş olanları saygıyla andıklarını kaydetti. Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de festivalin aldığı yolun takdire değer olduğunu belirterek, Altın Portakal’ın Türk sinemasının en önemli markası olduğunu ifade etti.

GECEYE ÇARŞI DAMGASI

Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'ndeki törende, yönetmen Şerif Gören "Yaşam Boyu Onur ödülü"ne layık görüldü. Gören, sahneden inerken "Çarşı" yazılı tişörtünü gösterdi.

ÖDÜLLER

Festivalin ilk yılı olan 1964’te yer alan 6 yarışma filminin ekipleri sahneye çıktı ve ilk yılın ödülleri yeniden verildi. Altın Portakal ödülü sahibi sanatçılardan sinemada 50 yılı geride bırakanlara 50. Yıl Özel Ödülü verildi. 1964’teki ilk festivalde yarışan Acı Hayat, Ayrılan Yollar, Gurbet Kuşları, Kızgın Delikanlı, Yarın Bizimdir filmlerini yanı sıra gecede şu isimler ödül aldı: Türkan Şoray, İzzet Günay, Gülfer Refiğ, Tanju Gürsu, Göksel Arsoy, Nebahat Çehre, Ediz Hun, Fatma Girik, Ertem Göreç. Suna Selen, Ahmet Mekin, Işık Yenersu, Şerif Gören, Agah Özgüç, Necip Sarıcı, Güler Ökten, Yusuf Sezgin, Süleyman Turan, Safa Önal, Duygu Sağıroğlu, Eşref Kolçak, Cahit Berkay.

Gecede, Nebil Özgentürk’ün hazırladığı ve Altın Portakal’ın 50 yıllık serüvenini anlatan “Venüs’ün Seyri” belgeseli gösterildi. Cahit Berkay, gecede birbirinden ünlü film müziklerini Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde çaldı. Fatma Girik ile Ediz Hun’un konuşmaları salondakileri kahkahaya boğdu.

Törende konuşan Türkan Şoray, 50 yıl süresince her sene Türk sinemasının kalbi burada attı ve atmaya devam edeceğini söyledi. Şoray, "Nice 50. yıllar diliyorum bu festivale. Bu festival Türk sinemasının hep yanında oldu. Burada heyecanlar yaşandı, oyuncular mutlu oldu. Onurlandırıldı, taçlandırıldı. Benim bu festivale ayrı bir gönül bağım var. İlk kez birinci Antalya Film Festivali’nde ilk kez kadın oyuncu ödülünü aldım. Sinema kariyerim için inanılmaz müthiş bir şey bu. Adeta festivalle ben de büyüdüm ve güçlendim ve bugün buradayım." dedi.

Programda, İzzet Günay, Göksel Arsoy, Ediz Hun, Şerif Gören, Yusuf Sezgin, Süleyman Turan ve Eşref Kolçak da bir konuşma yaparak festivale dair temenniler de bulundu.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER