ÖNE ÇIKANLAR :
KADINTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Aralık 2014 Pazartesi 12:21

Lazer epilasyona dikkat !

Lazer epilasyona dikkat !

Dr. Dağ, söz konusu işlemin sadece Medikal Estetik Sertifikalı Hekim, Plastik Cerrahi ve Dermatoloji hekimlerinin yetkisinde açılmış sağlık kuruluşlarında yapılabileceğini vurguladı. B


Medikal Estetik Tıp Derneği (MESTDER) Başkanvekili Dr. Mevlüt Dağ,mevsimsel talebin yoğun olarak yaşandığı Lazer Epilasyon uygulamalarına yönelik uyarılarda bulunarak, sektörde müşterileri cezbedebilmek amacıyla iddialı kampanyalar düzenlendiğini ve bu tür kampanyalarda garanti vermenin mümkün olmadığını söyledi.

Lazer epilasyonun, vücutta istenmeyen kıl ve tüylerin yok edilmesi işlemi olduğunu hatırlatan Dr. Dağ, söz konusu işlemin sadece Medikal Estetik Sertifikalı Hekim, Plastik Cerrahi ve Dermatoloji hekimlerinin yetkisinde açılmış sağlık kuruluşlarında yapılabileceğini vurguladı. Bu amaçla Alexandrite , Nd YAG ve Diot lazerler kullanıldığını belirten Medikal Estetik Tıp Derneği Başkanvekili Dr. Mevlüt Dağ, bu işlemlerin yetkisi dahilindeki hekim tarafından kıl yapısı, ten rengi ve cilt ile ilgili bir problemin olup olmadığı değerlendirilerek yapılabileceğini ifade etti.

"HER KIL TİPİNE KESİN ÇÖZÜM DEĞİLDİR"

Lazer Epilasyon reklamı yapıldığı gibi herkese, her kıl tipine kesin çözüm olmadığını kaydeden Dr. Dağ, kişinin yaşı, hormonal dengeleri, kıl ve ten rengi yapısının sonuçlara etki edecek faktörler olduğuna işaret ederek şöyle konuştu :

"Sağlıkla alakalı bir durumda ‘garantili kesin çözüm’ gibi kelimelerin kullanımı son derece yanlıştır. Yasalar gereği de, yasak olmasının yanı sıra garanti verilmesi söz konusu bile olamaz. Herkesin kıl ve tüy problemi benzer değildir. Etkin ve yetkin olmayan kişiler ve ne kullanıldığını bilmediğimiz kontrolü olmayan kayıt dışı cihazlar, maddi çıkar amacıyla kurgulanan bilinçsiz kampanyalar, sonsuz vaatler ve sağlığı tehdit eden işlemlere rastlıyoruz. Özellikle kesin seans sayısı verilerek bahsedilen düşük ama toplu bedeller alındıktan sonra imzalatılan sözleşmeler en önemli sorunlar arasında. Maddi mağduriyetler haricinde etkin olmayan işlemler yapılmakta ve oluşan herhangi bir yan etkide de tedavileri takip edilememektedir."

"SAĞLIKTA REKLAM OLMAZ, BİLGİLENDİRME OLUR"

Medikal Estetik Tıp Derneği olarak, sektörde etkin ve yetkin olmayan kişiler tarafından maddi çıkar amacıyla kurgulanan bilinçsiz kampanyalarla karşılaştıklarını ifade eden Dr. Mevlüt Dağ, imzalatılan sözleşmelerdeki ayrıntılara da dikkat edilmesi gerektiğine değindi. Sözkonusu işlemlerin, nerede, ne kalitede ve kim tarafından yapıldığının sorgulanması gerektiğini belirten Dr. Dağ, "Sağlıkta reklam olmaz, bilgilendirme olur. Genelde bu reklamlar sağlık dışı kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Son zamanlarda Sağlık Bakanlığı’na bağlı olmayan ve denetimleri de, Sağlık Müdürlükleri dışındaki yönetimlerce yapılan meslek kuruluşlarında, lazer epilasyon işlemleri yetkisiz kişilerce yapılmakta ve bu hızla artış göstermektedir" dedi. Sadece maddi kazanım peşinde olmak ve denetimdeki sıkıntıların, bu olumsuzlukların önünü açtığını ifade eden Dr. Dağ, "Lazer epilasyon işlemi, Sağlık Bakanlığı’na bağlı ve Sağlık Müdürlükleri tarafından denetimleri yapılan sağlık kuruluşlarında yetkili doktorlar gözetiminde ve denetiminde olan yerlerde yaptırılmalıdır. Cihazlar sorgulanmalıdır. Sözleşmeler imzalanıyorsa, en ince ayrıntısına kadar okunmalıdır. Sadece ücretler göz önüne alınıp hareket edilmemelidir" ifadelerini kullandı.

"HERKESE LAZER EPİLASYON YAPILIR DİYE BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Medikal Estetik Tıp Derneği (MESTDER) Başkanvekili Dr. Mevlüt Dağ sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herkese lazer epilasyon yapılır diye bir durum söz konusu değildir. Cildin ve kıl yapısının iyi analiz edilmesi gerektiği gibi, kişinin kullandığı ilaçlar ya da var olan bir hastalığı iyi sorgulanmalıdır. Örneğin, ileri derecede sivilcesi olan kişilerde kullanılan Roacuttane denilen ilaç, ciltte ışığa karşı hassasiyet yapar.Bu ilaç kullanımı sırasında lazer epilasyon yapılırsa ciltte yanık oluşur ve sonrasında kalıcı lekelere sebep olabilir. Bunun gibi günlük kullandığımız bir çok ilaçla bu etkileşimler mevcuttur.Ya da çok bronzlaşmış bir cilde lazer yapılmaz. Eğer dozu daha düşük tutar ve yapılır diye düşünülürse, kıl üstünde etkisi olmaz. Normal dozlarda yapılırsa ciltte ciddi yanıklar oluşur. Bunun gibi yan etki ve komplikasyonların oluşmaması için mutlaka önce doktor görmelidir."




KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER