ÖNE ÇIKANLAR :
KADINTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Eylül 2014 Cuma 12:21

Kadınlar için çok önemli karar

Kadınlar için çok önemli karar

Sağlık Bakanlığı yumurta rezervi az olan tüm kadınlara 'yumurtalarını dondurma hakkı' sağlayacak!


Sağlık Bakanlığı halen sadece kanser nedeniyle kemoterapi gören kadınlarda uygulanan bir yöntemin sınırlarını radikal biçimde genişletiyor. Hürriyet Gazetesi’nden Meltem Özgenç’in haberine göre Sağlık Bakanlığı, sadece kemoterapi görecek kadınlarda ‘yumurta dondurma’ kuralını, ‘yumurta rezervi az her kadına’ uygulamaya hazırlanıyor. Yumurta dondurma süresindeki 5 yıllık sınır da ‘süresiz’e çevrilecek. Haberde şöyle denildi:

- Sağlık Bakanlığı, mevcut yönetmeliğe göre kemoterapi ve radyoterapi görme zorunluluğu olan kadınların (bu çocuk ve gençleri de kapsıyor) yumurtalarını dondurup 5 yıl süreyle saklama kuralını, bir yönetmelikle değiştirmeye hazırlanıyor.

BİR MADDE EKLENDİ

- Bakanlık Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan, yeni hazırlanan bu ‘radikal’ yönetmelikte hastalık listesini genişlettiklerini, maddeye ‘rezervi az olan kişiler de yumurtalarını dondurabilir’ hükmü eklediklerini kaydetti.

PARMAK İZİ GİBİ TAKİP EDİLECEK

- Şencan “Bakanlık olarak sadece kanser hastaları, yani kemoterapi ya da radyoterapi gören kişilerin değil, çocuk, genç, evli ya da bekâr yumurta rezervi azalan herkesin yumurtalarını dondurmasına izin vereceğiz. Ayrıca bunun süresi 5 yılla sınırlıydı. Bu süreyi de 5 yıllık periyodlarda bakılarak sınırsız duruma getirdik. Böylece bu kişilerin anne olma şansı hep bulunacak. Saklama ile ilgili süreç çok sıkı olacak. Parmak izi gibi takip edilecek" dedi.

'ÇOK ÖNEMLİ KARAR'

Ankara Üniversitesi Tıp Fatültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Sönmezer, yeni düzenlemenin çok önemli olduğunu belirterek, şu görüşleri dile getirdi: “Özellikle 5 yıllık sınırlı sürenin kalkması çok doğru bir karar. Çünkü çocukluk çağı kanserlerinde tedavi gerçekleşse bile çocuk 5 yıl sonra hemen anne olmuyor. Bu nedenle yeni düzenleme ile kişilerin anne olma hakkı hep olacak. Bu da mutluluk verici.”

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER