ÖNE ÇIKANLAR :
KADINTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Nisan 2014 Salı 15:12

Diş hassasiyeti çok önemli

Diş hassasiyeti çok önemli

Yaz aylarının vazgeçilmezleri olan soğuk içecekler ve dondurma dişlerinizi sızlatıyorsa, kamaşma şikayeti ile bir eriği dahi ısıramıyorsanız bu durum diş hassasiyeti sorunu ile karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir.


Diş hassasiyetinin nedeni araştırılmalı

Diş hassasiyeti, halk arasında "kamaşma" olarak bilinen; sıcak, soğuk, ekşi, şekerli yiyecek ve içeceklerin dişlerde sızlama meydana getirmesi durumudur. Günümüzde oldukça sık karşılaşılan bu rahatsızlık, özellikle diş eti çekilmesi sonrası açığa çıkan kök yüzeyiyle ilişkilidir.

Diş gıcırdatma sonrası birbirine sürtünen dişlerin mine tabakasındaki aşınma, hassasiyetin bir diğer sebebidir. Bunun gereğinden fazla bastırarak dişleri fırçalamak, diş hassasiyetinin en önemli sebeplerinden biridir.
Asitli yiyecek ve içeceklerin sıklıkla tüketilmesi de diş hassasiyetine neden olabilir. Dişin ağız içinde görünür kısmı "mine" denilen koruyucu bir diş tabakasıyla çevrilidir.

Hemen altında bulunan "dentin", mikroskobik olarak görünebilen kanalcıklardan oluşmaktadır. Diş dış yüzeyinden başlayarak dişin ortasındaki sinire kadar uzanan bu kanallar sıvı ile doludur. Diş minesi zayıflamış olan dişlerde sıcak, soğuk, ekşi, tatlı yiyecek ve içeceklerden sonra hareket eden bu sıvı, diş sinirinde hissedilir ve sızlamaya neden olur.

Ayrıca dişin kök yüzeyi koruyucu olan mine tabakasına göre oldukça yumuşak olan sement tabakasıyla çevrilidir. Diş dışında diş plakları, kırık ve çürük dişler, piyasada satılan diş beyazlatma ürünleri de diş hassasiyetine neden olabilir.

Diş hassasiyetine karşı dikkat edilmesi gerekenler:

• Öncelikle ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir.

• Dişin sert tabakasına zarar vermemek için yumuşak kıllı fırça kullanabilir.

• Çok kuvvet uygulayarak diş fırçalayan kişiler, daha az kullandıkları elleriyle diş fırçalayabilirler ( Örneğin sağ elini kullanan kişi fırçalarken sol elini kullanabilir )

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER