ÖNE ÇIKANLAR :
KADINTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Ekim 2014 Çarşamba 15:18

Çocuğa kaç yaşına kadar anne sütü verilmeli?

Çocuğa kaç yaşına kadar anne sütü verilmeli?

6 aydan 2 yaşına kadar anne sütünün ek besinlerle beraber çocuklara verilmesi gerekiyor..


Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Ahmet Hakan Acı, 6 aydan 2 yaşına kadar anne sütünün ek besinlerle beraber çocuklara verilmesi gerektiğini belirterek, "Anne sütü, yeni doğan bebeğin büyüme ve gelişmesi için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içerir. Anne sütü zengin ve doğal bir besindir" dedi.

Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, Akdeniz Aile Salığı Merkezi’nde Emzirme Haftası etkinliği düzenlendi. Etkinlikte özellikle izlem için gelen annelere, hamilelere ve muayene için bekleyen vatandaşlara anne sütü ve emzirmenin önemi hakkında broşür dağıtılıp, sağlık görevlileri tarafından bilgilendirme yapıldı. Etkinlikte konuşan Dr. Ahmet Hakan Acı, bebeğe verilecek en değerli hediyenin anne sütü olduğunu belirterek, "Anne sütü bebek için en sağlıklı besindir. Fiziksel ve ruhsal olarak bebeğe birçok faydası olan emzirmenin doğumdan hemen sonra başlaması gerekmektedir. Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ve sık olarak emzirmek, annenin süt üretimini kolaylaştırır. Emzirme dönemi, anneyle bebek arasındaki bağın kuvvetlendiği en keyifli süreçtir. Anne ve bebeğin uyumu sağlanana kadar emzirme konusunda bir takım sıkıntılar yaşanabilir ancak unutulmamalıdır ki bebekler doğumdan itibaren ilk altı ay yalnızca anne sütüyle beslenmelidir. 6 aydan sonra 2 yaşına kadar anne sütü ek besinlerle beraber verilmelidir. Anne sütü, yeni doğan bebeğin büyüme ve gelişmesi için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içerir. Daima temiz, taze ve uygun ısıda olan, sindirimi kolay, bebeğin ayına göre değişim gösteren, bebeğin bağışıklığını koruyan faktörler yönünden zengin, doğal bir besindir. Anne sütü ve emzirmenin bebek ve anne için başta beslenme olmak üzere; sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden pek çok sayıda yararları vardır" diye konuştu.

ANNE SÜTÜNÜN ÇOCUĞA FAYDALARI

Anne sütünün bebeği, başta ishal olmak üzere mide, bağırsak enfeksiyonları, zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları, menenjit, idrar yolu enfeksiyonları gibi mikrobik hastalıklardan, alerji, diyabet, kolit ve arterioskleroz gibi hastalıklardan koruduğunu belirten Dr. Acı, “Dişler kolay çürümez, çene ve diş sağlığı gelişimine katkı sağlar. Obezite ve ani bebek ölümü riskini azaltır. Sosyal, psikolojik ve zeka gelişimini olumlu yönde etkiler. Kolostrum; daha kıvamlı, yağ yönünden fakir, minerallerden ve bebeği enfeksiyondan koruyan faktörler yönünden oldukça zengindir. Bu nedenle mutlaka kolostrumun (ağız) bebeklere verilmesi sağlanmalıdır. Emzirme sırasında anne ile bebeğin ilişkisi güçlenir. Annenin bebeğini benimsemesi ve bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanması kolaylaşır. Anneden gelen ilk sütün miktarı az olmasına rağmen bebeğin beslenmesi ve bağırsakların çalışması için yeterlidir. Anne sütü kolaylıkla sindirilebilir, anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür” ifadelerini kullandı.

"EMZİRME ANNE İÇİN DE ÇOK FAYDALI"

Emzirmenin bebek için önemli olduğu kadar anne için de çok faydalı olduğunu kaydeden Acı, "Emzirme anne için doğal bir sakinleştiricidir, annenin stresle baş etme gücü artar. Özel bir hazırlık gerektirmez, ekonomiktir. Yeni bir gebeliği geciktirir. Meme, yumurtalık ve rahim kanserine yakalanma riskini azalttığı gibi, anneyi kemik erimesine karşı da korur. Emziren annelerde doğum sonrası kanama miktarı daha azdır. Emzirmeye devam ettikleri sürece adet görme olasılıkları daha düşük olduğundan bu anneler, doğumda kaybettikleri demir depolarını daha kısa zamanda tekrar oluştururlar. Emzirme diyabetik annenin günlük insülin ihtiyacını azaltır. Her annenin kendi sağlığı ve bebeğinin sağlığı için mutlaka emzirmesini tavsiye ediyorum. Her türlü bilgiyi aile hekimleri, aile sağlığı elemanları ve sağlık personelleri ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Sevgili anne ve anne adayları unutmayalım. Hayata en iyi başlangıç anne sütüdür. Sağlıkla ve anne sütüyle bebeklerinizi büyütmenizi diliyorum” şeklinde konuştu.
 

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER