ÖNE ÇIKANLAR :
KADINTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Kasım 2014 Salı 16:21

Bekar bayanlar da şiddete maruz kalıyor

Bekar bayanlar da şiddete maruz kalıyor

Kadına yönelik şiddette sadece evli kadınlar değil bekar bayanlar da sevgililerinin şiddetine maruz kalıyor.



Ülke genelinde yüzde 30 liseli ve üniversiteli kızların şiddete maruz kaldığı belirlendi.
Evli bayanlarda ise bu oran yüzde 67. Yüzde 3 ise kocasına şiddet uygulayan bayanların oranı. Ankara’nın Polatlı Kent Konseyi tarafından 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' dolayısıyla panel düzenledi. Panele, Belediye Başkan Yardımcısı Muhsin Akdeniz, Kaymakam Mahmut Tuncer’in eşi Aysel Tuncer, Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya’nın eşi Şaduman Yıldızkaya, Kent Konseyi Başkanı Serpil Öztürk ve kadınlar katıldı. Panele, kadınların ilgisiz kalması ise dikkat çekti.

Aile ve Sosyal Politikalar Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü'nde görevli avukat Hakime Özgür, Birsen Kurt, Sosyal Hizmet uzmanları Füsun Alpay, Cansu Güven kadına yönelik şiddet hakkında bilgiler verdi. Sosyal Hizmet Uzmanı Cansu Güven, 81 ilde 95 tane kadın konukevi bulunduğunu söyledi. Güven, 45 bin 165 kadının sığınmaevlerinde kaldığını belirtti. Kadın sığınmaevlerinde kalan kadınların uğradıkları şiddetler hakkında bilgi aktaran Cansu Güven, kadınların yüzde 48’inin fiziksel, yüzde 33’ünün psikolojik, yüzde 13’ünün ekonomik, yüzde 6’sının da cinsel şiddete maruz kaldığını ifade etti. Güven, kadın sığınmaevlerine başvuranların yüzde 47’sinin şiddet, yüzde 33’ünün sığınma, yüzde 17’sinin danışmanlık, yüzde 4’ünün de diğer gerekçelerle başvurduğunu aktardı.

Ülke genelinde yüzde 67 oranında evli kadının şiddet gördüğünü kaydeden Cansu Güven, yüzde 30 oranında da bekar bayanların şiddete maruz kaldığını ifade etti.
Güven, "Lise ve üniversite çağındaki kızlara da sevgilileri tarafından şiddet uygulanıyor. Kızlar, 'beni kıskanıyor', 'seviyor onun için yapıyor' diyorlar ama otokontrol sistemlerinden kaynaklanıyor." dedi.

Uygulanan şiddet çeşitleri hakkında bilgi veren avukat Hekime Özgür ise psikolojik ve ekonomik şiddetin başta geldiğini söyledi. Özgür, özel alanda şiddetin daha yaygın olduğuna dikkat çekti.




KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER