Aferez yöntemi birçok rahatsızlığa çare oluyor
Aferez yöntemi birçok rahatsızlığa çare oluyor

İnsan hayatını tehdit eden pek çok rahatsızlık kanı temizleyen ‘aferez’ yöntemiyle tedavi edilebiliyor. Donör veya hastadan tam kanın alınarak bileşenlerine ayrılması ve istenen bileşenin alındıktan sonra kalan kısmının geri verilmesi işlemine aferez dendiğini ifade eden Türk Aferez Derneği Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, "Kalp yetmezliği , kolite, pıhtılaşma bozuklukları ve yüksek kan yağlarının düşürülmesine kadar pek çok soruna çare oluyor. Kan yağlarının yüksekliğine bağlı kalp hastalığı, felç ve inme gibi hastalıkları da aferez tedavisi sayesinde engelleyebiliyoruz.” diye konuştu.

Türk Aferez Derneği (TAD) 8’inci Ulusal Aferez Kongresi Kaya Artemis Otel’de düzenleniyor. 5-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen kongre ile ilgili basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Türk Aferez Derneği Başkanı Prof.Dr. Fevzi Altuntaş, Aferez Derneği Onursal Başkanı Prof.Dr. Osman İlhan, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurullah Zengin, Dokuz Eylül Üniversitesi Hemotaloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Fatih Demirkan, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve TAD Genel Sekreteri Doç.Dr. İsmail Sarı ve Kanada Aferez Derneği Başkanı Prof.Dr. Gail Rock katıldı.

13 yıllık bir dernek olduklarını dile getiren Türk Aferez Derneği (TAD) Başkanı Fevzi Altuntaş, bugüne kadar 8 ulusal ve 2 uluslararası organize gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kongre ile bilimsel aktiviteler ve dünyadaki gelişmeleri hekim ve diğer sağlık personelleri ile paylaştıklarını dile getiren Altuntaş, “Aferez kalp yetmezliği , kolite, pıhtılaşma bozuklukları ve yüksek kan yağlarının düşürülmesine kadar pek çok soruna çare oluyor. Kan yağlarının yüksekliğine bağlı kalp hastalığı, felç ve inme gibi hastalıkları da aferez tedavisi sayesinde engelleyebiliyoruz. Bir tür kansızlık olan ülkemizde de yaygın olan orak hücreli anemi hastaların tedavisinde başarı ile uygulanmaktadır. Genç bir bilim dalı olmasına rağmen ülkemizde son yıllarda önemli aşamalara geldi.” diye konuştu.

Altuntaş, Türkiye’de 2000’li yılların başında 30 merkezde yaklaşık 2 bin terapötik aferez ve yaklaşık 25 bin bağışçı ile aferez uygulamaları yapılırken bugün bu rakamın 61 merkezde yaklaşık 30 bin terapotik aferez ve 50 binin üzerinde bağışçıya çıktığını söyledi.
2000 yılında kurulan bu aferez derneği bugün ayaklarının üzerinde durduğunu dile getiren Aferez Derneği Onursal Başkanı Prof.Dr. Osman İlhan, “Bir Avrupa birde Dünya aferez kongresi gerçekleştirerek önemli bir başarıya imza attı.

8 ANA BAŞLIKTA 20’YE YAKIN OTURUMDA AFEREZ UYGULAMALARI TARTIŞILDI

Kongre de hücresel tedaviler, nörolojide terapötik aferez uygulamaları, donör aferezi, çocuklarda aferez uygulamaları, granülosit aferezi, yoğun bakım ve sepsisde aferez uygulamalarının konuşulduğunu anlatan Pamukkale Üniversitesi Top Fakültesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve TAD Genel Sekreteri Doç. Dr. İsmail Sarı, “Ayrıca, bilimsel oturumlarda karaciğer yetmezliğinde terapötik aferez, zehirlenmelerde aferez uygulamaları, solid organ nakillerinde aferez, lipid aferez, orak hücreli anemide aferez, trombotik mikroanjiopati, trombotik trombositopenik purpura, atipik hemolitik üremik sendrom, böbrek hastalıkları ve vaskülitlerde aferez, otoimmün hastalıklarda aferez, yeni teknoloji aferez uygulamaları tartışıldı. 600’e yakın katılımcı kongreye katıldı. 8 ana başlık altında 20’ye yakın oturum tartışıldı. Genç hematologlarda hematoloji ve aferez hakkındaki son gelişmeleri tartıştı. 200 kadar bildiri ve bu bildirilerden 8 tanesi sözel bildiri olarak seçildi. Bazıları TÜBİTAK projesi olarak karşımıza çıkabilir.” açıklamasında bulundu.

AFEREZ NEDİR?

Türkiye’de henüz genç bir bilim dalıdır. Hasta ya da bağışçının kanı, tamamen otomatik, bilgisayarlı, son derece gelişmiş teknolojiye sahip, tıbbi bir cihazdan geçirilmekte. Bu şekilde hastanın veya bağışçının kanı bileşenlerine ayrılmakta veya ayrıştırılmakta. Böylece kanda bulunan vücuda zararlı olabilecek her türlü maddenin uzaklaştırması mümkün hale gelmekte veya tek bir bağışçıdan istenen miktarda kan ürünü selektif olarak elde edilebilmekte. Ayrıca aferez kök hücre nakli ve hücresel tedaviler için gerekli kök hücrelerin veya hücresel ürünlerin toplanmasında da kullanılan bir yöntem.


CİHAN
Haber Tarihi: 07 Eylül 2013 Cumartesi 16:00Haber Adresi: http://www.yazete.com/saglik/aferez-yontemi-bircok-rahatsizliga-care-oluyor-676267.html