TKDK arıcılık yapanlara karavan veriyor
TKDK arıcılık yapanlara karavan veriyor

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), arıcılık yapanlara karavan desteği veriyor. TKDK Denizli İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, yatırımcı Mustafa Kulatay ile arıcılık yapmak için temin edeceği bal süzme makinesi, dinlendirme tankı, polen kurutma makinesi gibi 10 farklı bal üretimi makine ve teçhizat alımı üzerine sözleşme imzaladı. Müteşebbis, hibe fonlardan karavan da alacak.

TKDK binasındaki imza töreninde İl Koordinatörü Dağdeviren, proje hakkında bilgi verdi. Arıcılığın gezici olarak yapılacağını, yatırım adresinin Bozkurt ilçesi olduğunu ifade eden Dağdeviren, Denizli’nin bal üretim noktasında gerek Akdeniz gerekse Ege bölgelerine yakınlığının çok önemli bir avantaj olduğunu söyledi. Bu bölgelerde arıcılığın gezici olarak yapılıp ürün alındıktan sonra Denizli’de gerekli işlemlerden geçirilerek diğer bölgelere rahatlıkla satılabileceğini vurguladı. Dağdeviren, “Ege Bölgesi, ülkemizde bal üretimi noktasında ikinci sırada yer almaktadır ve Denizli, bu üretimde ön plana çıkacak yatırımlara gebedir. Arılar, çiçekleri nektar ve polen toplamak için ziyaret ederler ve 1 gram bal için yaklaşık 120 bin çiçek dolaşırlar. Arılar yoksa çiçekler döllenmez ve tarımsal üretim yapılamaz.” dedi.

Koordinatör Dağdeviren, ilk arıcılık projesini kabul etmenin Denizli’de arıcıları motive edeceğini, bu alanda yeni yatırım planlayanların, üretim ve ondan sonraki işlemlerini daha kurumlaşmış bir şekilde yapabilmesi, hattâ markalaşması adına TKDK desteğinin bulunmaz bir fırsat olduğunu dile getirdi. İmzalanan sözleşmeyle 53 bin 570 liralık yeni bir yatırım yapılacağını kaydeden Ümit Dağdeviren, “Proje sonuçlanınca yatırımcı, yüzde 50 oranında geri ödemesiz olarak TKDK tarafından desteklenecek. Bu kapsamda üreticiler ve müteşebbisler tarafından hazırlanacak projeler ve kullanılacak fonlarla tarımsal ve hayvansal üretim, işleme sektörü, kırsal alandaki çiftlik faaliyetleri ve kırsal turizm gibi yatırımlarla kırsal kesimde istihdam artacak. Köylerden kentlere olan göçler önlenecektir.” diye konuştu.


CİHAN
Haber Tarihi: 06 Eylül 2013 Cuma 16:20Haber Adresi: http://www.yazete.com/ekonomi/tkdk-aricilik-yapanlara-karavan-veriyor-675655.html