Kadın Doğum Borçlanması
Kadın Doğum Borçlanması
Kadın doğum borçlanmasına dair diğer ayrıntıları paylaşmaya devam ediyoruz.

4- a kadın sigortalılarının faydalanacağı bu yeni hakkın temel esasının hizmet akdiyle 18 yaşından sonra bir işverenin yanında çalışmış olmak yani tescil edilmiş olması gerektiğini daha önce belirtmiştik. Bununla beraber kadın sigortalının doğum nedeniyle çalışmaya ara vermesi yani çocuğuna bakmak için çalışmıyor olması gerekmektedir.
Kanun kadının çocuğuna bakmak için çalışmamış olması halini tek bir çocuk için en fazla 2 yıl süre ile daha sonradan borçlanma yapmak suretiyle sigortalı hizmetinden sayılabileceğini belirtmiştir. Bu süre en uzun süre olup uzatılması mümkün değildir. Ancak tek bir çocuk için öngörülen bu süre en fazla 2 çocuk ile sınırlandırılmıştır.
2 yıllık bu süreyi çocuğun yaşamaması, yeni çocuğun 2 yıldan daha önce dünyaya gelmiş olması ve çalışılmaya başlanmış olması gibi haller kısıtlamakta ve bu süreye bağlı olarak borçlanma hakkı vermektedir. Bu süre kısıtlaması hali askerlik hizmet borçlanmasında da mevcuttur.

Askerlik hizmeti silâhaltına alınmakla başlayıp terhis tarihinde sona ermektedir. Askerlik hizmetini ifa eden kişi bu süreler arasında hizmet akdine bağlı olarak çalışsalar dahi bu çalışmaları 5510 sayılı kanunun 4-a sigortalısı olarak sayılmamaktadır.

Askerlik hizmetini yapmakta olanlara verilen ‘’sıhhi izin’’lerin 3 aydan fazlası, normal izinlerin ise her yıl için 1 aydan fazlası muvazzaf askerlik hizmetinden sayılmamaktadır. Askerlik borçlanması yaparken bu süre hesaplanmasının göz önüne alınması gerekir.
Dolayısıyla ‘’kadın doğum borçlanması’’ olarak mevzuatımızda yerini bulan ve yeni tanımlanan bu hakkın bizatihi doğasından ve korunmak istenen amaca hizmet eden bir takım sınırlamaların olması gerekmektedir.
Konuyla ilgili olarak daha önce belirtmiş olduğumuz üzere tescil şartını yerine getirmiş ancak faaliyetine ara vermiş olan 4-b sigortalılarına da bu hakkın tanınmış olması sigortalılığın tekliği açısından yerinde olacağına dair görüşümüzle başka bir konuda görüşmek dileğiyle

Sağlıklı mutlu ve huzurlu günler dilerim.
Haber Tarihi: 19 Ekim 2010 Salı 01:43Haber Adresi: http://www.yazete.com/yazarlar/kadin-dogum-borclanmasi-61089.html