Ankarada patlama
Ankara'da patlama
Ankara'da Amerika Büyükelçiliği önünde patlama oldu. Şehit olan güvenlik görevlisinin isminin Mustafa Akarsu olduğu öğrenildi.

ABD Büyükelçiliği Paris Caddesi'ndeki ziyaretçi ve vize işlemleri için gelenlerin giriş yaptığı 2 No'lu kapısı önündeki patlama meydana geldi. Görgü tanıklarının ifadesine göre bir kişinin üzerindeki bombayı patlatması neden oldu.

Patlamanın ardından Paris Caddesi'nin bir bölümü trafiğe kapatıldı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ve Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay da olay yerinde inceleme yaparken, bölgeye çok sayıda ambulans, itfaiye ve emniyet güçlerinin geldiği görüldü.

AĞAÇLARDA BİLE CESET PARÇALARI VAR!

Olay yerinde bomba uzmanı ekipler incelemelerini sürdürüyor. Patlamanın gerçekleştiği kapıda büyük çapta hasar oluştu. ABD Büyükelçi'nde gerçekleşen patlamanın nöbetçi kulübesinde olduğu ve kulübenin patlama sebebiyle yıkıldığı bildiriliyor. 

Patlamanın bir canlı bomba eylemi olduğu sanılıyor. Çevreye yayılan ceset parçalarının saldırıyı düzenleyen bombacıya ait olduğu iddia edildi. Olayın ardından içeride bulunan herkes sığınaklara toplandı.

İlk belirlemelere göre 1 güvenlik görevlisi şehit olurken, diğer ölen kişinin canlı bomba olduğu belirtildi. Canlı bombanın güvenlik kabininde bir şey sormak için yaklaştığı belirtiliyor. 

BAŞBAKAN'DAN İLK AÇIKLAMA

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

1 GÜVENLİK GÖREVLİSİ ŞEHİT OLDU

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişinde meydana gelen saldırıda, saldırganın üzerindeki bombayı patlatması sonucunda kendisiyle birlikte bir kişinin daha öldüğünü bildirdi. Şehit olan güvenlik görevlisinin ismi Mustafa Akarsu olduğu öğrenildi. 

Olay yerinde bilgi alan Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, daha sonra Büyükelçiliğin 1 Nolu kapısı önünde ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ile basına açıklaması yaptı.

Yüksel, saat 13.10 sularında ABD Büyükelçiliği'nin Paris Caddesi girişinde bulunan, elçilik personelinin giriş yaptığı kapıda bir canlı bombanın, üzerinde bulunan mühimmatı patlatması sonucunda ilk belirlemelere göre canlı bombayla birlikte bir kişinin daha hayatını kaybettiğini, bir Türk kadının da Numune Hastanesi'nde tedavi altına alındığını söyledi.

Şu anda çalışmaların devam ettiğini belirten Yüksel, ''Arkadaşlar hasar tespit çalışmalarını da sürdürüyor. Size kısa süre sonra tekrar açıklamalar yapacağız. Bu vesileyle özellikle ABD'nin Sayın Büyükelçisine, bütün Büyükelçilik personeline geçmiş olsun diyorum'' diye konuştu.

Yüksel, şu anda Ankara Emniyeti'nin bütün teknik personelinin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

Vali Yüksel, bir soru üzerine, yaralı sayısının bir olduğunu ifade ederek, ''Canlı bombanın üzerindeki mühimmatı patlatması sonucunda alanda yıkıntılar olması nedeniyle şu anda yıkıntıların altında inceleme yapıyor arkadaşlar. İlk belirlemelerimize göre 2 ölü, bir de hastanede bulunan yaralı var. Canlı bombayla 2. hayatını kaybeden kişi, ABD'nin çalışan personeli. Yaralı bayan da iş takibine gelen de bir Türk vatandaşı'' dedi.

Vali Yüksel, ''Türk personel mi'' sorusuna ise ''Evet, Türk güvenlik personeli'' yanıtını verdi.

Yüksel, gelişmeler hakkında basınla kısa süreli görüşmeler yapacağını ve bilgileri paylaşacağını söyledi. ''Patlama içeride mi olmuş'' sorusu üzerine Yüksel, ''ABD Büyükelçiliği'nin kendi alanı içerisinde'' yanıtını verdi. ''Vize başvurusu için mi gelmiş'' sorusu üzerine de Yüksel, ''Şu anda hiçbir bilgiyi sizinle paylaşamam'' diye konuştu.

Öte yandan, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Olayın yaşandığı yere Adli Tıp Kurumu'na ait cenaze nakil aracı da geldi.

Türk Kızılayı yetkilileri de olay yerinde toplanan vatandaşlara kek, meyve suyu ve su dağıttı.

ÜNLÜ EKRAN YÜZÜ DE YARALI

CANLI BOMBANIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamayı gerçekleştiren saldırganın DHKP-C üyesi Ecevit Ş. (40), olduğu bildirildi.

Örgütün silahlı propaganda üyesi olduğu kaydedilen Ecevit Ş'nin, daha önce de İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile Harbiye Orduevi'ne saldırı yapacakları iddiasıyla yakalandığı kaydedildi.

ABD BÜYÜKELÇİSİNDEN İLK AÇIKLAMA

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, patlamadan sonra yaptığı açıklamada, saldırının Türk-Amerikan ilişkilerine zarar vermeyeceğini, Türkiye'yi halen dost olarak gördüklerini söyledi.

Ricciardone, olaya ilişkin olarak, bundan sonraki gelişmeler ilişkin olarak iş birliğinin süreceğine dikkat çekerek, terörden bütün dünyanın çektiği ve hem ABD'nin hem de Türkiye'nin ne kadar müzdarip olduğunu söyledi.

BÜYÜKELÇİLİK ÖNÜNDEKİ GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYINIZ!

PATLAMA ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NİN KENDİ ALANI İÇERİSİNDE

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yüksel patlamanın ABD Büyükelçiliği'nin kendi alanı içerisinde gerçekleştiğini söylerken, gazetecilerin canlı bomba yönündeki sorularına ise "şu anda bilgi paylaşamam" şeklinde cevapladı.  

İLK GELEN CHP'Lİ VEKİL OLDU

Polis helikopteri, olay bölgesinde uçuş yaparken, patlamalanın yaşandığı yerde ise geniş güvenlik önlemleri alındı. Bu arada Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'in de olay yerine geldiği görüldü. 

Patlama hakkında bilgi alınmak için aranan büyükelçilik telefonlarına ise cevap verilmiyor.

Kılıçdaroğlu'ndan aldığı talimat sonucu olay yerine gelen CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, yetkililerden bilgi aldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara milletvekilleri Levent Gök ile İzzet Çetin, patlamanın olduğu ABD Büyükelçiliği'ne gelerek yetkililerden bilgi aldı. Gök, yaptığı açıklamada, "Güvenlik kapısında bir canlı bombanın kendisini patlattığı ve yanında bulunan bir kişinin de öldüğü belirtiliyor. Bir tanede yaralı var.” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, ABD Büyükelçiliği önünde yaptığı açıklamada, “Güvenlik kapısında bir canlı bombanın kendisini patlattığı ve yanında bulunan bir kişinin de öldüğü belirtiliyor. Bir tane de yaralı var.” ifadelerini kullandı.

Olayın üzüntü verici olduğunu belirten Gök, sorumluların en kısa sürede bulunması temennisinde bulundu.

DİĞER ELÇİLİKLERDE ÖNLEMLER ARTTILIRDI

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişinde meydana gelen patlamanın ardından çevredeki büyükelçiliklerde güvenlik önlemleri artırıldı. Patlamanın meydana geldiği Paris Caddesi'nin Çankaya yönündeki girişi demir kalkan bariyerle araç trafiğine kapatıldı. Polis ekipleri, araçları diğer cadde ve sokaklara yönlendirirken, cadde üzerinde bulunan Almanya ve Fransa büyükelçiliklerinde de güvenlik önlemlerinin artırıldığı görüldü. Ayrıca, büyükelçiliklerin bulunduğu bölgeye takviye polis ekipleri sevk edildi. Öte yandan, bölgede polis helikopteri de kontrol uçuşu gerçekleştiriyor.

Ayrıntılar Geliyor... 


Ajanslar
Haber Tarihi: 01 Şubat 2013 Cuma 13:24Haber Adresi: http://www.yazete.com/gundem/ankarada-patlama-551014.html