Spiral nasıl takılır?
Spiral nasıl takılır?
Spiral ipinin kopması ve spiralin kurtularak rahim içine kaçması zarar verir mi? İstenmeyen hamileliklerden korunmak için kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiral nasıl takılır? Spiral gebelikten nasıl korur? Spiral ipinin kopması ve spiralin kurtularak rahim içine kaçması ne sıklıkla olur? Spiralin rahmin içine kaçması nasıl zarar verir, spiral nasıl geri alınır?

Tüm bu soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan için yanıtlıyor…

Gebelikten korunma yöntemlerinden biri olan ve sıklıkla tercih edilen spiral, rahim içine yerleştirildiği için bir diğer adı “rahim içi araç (ria)”tır. Uzman bir kişi tarafından takılabilen ria’ın farklı çeşitleri vardır. Bakırlı olan, ilaçlı olan ve daha az sıklıkla kullanılan spiral şeklinde olan.

Ria’lar özellikle kollarının yapıları açısından farklılık gösteren değişik markalarda kullanıma sunulmuştur. Tüm ria’larda plastik gövdenin alt ucunda tek lifli yapıda iki adet iplik bulunur.

Spiral gebelikten nasıl korur?

• Rahim içinde iltihap hücrelerinin birikmesine neden olup hem sperm hareketini bozarak hem de oluşan gebeliğin yerleşmesini engelleyerek korur.
• Eğer bakırlı spiral takıldıysa bakır iyonlarının spermleri öldürücü etkisi vardır.
Ria bir gebeliğin düşükle sonuçlanmasını sağlayan bir yöntem değildir. Etkisi rahim içine ulaşan spermler üzerinedir.

Spiral ne zaman takılır?

Özellikle adetin son günleri veya adetten sonraki ilk hafta takılması uygundur. Buradaki amaç hem kadının gebe olmadığının görülmesi hem de takılmasının daha kolay olmasından ileri gelir. Yoksa ria takılması için mutlaka adetli olmak şart değildir.
Ria takılması genellikle ağrı vermeyen bir işlemdir.

Bazı durumlarda işlemden önce bölgeye az miktarda anestezik madde enjekte edilebilir. Ya da genel olarak hasta uyutulabilir. Ria’lar plastik bir kılıf içinde steril olarak paketlenmiş bir şekildedir. Plastik kılıf ria’nın rahim içine ittirilmesini kolaylaştırır. Takarken steril olmak gerekir ve sonrasında plastik alet çıkarılır, geride uzun kalan ip parçası da kesilerek kısaltılır.

Spiral içeri kaçarsa ne olur?

Ria takıldıktan sonra ilk adet sonrası ve daha sonra 6 ay aralarla rutin kontrol gerekir.

Çok sık rastlamadığımız bir durum da spiralin içeriye kaçmasıdır. Bu durum, takılırken ipin kısa kesilmesinden kaynaklanıyor olabileceği gibi taktıktan sonra kaymasına da bağlı olabilir. Bu yüzden bu konuda tecrübeli ellere teslim olmak ilerdeki korkulu rüya görmeyi önler. Ria’nın kadın tarafından kendi kendini muayene ederken kontrol edilmesi en doğrusudur. Bu da sanki fitil koyarmış gibi vajene iki parmağı sokarak spiralin iplerinin kontrolü şeklinde olur.

Rahme kaçan spiral nasıl çıkarılır?

Spiralin zamanı dolduğunda çıkarırken ya da kadın kendini muayene ederken ipler hissedilmediğinde ya da kanama düzensizliği olan ve spirali bulunan kadınlarda ultrasonda spiralin kontrolünde spiralin kaymış olduğu ya da iplerinin izlenmediği görülür. Bu durumda ilk aşama küçük aletler kullanılarak içeriden ipi bulmaya çalışmaktır.

İlk hamlede %50 olarak ip alete gelerek çekilebilir, gelmediği takdirde ise bu ipin çekilmesi işlemi için özel yapılan bir alet kullanılarak çekilir. Olmadı ise en son histeroskopi denilen optik bir aletle içeriye girilerek göre göre spiral çekilir. İşlem sonrasında gerekirse yeni bir spiral tekrar takılabilir.

HANGİ DURUMLARDA SPRİAL UYGULANMAZ?

• Gebelik
• Rahmin şekilsel bozukluğu
• Sürekli tekrarlayan iltihabi durumlar
• Bakır alerjisi olan kişiler
• Anormal kanamaları olan ya da kanamasının sebebi bilinmeyenler kişilere

SPİRALİN YAN ETKİLERİ

• Kanama anormallikleri özellikle adet süresi ve miktarı artar, ilk 3 ay ara kanama olabilir, ama bu progesteronlu ria’da daha az sıklıkla karşılaşılır
• İltihaplanma
• Adet sancısı
• Ria’nın kayması
• Dış gebelik
• Takılırken rahim delinmesi
Haber Tarihi: 08 Eylül 2012 Cumartesi 12:40Haber Adresi: http://www.yazete.com/saglik/spiral-nasil-takilir-470763.html