BİMERe mektup yaz, başbakana gitsin
'BİMER'e mektup yaz, başbakana gitsin
Başbakana mektup vermek yerine "BİMER"e telefon veya e-posta ile başvurmak yeterli... Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) Başbakanlık Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ali İhsan Sarıkoca, BİMER'in iki önemli fonksiyonu olduğunu belirterek, 'Biri, vatandaşlarımız şikayet ederek kamu yönetimini denetleme fırsatı buldu. İkincisi, görüş ve önerilerde bulunarak yönetime katılım sağlama imkanı oldu' dedi.

Sarıkoca, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu'nun 'Kamu ve Yerel Yönetimler Oturumu'nda yaptığı konuşmada, BİMER'in, özel sektörden doğan halkla ilişkiler alanının kamu sektöründeki öncü uygulamalarından olduğunu belirtti.

Kamu yönetiminde halkla ilişkilerin, yönetime katılım aracı ve unsuru olma özelliği taşıdığına işaret eden Sarıkoca, 2006 yılında kurulan BİMER'de tüm bakanlık, valilik, belediye ve kaymakamlıkları içeren idari birimlerin kayıtlı kullanıcı olarak yer aldıklarını, böylece Türkiye genelinde 32 bin 764 kullanıcı ile dev bir iletişim ağı oluşturulduğunu söyledi.
Sarıkoca, vatandaşların internet ya da telefon üzerinden başvuruda bulunabildiği sistemde, '150' numaralı telefon hattını arayanların, her valilik bünyesinde oluşturulan çağrı merkezlerine yönlendirildiğini, burada kişisel bilgilerini ve müracaat konularını iletmelerinin ardından sistemin kendilerine otomatik olarak verdiği numarayla müracaatlarını takip edebildiğini anlattı.
Çalışmalarını, dilekçe hakkı kanunu, bilgi edinme kanunu, insan hakları, kamu görevlileri etik kurulu hakkındaki düzenlemelere dayanarak yürüttüklerini ifade eden Sarıkoca, işe girme, maddi yardım gibi istekler, kamu kurumlarında karşılaşılan sıkıntılar konusundaki şikayetler, yolsuzluk, uyuşturucu ticareti, insan ticareti gibi ciddi konulara ilişkin ihbarlar ile işin geri besleme kısmını oluşturan görüş ve öneriler başlıkları altında hizmet verdiklerini belirtti.
Sarıkoca, normalde müracaat edenlerin kimlik bilgilerini kaydettiklerini, ihbarda bulunacaklar için ise kimliklerini açıklamama imkanı sağladıklarını aktardı.

-'4 milyon lira kırtasiye tasarrufu sağlandı'-

Sarıkoca, hizmete başladıkları 2006 yılında 172 bin 470 olan başvuru sayısının 2011 yılında 1 milyon 415 bin 336'ya ulaştığını, bugüne kadar toplamda 3 milyon 650 bin 984 adet işlemle vatandaşların sorunlarına çözüm ürettiklerini ifade eden Sarıkoca, 'Aynı zamanda BİMER, elektronik ağda 28 bin 726 kamu kurum ve kuruluşunun arasındaki coğrafi uzaklığı bir saniye mesafesine indiren bir proje oldu' dedi.
Yeni kamu yönetimi anlayışında bürokrasi yerine vatandaş odaklı anlayışa geçtiklerini dile getiren Sarıkoca, başlangıçta mektup gibi klasik yöntemler ağırlıktayken, bugün müracaatların yüzde 90'ının internet üzerinden alındığını aktardı.
Sarıkoca, 'BİMER'in iki önemli fonksiyonu oldu. Biri, vatandaşlarımız şikayet ederek kamu yönetimini denetleme fırsatı buldu. İkincisi, görüş ve önerilerde bulunarak yönetime katılım sağlama imkanı oldu. BİMER sayesinde hesap soran, yönetime katılan ve yönetimi karar aşamasında etkileyebilen bir işleyiş de hayata geçmiş oldu. Yüzde 90'ı internet üzerinden olan müracaatlar sayesinde sadece kırtasiye masraflarında yaklaşık 4 milyon lira tasarruf sağlandı' diye konuştu.

-'(Başbakan Erdoğan, sevdiğim kızı istesin) diyen de var'-

Konuşmasının ardından soruları cevaplandıran Sarıkoca, vatandaşların geri dönüşlerden tatmin olup olmadığı konusunda, bir işi çözemeseler dahi, o işin neden yapılamadığını açıkladıklarında vatandaşın memnun olduğunu söyledi.
Sarıkoca, beş kredi kartını yollayarak 'Ödeyin, tarafıma da bildirin' ya da 'Başbakan Erdoğan, sevdiğim kızı istesin' şeklinde başvurular da aldıklarını belirtti.
Ali İhsan Sarıkoca, bu tür sıcak ve sempatik müracaatları da, ciddi ihbarları da aynı titizlikle takip ederek neticelendirdiklerini vurguladı.
Kamu yönetiminde halkla ilişkiler uygulamalarının başarılı olması için halkla ilişkilerin yönetimdeki fonksiyonunun farkında olabilen bir yönetim anlayışına öncelikle ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Sarıkoca, bu konuda henüz istenen noktaya erişilmemiş olsa da geçmişe göre ciddi mesafe katedildiğini belirtti.
Sarıkoca, BİMER'i örnek alan ve aynı çalışmayı takip eden birçok kamu kurum ve kuruluşu bulunduğunu aktardı.
Vatandaşların sistemi kullandıkça ve sonuç aldıkça BİMER'i daha çok önemsediklerini ve reklamını da vatandaşların yaptığını ifade eden Sarıkoca, 'Sayın Başbakanımızın yoğun programında vatandaşlarımız bir sürü gayretin içerisine girerek önünü kesip bir dilekçe, bir mektup vermeye çalışıyor. Hiç öyle bir şeyle uğraşmalarına gerek yok. Zaten onlar da neticede bize geliyor. Biz sisteme giriyoruz. Titiz bir şekilde takip ediyoruz. Başbakanlık kendilerine bir telefon veya bir tık mesafesi kadar yakın' diye konuştu.
Haber Tarihi: 24 Mart 2012 Cumartesi 22:56Haber Adresi: http://www.yazete.com/gundem/bimer-e-mektup-yaz-basbakana-gitsin-442747.html