ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Ocak 2014 Perşembe 09:08

Zekeriya Öz 2013'ü 0'la geçti

Zekeriya Öz 2013ü 0la geçti

Son iki yıl içinde 36 geziye çıkan Zekeriya Öz'ün 2013'te tek bir soruşturma bile yürütmediği ortaya çıktı. Öz'ün iş cetvelinde, baktığı dosya sayısı "sıfır" olarak yer aldı.


Sabah gazetesinin haberine göre, yaptığı geziler sebebiyle adı Evliya Çelebi'ye çıkan eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz'ün karnesi "0" çıktı. Öz'ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görev yaptığı 2013 yılında hiçbir soruşturmaya bakmadığı ortaya çıktı.

İŞ CETVELİ DÜZENLENİYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından her yıl düzenli olarak çıkarılan iş cetvelinde savcıların aldıkları soruşturmalara ilişkin bilgilere yer veriliyor. İş cetvelinde savcıların üstlendikleri soruşturmalardan kaçını davaya dönüştürdükleri kaçına takipsizlik verdikleri kaçını da görevsizlikle ellerinden çıkardıklarının detayları sıralanıyor. 2012 ve 2013'te 18'i yurtdışı olmak üzere toplam 36 seyahate çıktığı belirlenen İstanbul eski Başsavcı Vekili Zekeriya Öz'ün iş cetvelinde sıfırcı olduğu belirlendi. İş cetveline göre Zekeriya Öz 2013'te hiçbir soruşturmaya bakmadı. Öz kendisi yürütmek üzere dosya almadığı için ne iddianame yazdı ne de takipsizlik kararı. Oysa ki Zekeriya Öz İstanbul Adliyesi'nde Kaçakçılık ve Narkotik Suçlar gibi önemli bir bürodan sorumlu. Önemli soruşturmaları kendisinin yürütmesi gerekiyor.

KRİTİK DOSYALAR

İstanbul Adliyesi'nde birçok Başssavcı Vekili önemli soruşturmaları kendileri yürütüyor. Özellikle Başsavcı Vekilleri Ali Cengiz Hacıosmanoğlu, Oktay Erdoğan, Ateş Hasan Sözen ve Fehmi Tosun kritik soruşturmaları kendi elleri ile yürütüyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan "Çalışma Talimatı"nda da Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri'nin görevleri arasında adli işleri yapmak olduğu gibi gerektiğinde duruşmalara çıkmak bile bulunuyor.

DOSYA SEÇMEKTE SERBEST

İstanbul Adliyesi'nde Müracaat Bürosu'na verilen şikâyet dilekçeleri ya da polis evrakları suç çeşitlerine göre çeşitli bürolara dağıtılıyor. Dağıtılan dosyalar, bürolardan sorumlu başsavcı vekilleri tarafından büro savcılarına dağıtılıyor. Başsavcı vekilleri istedikleri dosyaları istedikleri savcıya teslim etmekle yetkili oldukları gibi istemeleri halinde herhangi bir dosyaya kendileri bakmakta da serbest.

ZEKERİYA ÖZ YİNE BELGE GÖSTEREMEDİ

Sabah'ın duyurduğu Dubai tatilinin ardından hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu ileri sürerek "Belgeleriyle ibraz edeceğim" diyen savcı Zekeriya Öz, dün yaptığı açıklamada bir belge gösteremedi ve faturalı harcamaları için "düzmece" demekle yetindi. Öz, dün Çağlayan Adliyesi'ndeki ofisinde yaptığı açıklamada tatilin samimi dostu olduğunu belirttiği Dubai'de yaşayan işadamı Halil İbrahim Demirhan tarafından organize edildiğini söyledi. Öz'ün belge gösteremediği o açıklamasından satır başları:

3 GÜN KALDIM: Dubai'deki giriş giriş tarihim 17 Ekim 2013, çıkış tarihim ise 20 Ekim 2013'tür. Bu seyahat, dostum olan Halil İbrahim Demirhan tarafından organize edilmiştir. Demirhan, uzun yıllardır Dubai'de yaşayan ve ülkede tanınan bir işadamıdır. Bugüne kadar kendisinin benden adli konulara ilişkin herhangi bir talebi olmamıştır.

UÇAK BİLETİNİ BEN ALDIM: Uçak biletleri tarafımdan nakit para ile bir seyahat acentesinden alınmış, geziye daha sonradan katılmaya karar veren çocuğumun uçak bileti ise kendisine ait kredi kartı ile alınmıştır. Gezinin tüm masrafları tarafımdan ve geziye benimle birlikte katılan meslektaşım tarafından ödenmiştir.

YEDİĞİM İÇTİĞİM BİR ŞEY YOK: Otelde oda servisi olarak yediğimiz herhangi bir yemek yoktur. Oteldeki ücretlere sabah kahvaltısı dahildir. 3 günlük tatilde otelde sadece bir öğün yemek yenilmiştir.

4250 DOLAR ÖDEDİM: Gezinin maliyeti uçak biletleri dışında ailemle birlikte şahsım için 4 bin 250 dolar, meslektaşım ve ailesi için 3 bin 500 dolardır. Bunlara ilişkin bilgi ve belgeler yapılan inceleme sırasında ibraz edilecektir. Öte yandan eski İstanbul Başsavcı Vekili Öz'e Bakırköy Adliyesi'ne atanmasına ilişkin tebligat ulaştı. Öz, kendisine geçici görev verildiğini, İstanbul Adliyesi'ndeki odasını boşaltmayacağını ve eşyalarının bir kısmını alacağını söyledi. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER