ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Temmuz 2013 Salı 15:39

Zaman yazarlarının hedefindeki 'acemi torun' kim?

Zaman yazarlarının hedefindeki acemi torun kim?

Hükümetin dış politikasını eleştiren Zaman Gazetesi yazarları Abdülhamit Bilici ve İhsan Dağı 'acemi torun' lakabını taktıkları birinden söz etti. Peki kim bu acemi torun?


Zaman gazetesi yazarlarının Gezi olaylarından bu yana hükümete yönelik yaptığı sert eleştiriler dikkat çekiyor. Son olarak Zaman Gazetesi yazarları Abdlhamit Bilici ve İhsan Dağı bugünkü köşe yazısında hükümetin dış politikası eleştirilmekle kalmadı bir de 'acemi torun' lakabını taktıkları birisinden söz ettiler.

TÜRKİYE'YE ORTADOĞU DERSLERİ

Zaman Gazetesi yazarı Abdülhamit Bilici, "Türkiye'ye Ortadoğu dersleri" başlığını attığı yazısında hükümetin dünya siyasetine Osmanlı'daki dedelerini örnek alarak "Ben de yaparım" deyip atlayarak her şeyi karıştırmasının 'acemi torun' hali olduğunu söyledi.

400 yıllık Osmanlı döneminin 1. Dünya Savaşı ile sona ermesinin ardından ilk defa bu kadar olumlu hale geldiğini söyleyen Bilici, bu tablonun bizi önce kendimizle ilgili abartılı bir değerlendirmeye neden olduğunu ve yanlışlar yapmaya başlattığını iddia etti.

"USTALIĞI KAZANMAK İÇİN EKSİĞİMİZ VAR"

Bilici hükümetin ustalığı kazanamadığını şu sözlerle ifade etti:

"Bölgeyi büyük inceliklerle 4 asır yöneten dedenin torunu olduğumuza kuşku yoktu ama o ustalığı kazanmak için daha çok eksiğimiz vardı. Diplomasimiz, siyasetimiz, üniversitemiz, medyamız aynı derecede acemiydi. Ne Osmanlı ne Cumhuriyet tecrübesini yeterince kale aldık. Bilen birkaç kişiyi de heyecanımıza soğuk geldiği için dinlemedik. "

"ACEMİ TORUN İÇİN BU DERS AĞIR DEĞİL Mİ?"

Yazısında Suriye, Irak ve Mısır'da yaşananları aktaran Bilici, bunun Ortadoğu ve dünyanın Türkiye'ye ders verme tablosu olduğunu belirterek "Acemi torun için bu kadar kısa sürede, bu kadar ders biraz ağır değil mi?" diye sordu.

"DÜNYADA DOSTUNUZ YOKSA DEMOKRASİ DE ZOR"

Bilici gibi İhsan Dağı da bugün dış politikayı "Dünyada dostunuz yoksa demokrasi de zor" başlıklı yazısında Dağı, Türkiye'nin bu dış politikayla yalnızlaştığını ifade etti.

Dağı, hükümetin dış politikada yaptığı hatalarla yalnızlaştığını, dünyadan kopup içe kapandığını iddia ederek bunun sonucunda da meydan okunan düşmanların içeride rahat bırakmayacağını varsayarak kendi insanlarının arasında işbirlikçi aradığını vurguladı.

"OSMANLI DİRİLİŞİ DÜŞMAN KAZANDIRDI"

Çarenin 2002 ve 2009 arasındaki Davutoğlu'nun 'sıfır sorun' politikasına dönüş olduğunu söyleyen Dağı hükümetin merkez ülke politikasıyla Osmanlı'nın dirilişinden bahsetmesiyle dostlarını düşman yaptığını yalnızlaştığını söyledi.

"KEMALİST İKTİDARLAR BİLE BU KADAR BATMAMIŞLARDI"

Dağı hükümeti Kemalist dönemi iktidarları ile kıyaslayarak yazısını şöyle bitirdi:

"Bu Ortadoğu nereden çıktı? Biz ne yaptık? Hâlâ yanlış yapmadığımız kanaatindeyseniz, buyurun devam edin. Dünün Kemalist-sekülerist iktidarları bile Ortadoğu’da bu kadar yalnızlaşmamışlardı, çünkü Ortadoğu’nun iç çatışmalarına bu kadar batmamışlardı…"

Şimdi cevabı merak edilen soru şu:

Acemi torun kim?

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER