ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Temmuz 2013 Perşembe 11:21

Yüzü Türkiye'de yaşayacak

Yüzü Türkiyede yaşayacak

İlk adım atıldı. Türkiye'nin 5'inci yüz nakli Polonyalı turistten...


 Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde denizde boğularak hayatını kaybeden Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın (42) yüzü, İzmir'li Recep Sert’e nakledilecek. Nakli Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi ve Estetik Rekonstrüktif Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi gerçekleştirecek.

Türkiye’nin beşinci yüz nakli için Recep Sert (27) ameliyata alındı. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Muğla’dan getirilen yüz, Recep Sert’e nakledilecek.

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrükif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Muğla’nın Yücelen Hastanesi’nde Polonyalı Andrzej Kucza'nın (47) yüzü başarılı bir ameliyatla çıkarıldı. Prof. Dr. Özkan tarafından saat 07.30 sıralarında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne getirilen yüz, gece saatlerinden bu yana hazır bekletilen Recep Sert’e nakledilecek.

Ameliyat, Prof. Dr. Ömer Özkan, eşi Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrükif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan ve ekibi tarafından gerçekleştirilecek. Yaklaşık 7-8 saat sürmesi beklenen ameliyatta Recep Sert’e tam yüz nakli yapılması planlanıyor. Hastaneye gelince basın mensuplarının sorularını kısa bir şekilde cevaplayan Ömer Özkan, her şeyin yolunda olduğunu söyledi. Özkan, yüzün gayet iyi olduğunu kaydetti.

OPERASYON BAŞARILI!

Özel Yücelen Hastanesi'ne gelen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi ve Estetik Rekonstrüktif Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ile ekibi, 4 saatlik bir ameliyatın ardından Kucza'nın yüzünü maskeye takarak Muğla'dan ayrıldı. Prof. Dr. Özkan, Dalaman Havalimanı'nda bekleyen Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Antalya'ya hareket etti. Prof. Dr. Özkan, ameliyat sonrası "Çok başarılı bir operasyon oldu" dedi. 

Polonyalı Andrzej Kucza'nın eşi Lili ve oğlu Joseph ile Muğla Akyaka'ya tatile geldiği öğrenildi. Geçen Pazartesi günü saat 05.00'te beyin ölümü gerçekleşen Kucza'nın, ölüm nedeni olarak kalp ve damar hastalığına bağlı Epileptik Atak tanısı konulduğu belirtildi. Kucza'nın ailesinin, Polonya'daki sigorta şirketiyle görüşerek organların bağışlanmasını talep ettiği, yapılan inceleme sonucu kalbinde CPR (Kalp pili) olduğu için kalbinin alınamadığı, karaciğer ve böbreklerin ise nakle uygun olmaması nedeniyle bu organların da alınamadığı kaydedildi. Kucza'nın operasyon için uygun görülen yüzü ile uygun görülmesi durumunda korneaların alınacağı bildirildi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise "Ömer hoca ve ekibi şu anda yola çıktılar geliyorlar. Türkiye artık bu noktalara geldi. Ambulans uçak, ambulans helikopter, seyyar ekipler ile birlikte Ömer bey de maşallah Allah nazardan saklasın iyi bir ekibi var. Organ naklinde, yüz naklinde, doku naklinde daha çok mesafeler kat etmemiz lazım. Bir turistin organlarını bağışlaması insani bir duygu. Bizim milletimizden de biz bunu istiyoruz. Organ bağışında çok gerilerdeyiz. İnsanı yaşatmak çok önemli. Bizim medeniyet anlayışımız da derki 'insanı yaşat ki; devlet yaşasın'. Bu anlamda da vatandaşlarımızdan doku nakli bağışında, organ bağışında daha çok duyarlılık istiyoruz." şeklinde konuştu. 









KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER