ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Mayıs 2014 Cuma 17:50

Yüzlerini kömürle boyadılar

Yüzlerini kömürle boyadılar

Sanat meclisi Soma'da hayatını kaybedenler için eylem yaptı


Sanatçıların yüzlerini kömürle boyayarak katıldığı eylemde, madencilerin ölümü de temsilen canlandırıldı.

Sanat Meclisi, Soma’da yaşanan maden faciasında yaşamını yitirenler için eylem yaptı. Sanatçıların yüzlerini kömürle boyayarak katıldığı eylemde, madencilerin ölümü de temsilen canlandırıldı.

Aralarında Füsun Demirel, Hasibe Eren, Nurettin Şen, Nail Kırmızıgül, Sezgi Mengi, İbrahim Karaca ve Pınar Aydınlar’ın da bulunduğu yaklaşık 50 sanatçı, Soma’da yaşanan faciayı protesto etmek amacıyla saat 18.00 sıralarında Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. "Kömür bitti" ve "Siyahın en kötü tonunu yaşıyoruz" yazılı pankart açan sanatçılardan bazıları yüzlerini kömürle boyadı. Eylemde, maden kazası ve ölümler temsili olarak canlandırıldı.

Grup adına açıklama yapan şair İbrahim Karaca, yetkilileri ve maden işletmecilerini eleştirdi. Karaca, madenler ve çalışma şartları hakkında şunları söyledi:

"Milli irade diye sunulan, ama bedava kazanılan seçimlerin is kokulu kaymağıdır. Gözümüzün önüne çekilen ve arkasında kader masalları anlatılan bir duman perdesidir. 1.200 liraya taşeron insafına terk edilmiş, sendikasız, güvencesiz, sigortasız ve kimsesiz bir hayata bırakılmış çığlığımızdır. Bu cinayetin, bir kömür deryasında doğan işçiler için normal olduğunu düşünüyor başımızdaki siyasal irade. 19’uncu yüzyılın vahşi kapitalizminden örnekler veriyor, ‘Bakın’ diyor; ‘Bu mesleğin fıtratında ölüm var’. Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından hazırlanan sözleşmeyi herkes imzalıyor, Türkiye imzalamıyor. Neden? Çünkü bu sözleşme maden işletmesi sahiplerine ve hükümetlere önemli sorumluluklar getiriyor. Yani bu sendikasız taşeron düzeni, emek sömürüsü, faşizm ve toprağın yedi kat altındaki ölümlerin sebebi, ‘Takdir-i ilahidir’ diyor. 12 yıllık dönemde 11 bin civarında işçi ölmüş ve AKP eliyle abdest aldırılan vahşi kapitalizm kanımızı içip hayatımızı çalmaya devam ediyor. 140-150 dolara üretilen kömürün 30 dolara mal edildiğini söylüyor patron. İleri teknoloji kullanılıyormuş, ondanmış. Oysa iki ay önce Soma madenleriyle ilgili Meclis araştırması istenmiş, reddedilmiş, engellenmiş, tartıştırılmamış bile. Bu katliamda ölen 15 yaşında bir çocuk da var. Neden biliyor musunuz? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ağır ve tehlikeli işlerde çalışma yaşını 16’ya indirmiştir ve 15 yaşını dolduran çocuklar, genç işçi sayılıyor artık."

Konuşmanın ardından, İbharim Karaca, Nâzım Hikmet'in "Düşman” şiirini okudu. Eylem, Grup Yorum üyelerinin şarkı söylemesinin ardından sona erdi.

KAYNAK:
DHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER