ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Aralık 2014 Çarşamba 15:19

Yüzlerce ağaç kesildi

Yüzlerce ağaç kesildi

Mersin’in Mut ilçesinde yüksek gerilim hattı altında bulunan ve koruma altında olan yüzlerce ardıç ağacı, yangın riskine karşı kesildi. Ardıç ağaçlarının kesilmesi ilçede tepkilere neden oldu.


Mersin’in Mut ilçesinde yüksek gerilim hattı altında bulunan ve koruma altında olan yüzlerce ardıç ağacı, yangın riskine karşı kesildi. Ardıç ağaçlarının kesilmesi ilçede tepkilere neden oldu.

Mut Orman İşletmesi Müdürlüğü yetkilileri, yüksek gerilim hattı altındaki orman arazisinin, TEDAŞ tarafından kiralandığını, yangın, can ve mal kaybına neden olması sebebiyle de ağaçların kesilmesinin TEDAŞ’ın yetkisi içinde olduğunu bildirdi. Yüksek gerilim altındaki ağaçların yangın ve elektrik çarpması gibi nedenlerle can ve mal kaybı riski doğurduğu için ağaçların kesildiğini belirten yetkililer, "Genelde usulen bu konuda bize haber veriyorlar biz temizlik yapacağız siz de emsallerinizi alın diyorlar. Yani TEDAŞ istediği zaman zarar verebilecek ağaçları bize danışmadan kesme yetkisine sahip. Biz de kesilen ağaçları temizlemekle görevliyiz" dedi.

TEDAŞ yetkilileri ise, gerekli resmi kurumlarla yazışmanın yapıldığını, orman yangınlarını önlemek için ihaleye verilerek yüksek gerilim hattı altındaki ağaçların kesiminin yapıldığını belirtti.

TEMA TEPKİLİ

Mut TEMA Temsilcisi Özay Düzel, bu kesilen ardıç ağaçlarının kolay yetişen bir tür olmadığını belirterek, "Diğer orman ağaçları gibi dikmeyle, ekmeyle ve tohum saçmayla yetişen bir ağaç olmadığından dolayı koruma altına alınmış. Bu ağaç cinsinin yüksek gerilim hattı bahane edilerek kesilmesi bizleri gerçekten derinden üzdü. Ardıç ağacı tohumları kuşların yemesi ve daha sonra kuşların dışkısıyla kendiliğinden yetişen bir ağaç türüdür. Dolaysıyla ülke genelinde koruma altına alınmış bu ardıç ağaçlarının bir elektrik hattı bahane edilerek kesilmesi gerçekten bizi derinden üzdü. Bunu kınıyoruz. Bizim önerimiz burada koruma altına alınmış nesli tükenmekte olan ağaçların bölgesinde yeraltından kabloyla bu elektrik kablolarının geçmesi konusu bir öneridir. Yetkililere buradan sesleniyorum. Ağaç kolay yetişmiyor, insan kolay yetişmiyor. Yeşil yoksa hayat yoktur diyorum ve üzüntülerimi bu şekilde dile getiriyorum" diye konuştu.

Orman ağaçlarının kolay yetişmediğini ifade eden vatandaşlar ise, "Yüreğimiz kan ağlıyor. Bir orman ağacının yetişmesi için yıllar geçiyor. Hele insan gücüyle değil de kuşların ağaçlardan aldıkları tohumları toprakla buluşturarak yetişen ardıç ağaçlarının hiç acımadan kesilmesi ağaç katliamı değil mi?" diyerek tepkilerini dile getirdi.






KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER