ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Kasım 2014 Cumartesi 00:17

"Yürütmeyi durdurma" kararına çok sevindiler

"Yürütmeyi durdurma" kararına çok sevindiler

Manisa’nın Soma ilçesinde yapılacak termik santral için Danıştay tarafından verilen "yürütmeyi durdurma" kararı üzerine köylüler, nöbet yerini bayram yerine çevirdi.


Zeytinlerinin kesilmemesi için nöbet tutan köylülerle şirketin güvenlik güçleri bu sabah karşı karşıya gelmiş ve hemen ardından şirket tarafından 5 bine yakın zeytin ağacı kesilmişti. Kesilen zeytinlerin hemen ardından akşam saatlerinde Yırca mahallesi köylülerinin avukatı Deniz Bayram, Bakanlar Kurulu kararına karşı "acele kamulaştırma kararının iptali" ve "yürütmeyi durdurma" yönünde yaptıkları başvuru üzerine Danıştay 6. Dairesinin "yürütmeyi durdurma" kararı verdiğini köylülere bildirdi. Zeytinlerinin kesilmesinin ardından haberi alan köylüler nöbet yerini bayram yerine çevirdi. Çok sayıda köy sakini nöbet alanında buluşarak iptal kararını oyunlar oynayarak kutladı. Bazı köylüler ise alınan bu kararı gözyaşlarıyla birbirlerine sarılarak karşıladı.



"12 SAAT FARKLA 6 BİN ZEYTİNİMİZİ KAYBETTİK, YERİNE YENİLERİNİ DİKECEĞİZ"

Köy Muhtarı Mustafa Akın, burada termik santral yapılamayacağına ilişkin davalarında başından beri haklı olduklarını belirterek, "Şirketinde Danıştay’daki davanın sonuçlanmasını beklemesini çok istedik. Defalarca bunu dile getirdik ama 12 saat gibi bir farkla maalesef zeytinlerimizi kaybettik. Bundan sonrası için iptal davasını da bekliyoruz, hukuk ne diyecek, acil kamulaştırmanın iptalini de merakla bekliyoruz. Kesilen yaklaşık 6 bin zeytinimizi yerine geri dikeceğiz. İnsanlar bir 10-15 yıl kaybetmiş olacaklar. Ama eskisinden daha gür bir şekilde bu zeytinlerimizi tekrar yetiştireceğiz. Bin zeytinimiz daha önce aşama aşama kesilmişti, bugün ise 5 bin civarında ağaç kesildi. Keşke karar bir gün önceden alınsaydı, 5 bin ağacımız kurtulmuş olurdu. Ama bu da bizim için sevindirici bir haber" dedi.



"6 BİN AĞACIN KESİLMİŞ OLMASI ÇOK ÜZÜCÜ"

Soma’da zeytinlik alana termik santral yapılması kararı ile birlikte köylülere destek vermek için başından buyana köylülere destek veren Greenpeace Avukatı Deniz Bayram ise, "Şu anda 6 bin ağacın kesilmiş olması çok üzücü, ama önemli olan burada köylülerin burada zeytinciliğe devam etmek istemeleri bununda meşru zemininin acele kamulaştırma kararının yürütmeyi durdurması kararının alınmasıyla sağlanmış olması. Köylüler burada zeytincilik yapmak istiyorlar. Yeniden zeytin ekmek ve yetiştirmek istiyorlar. Zeytinciliği burada devam ettirip, burada kömürlü termik santral kurulmasına karşı çıkıyorlar" dedi.




"HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR"

Bundan sonra hukuki sürecin devam ettiğini belirten Bayram konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Danıştay’da da hukuki süreç devam ediyor. Bununla birlikte termik santral projesi kapsamında alınan diğer izinlere karşı da gerekli araştırmayı ve gerekli bilgi edinmeleri ilgili idareden yapıyoruz. Bu santralin burada pek çok olumsuz sağlık etkisi ve çevresel etkisi söz konusu olması nedeniyle burada termik enerji santraline karşı alınmış ve bundan sonraki alınacak izinlere karşı da diğer hukuki süreçleri başlatacağız.”


 

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER