ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mart 2013 Pazartesi 17:32

Yunanistan'dan Kıbrıs açıklaması


Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) yeni lideri Nikos Anastasiadis ile görüşen Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, GKRY'de lider değişikliğiyle oluşan "yeni ortamın ne ölçüde değerlendirileceğinin Kıbrıs Türk tarafının tutuma bağlı olduğunu" savundu.
     GKRY'de 24 Şubat'ta yapılan seçimlerde Rumların yeni lideri olan Anastasiadis, ilk yurt dışı ziyaretini Yunanistan'a yaptı.
     Anastasiadis, dün akşam saatlerinde geldiği başkent Atina'da, bugün Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Başbakan Andonis Samaras ve Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos ile bir araya geldi.
     Başbakan Samaras, Anastasiadis'le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, GKRY'de lider değişikliğiyle oluşan "yeni ortamın ne ölçüde değerlendirileceğinin Kıbrıs Türk tarafının tutuma bağlı olduğunu" savundu.
     Anastasiadis'in, Kıbrıs'ta özlü ve sonuç getirici yeni müzakereler yapılmasına yönelik önerilerini hazırlaması için kendisine mutlaka zaman tanınması gerektiğini belirten Samaras, "umarım diğer taraf da bu konudaki niyetini ortaya koyar" dedi.
     Samaras, Rum lider ile "Kıbrıs'ın doğal zenginliklerinin değerlendirilmesi konusunu da görüştüğünü" belirterek, "münhasır ekonomik bölgelerin değerlendirilmesinin Kıbrıs'ın (Rum Kesimi) lağvedilemez bir hakkı olduğunu" öne sürdü.
     Kıbrıs'ta çözümün, "BM kararları, uluslararası hukuk ve Avrupa Birliği müktesebatı ilke ve değerleri temelinde olması gerektiği" görüşünü dile getiren Samaras, Kıbrıs'ta "adil, işleyebilir ve kalıcı bir çözüm" bulunmasında Yunanistan'ın her zaman Kıbrıslı Rumların yanında olacağını söyledi.
     Yunan Başbakan Samaras ayrıca, Anastasiadis ile her iki ülkenin de içerisinde bulunduğu ekonomik zor durumla ilgili verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini kaydetti.
     Anastasiadis ise yaptığı kısa konuşmada, Kıbrıslı Rumlara olan desteğinden dolayı Yunanistan'a minnettar olduğunu belirterek, Samaras'a teşekkür etti.
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER