ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Aralık 2016 Salı 18:03

Yunan savcı dünkü karara itiraz etti

Yunan savcı dünkü karara itiraz etti

Yunanistan'da mahkeme, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Yunanistan'a kaçan askerlerden üçünün Türkiye'ye iadesine karar verdi. Yunan başsavcı, dün iade talebi reddedilen diğer 3 asker için verilen karara ise itiraz etti


Yunanistan'da mahkeme, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Yunanistan'a kaçan askerlerden üçünün Türkiye'ye iadesine karar verdi.

Darbe girişimi sırasında yüzbaşı rütbesi taşıyan Feridun Çoban, Abdullah Yetik ve Süleyman Özkaynakçı, Yunanistan'ın başkenti Atina'daki temyiz mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

Hakimler, "Devleti yıkmaya çalışmak ve meclisin toplanmasını engellemek" gerekçeleriyle Türkiye'nin iade talebini haklı buldu. Türkiye tarafından gönderilen iade talebine ilişkin dosyadaki "devlet başkanını öldürmeye teşebbüs" suçlaması ise gerekçeler arasında yer almadı.

Kararın ardından, darbeci askerlerin Türkiye'ye iadelerine ilişkin işlemlere başlanabileceği belirtildi. Darbeci askerlerin ise karara itiraz ederek temyiz talebiyle yüksek mahkemeye başvuracakları bildirildi.

Dün hakim karşısına çıkan darbeci 3 askerin Türkiye'ye iade edilmeleri talebi, savcının karşı görüşü ile mahkeme tarafından reddedilmişti. Bugünkü duruşmada ise farklı hakim heyetinin görev yaptığı kaydedildi.

- Red kararına itiraz

Öte yandan, Yunanistan Temyiz Mahkemeleri Başsavcısı'nın, dün hakim karşısına çıkan üç asker hakkında verilen "iade edilmemeleri" yönündeki karara itiraz ettiği açıklandı.

Başsavcının itirazı üzerine darbeci askerler için verilen karar Yunanistan Yüksek Mahkemesi (Aeiros Pagos) tarafından değerlendirilecek.

Yargı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, karara gelen itiraz üzerine haklarında "iade edilmeyecekleri" yönünde karar bulunan üç asker gözaltında tutulmaya devam edilecek. Buna göre, en geç sekiz gün içerisinde bir karara varılması gerekiyor.

Avukatlardan edinilen bilgiye göre, darbeci 8 askerden geri kalan ikisi ise bu hafta içinde hakim karşısına çıkarılacak.

Darbe girişimi sonrası Sikorsky tipi askeri helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç kentine kaçan darbeci askerler, sığınma talebinde bulunmuşlardı. Askerlerin 7'sinin sığınma talepleri Yunan iltica makamları tarafından reddedilirken, biri hakkında ise henüz açıklanan bir karar bulunmuyor.

Kararı temyiz etmek amacıyla iltica ofisine bağlı ikinci derece komisyona götüren askerlerin başvurusu ise henüz neticelenmedi.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER