ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Ocak 2017 Perşembe 19:18

"Yüksek ateş paniğe sebep oluyor"

"Yüksek ateş paniğe sebep oluyor"

Uzmanlar, özellikle çocuklarda çoğu zaman ailenin panik yaşamasına neden olan ateşin, enfeksiyonla savaşma yollarından biri olduğunun unutulmaması gerektiğini dile getiriyor.


Uzmanlar, özellikle çocuklarda çoğu zaman ailenin panik yaşamasına neden olan ateşin, enfeksiyonla savaşma yollarından biri olduğunun unutulmaması gerektiğini dile getiriyor.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, "Vücut ısısı beyinde ‘hipotalamus’ adı verilen bölgede kontrol edilir. Burada vücut ısısını 37 derece civarında tutmak üzere bir termostat sistemi bulunur. Enfeksiyonlarda veya bazı hastalıklarda bu sistem bir savunma mekanizması olarak vücudun ısısını arttırır. Normal vücut ısısı kişiden kişiye, yaşa, günün saatine, ölçümün yapıldığı vücut bölgesine ve çevre ısısı gibi dış etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bebeklerde vücut ısısı daha yüksektir, 1 yaş civarında erişkin yaş düzeylerine doğru bir düşüş gösterir. Bu hafif düşüş ergenlik dönemi boyunca da devam eder. Kızlarda 13-14, erkeklerde 17-18 yaşlarında sabit hale gelir. Sabahtan akşama doğru vücut ısısında 0.5-1 derece artış gözlenir. Gün içinde en düşük değerler sabah 05.00-07.00, en yüksek değerler akşamüstü 16.00-19.00 saatleri arasında belirlenir." dedi.

Uzm. Dr. İsmail Özcan, enfeksiyonların, ateşin en sık nedeni olduğunu dile getirdi. Ateşin enfeksiyona karşı doğal bir savunma mekanizması olduğunu anlatan Dr. Özcan’a göre; özellikle yeni doğan bebekler, ısı kontrolü henüz tam gelişmediğinden, aşırı giyinme ve çevre ısısı gibi etkenlerden daha fazla etkileniyor. Aşı uygulamaları sonrası bazen hafif ateş yükselmelerinin de olabildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özcan şunları kaydetti: "Diş çıkarma sırasında da hafif ateş yüksekliği görülebilir. Ancak bunun 38 derecenin üzerinde olması beklenmez. Ateş makattan, koltukaltından, dil atından ve kulaktan ölçülebilir. Dilaltı ölçümü çocuklarda pek tercih edilmemektedir. Makattan ölçüm; iç vücut ısısına en yakın ve en güvenilir ölçümdür. Ancak rahatsızlık hissi, ve özellikle yeni doğanlarda rektum hasarı gibi yan etkileri nedeniyle sık kullanılan bir yöntem değildir. Makattan ölçümde 38 derecenin üstü ateş sayılır. Koltukaltından ölçüm ise basit ölçüm tekniği nedeniyle sık kullanılır. 37.3 derecenin üzeri ateş kabul edilir. Kulaktan ölçümler de hızlı ve kolay uygulanabilir olması nedeniyle sık kullanılır. Kontrollerde aynı kulaktan ölçüm yapılmalıdır. Kulaktan ölçümde 37.8 derecenin üzeri ateş kabul edilebilir. Çoğu zaman endişe verici olsa da ateşin vücudun bir savunma mekanizması olduğu unutulmamalıdır. Çoğu zaman sadece çocukta rahatsızlık hissi ve hasta görünüme yol açıyorsa tedavi gerektireceği unutulmamalıdır. 38.9 derecenin altındaki ateşte çocuk iyi görünüyor, rahatsızlık hissi yoksa ateş düşürücü vermek gerekmeyebilir. Ancak 3 ay altındaki bebeklerde oluşan ateş yükseklikleri mutlaka doktor tarafından değerlendirilmelidir."
 

KAYNAK:
yazete.com
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER