ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Ocak 2014 Çarşamba 14:32

Yere çöp atana ceza geliyor

Yere çöp atana ceza geliyor

İşte gürültü çıkarana, komşunu rahatsız edene ve yere çöp atana ne kadar ceza verileceği açıklandı.


Yeni yılla birlikte Kabahatler Kanunu’na göre uygulanacak cezalar da arttı. 

Dilencilik yapanlara, gürültü çıkarıp komşusunu rahatsız edene, kimlik bildiremeyenlere 91 lira ceza yazılacak.

Yere çöp atmanın cezası ile 31 lira olarak uygulanacak. 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde yeni yılda uygulanacak en yüksek ceza 519 bin 650 lira .

Kabahatler Kanunu kapsamında 2014 yılında uygulanacak idari para cezaları belli oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, yeni belirlenen ceza miktarlarını kamuoyu ile paylaştı.

Düzenlemeye göre; dilencilik, sarhoşluk, kaldırımı işgal etmek, kamu binalarında, toplu taşıma araçlarında sigara içenlere, başkasını rahatsız edenlere 91’er lira para cezası uygulanacak.

Kumar oynayanlara 189, gürültüye maruz bırakan işletme sahibine bin 929 lira, ilgili kurumdan belge almamış kişilerden ürün alan veya bu kişilere ürün satan ya da belgesinde belirtilen işyeri dışında satış yapan toptan veya perakende tütün mamulü, etil alkol, metanol veya alkollü içki satıcıları ya da açık içki satıcıları için 1520 liradan 15 bin 226 liraya kadar ceza yazılacak. Maliye Bakanlığı tarafından uygulanan idari para cezaları 2014 yılı için önceki yıllara oranla Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde belirlenen yüzde 3,93 yeniden değerleme yapıldığı belirtildi.

YERE ÇÖP ATMANIN CEZASI 31 LİRA

Polis, zabıta ve jandarma ekipleri yeni yılda tutanakla yere çöp atanlara 31 lira ceza yazacak. Geçen yıl bu oran 30 lira idi. Ayın suçun yemek pişirme ve servis yerlerinde işlenmesi halinde 959 ile 9 bin 659 liraya kadar çıkıyor. İnşaat atıklarını belirlenen yerler dışında atanlara 189 ile 9 bin 659 lira arasında ceza yazılacak. Yeni yılda afiş asmanın cezası da 189 ile 5 bin 792 lira arasında değişen rakamlarda uygulanacak.

Avrupa ülkelerinde yere çöp atmanın cezasının ağır para cezasını kapsadığını belirten Bursa Barosu avukatlarından İsmet Özcan, "ABD’de bırakın çöpü sigara izmaritini yere atmanın bedeli bin dolar civarında. 2009 yılında İspanya’nın başkenti Madrid’de çevre temizliğiyle ilgili cezalara getirilen yeni düzenlemelerle yere kağıt, sigara izmariti, çekirdek atanlara veya düştüğünde yerden almayanlara 60 Euro’dan 750 Euro'ya kadar para cezası yazılıyor. Yolda yürürken maalesef insanlarımız rahatlıkla çöplerini yere atıyor. Cezaların uygun şekilde artırılması gerekiyor." dedi.

CEZALAR 519 BİN LİRAYI BULUYOR

    Yeni yılda, alkollü içkileri üretenler, ithal edenler ve pazarlayanlar her ne amaçla olursa olsun, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon veya bedelsiz olarak alkollü içki dağıtırsa 5 bin 196 ile 207 bin 860 lira arasındaki para cezalarına maruz kalacak. Alkollü içkiler, tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere on sekiz yaşını doldurmamış kişilere satanlara ise 10 bin 393 lira ile 519 bin 650 lira arasında değişen oranlarda ceza uygulanacak. Çocuğun sağlığının tehlikeye sokulması halinde, fail hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ‘Sağlık için tehlikeli madde temini’ başlıklı 194’üncü maddesi hükmüne göre yargılanacak. On sekiz yaşını doldurmamış kişileri alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda istihdam edenlere de 519 bin 650 liraya kadar ceza uygulanabilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, konuyla ilgili şu bilgilendirme yapıldı: "Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere, otoyollardaki ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yapılamaz. Buna uymayanlara ise 10 bin 393 TL ile 103 bin 930 TL arasında değişen oranlarda ceza yazılacak."

MİSAFİRİNİ BİLDİRMEYEN OTEL İŞLETMECİLERİNE CEZA YAZILACAK

Misafirlerinin kayıtlarını tutmak zorunda olan otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, kamp, kamping, tatil köyü ve benzeri her türlü, özel veya resmi konaklama yerleri ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri, dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinin sorumlu işleticilerinin cezaları da 365 liradan 379 liraya çıkarıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bu yerlerde ücretli veya ücretsiz, gündüz veya gece, yatacak yer gösterdikleri yerli veya yabancı herkesin kimlik ve geliş ayrılış kayıtlarını, örneğine ve usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak, genel kolluk örgütlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak, Devlet İstatistik Enstitüsü'ne, talebi halinde vermek zorundadırlar.

Tesislerin sorumlu işleticilerinin kimlikleri, tesis açılmadan evvel müessesenin sahibi veya kanuni temsilcisi tarafından örneğine uygun şekilde, en yakın kolluk örgütüne bildirilir. Kahvehane, oyun salonu, kulüp, lokal ve benzeri yerlerde ve bu kanunun kapsamına giren diğer yatısız iş yerlerinde, özel kanunlar müsaade ettiği takdirde, ancak sahipleri ve çalıştırdıkları kimseler yatabilir, başkaları kalamazlar. Bu madde ihlal edilirse ilgililere 29 lira ceza uygulanır."

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER