ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Aralık 2014 Salı 13:59

Yeni yıla işsiz girecekler

Yeni yıla işsiz girecekler

Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde faaliyet gösteren Özkar Madencilik şirketinin, 118 işçiye posta yoluyla, 12 Ocak 2015'te iş akitlerinin feshedileceğini bildiren ihbarname gönderdiği öğrenildi.


Edinilen bilgiye göre, 28 Ekim günü Güneyyurt beldesi Takanderesi mevkisinde faaliyet gösteren Has Şekerler'e ait maden ocağını, eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 işçi mahsur kaldı. Arama kurtarma çalışmaları sonucunda; 6 Kasım'da 2, 17 Kasım'da 2, 18 Kasım'da 6, 29 Kasım'da 2, 2 Aralık günü 1 ve 4 Aralık günü 5 işçi olmak üzere 38 gün sonra 18 işçinin cansız bedenine ulaşıldı.

Bu kazanın ardından Ermenek'e gelen iş müfettişleri, bölgedeki tüm maden ocaklarında inceleme yaparak, "idari tedbir raporu" hazırladı. Raporun iletilmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığında yapılan heyet toplantısında, ilçede faaliyet gösteren 9 maden ocağında eksikler giderilinceye kadar üretimin durdurulması kararı verildi.

Bu ocaklardan Tarkom maden ocağı eksiklerini giderdi ve iş müfettişlerinin incelemesinden sonra tekrar üretime başladı. Şu an bölgede Tarkom maden ocağı ve Akpınar Madenciliğe ait açık maden ocağında üretim devam ediyor. Maden ocağında meydana gelen üzücü olay ve ocaklarda işin durdurulması ilçenin ekonomisini de bir hayli etkilemiş durumda. Çünkü yörede maden ocaklarında yaklaşık 2 bin işçi çalışıyor. Küçük çaplı tarımsal faaliyetler dışında başka da bir iş kapısı yok.

 "Kanuni haklarınızın ödenerek, iş akdinizin sonlandırılacağını..."

Bütün bu gelişmelerden sonra 18 işçinin mahsur kaldığı maden faciasının meydana geldiği maden ocağının hemen yakınındaki Özkar Madencilik firması, 5'i şoför olmak üzere 118 maden işçisine posta yoluyla bir ihbarname gönderdi. İhbarnamede, 118 işçinin iş akitlerinin 12 Ocak tarihinde sonlandırılacağı belirtiliyor. İşçilere gönderilen ihbarname şöyle:

"Özkar Madencilik Anonim Şirketi unvanlı 2-0520- 01010000878-070-04-87 iş yeri sigorta sicil numaralı iş yerimizde yeraltı maden işçisi olarak çalışmaktasınız. Firmamızın 1 Nolu ocağının tamamen kapanacak olması nedeniyle, 2 nolu ocağımızda personel fazlalığı oluşacağından dolayı 12.01.2015 tarihinde kanuni haklarınızın ödenerek, iş akdinizin sonlandırılacağını tarafınıza bildiririz."

İhbarname ellerine ulaşan işçiler 2015 yılına işsiz girecek olmanın üzüntüsünü yaşarken, ne yapacaklarını bilemiyor. Bölgede faaliyet gösteren ocakların bir çoğunun şu anda üretim yapmamasından dolayı hiçbir maden şirketi işçi almazken, vatandaşlar daha başka işçi çıkarmaların olabileceğini düşünüyor.

Kendisine ihbarname ulaşan maden işçilerden Mustafa Çoban, ihbarnameyi okuyunca şok olduğunu belirtti. Çoban, "Nasıl oluyor anlayamıyorum? Şu an beklemekteyim. Ne yapacağımız belirsiz. Piyasada iş yok. Tüm ocaklar kapalı. Kaymakamlığa da başvurduk. Bir cevap gelmedi. Çaresiziz. Ben daha önce esnaflık da yaptım. Fakat iş yerimi kapatmak zorunda kaldım. Mecburen ocakta çalışmaya başlamıştım. İş bulursam yine ocakta çalışacağım" dedi.

Aynı durumdaki bir diğer işçi Mevlüt Bayrak ise şu anda çaresiz olduğunu söyledi.

Belde esnafı: "Ocaklar açılmazsa işimiz zor"

Beldede beyaz eşya ticareti yapan Ahmet Çetin de bir şekilde maden ocaklarının açılması gerektiğini belirtiyor. Geçen ay siftah yapmadan iş yerini kapattığı günlerin çok olduğunu, 5 tane çekinin yazıldığını vurgulayan Çetin, "Ocaklar açılmazsa işimiz zor. Hırsızlık olayları duymaya başladık" diye konuştu.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER