ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Nisan 2014 Cuma 11:51

Yeni seçim sistemi kimin işine yarayacak? (Dar Bölge Seçim Sistemi)

Yeni seçim sistemi kimin işine yarayacak? (Dar Bölge Seçim Sistemi)

AK Parti’nin ‘Daraltılmış Bölgeli Seçim Sistemi’ taslağına göre, Türkiye 90 seçim bölgesine ayrılıyor. Bu sistemle, iktidar partisi ve BDP'nin avantaj sağlayacağı en çok milletvekili kaybını ise MHP'nin vereceği öngörülüyor.


Ak Parti’nin önceki gün yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçim İstişare Toplantısı’nda gündeme gelen ve partide uzun süreden beri tartışılan ‘Daraltılmış Bölgeli Seçim Sistemi’nin hazırlıkları devam ediyor. 

Demokratikleşme Paketi’nin içine konulması planlanan ancak daha sonra vazgeçilen daraltılmış bölgeye ilişkin çalışma hem parti genel merkezinde, hem de Adalet Bakanlığı’nda sürüyor.

TBMM tatile girmeden önce 12 Haziran’a kadar yasallaşması durumunda yeni seçim sistemi, 2015 seçimlerinde uygulanabilecek.

Hazırlanan taslakta, Türkiye'nin 90 seçim bölgesine ayrıldığı ve her bölgeden 5 milletvekili çıkarılması ön görülüyor. Bu sistemin, iktidar partisine avantaj sağlayacağı ancak MHP'nin özellikle bu sistemden olumsuz etkileneceği düşünülüyor.

Yapılan hesaplara göre, mevcut seçim sistemine kıyasla iktidar partisi, 25 milletvekili daha fazla çıkartacak. Bu sisteme göre, taşrada BDP, şehirlerde AK Parti avantajlı olacak. En yüksek milletvekili kaybı MHP’de olacak. CHP’nin kaybı ise MHP’ye kıyasla daha az olacak. İktidar Partisi’nin çalışmasında, seçim barajının yüzde 10’dan 7 veya 5’e düşürülmesi de bulunuyor.

İstanbul 17 seçim bölgesine ayrılıyor

Daraltılmış bölge uygulaması için Seçim Yasası, Siyasi Partiler Yasası ve Yüksek Seçim Kurulu Kanunu’nun değiştirilmesi gerekiyor. Çalışmaya göre, Türkiye, her biri 5 milletvekilini aşmayacak şekilde seçim çevrelerine ayrılacak. Yaklaşık 90 daraltılmış bölge oluşturulacak.

Son genel seçimlere göre 85 milletvekili bulunan İstanbul, şu anda 3 bölgeden oluşuyor. En fazla 5’er vekille sınırlanmış daraltılmış bölgeye geçilmesi durumunda, İstanbul 17 seçim bölgesine ayrılacak. 31 sandalye ile 2 bölgeden oluşan Ankara ise 6 seçim çevresine bölünecek.

Benzer bir sistem 1991 seçimlerinde uygulanmış, İstanbul 9, Ankara ve İzmir 4, Adana 3, Bursa, Diyarbakır, Aydın, Samsun ve Manisa 2 seçim bölgesine ayrılmıştı.

Başbakan Erdoğan konuyu gündeme getirmişti

Başbakan Erdoğan, son Demokratikleşme Paketi’ni açıklarken, seçim sistemini tartışmaya açmış ve 3 öneri gündeme getirmişti.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada şu ifadelere yer vermişti:

“Yeni seçim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda 3 farklı alternatifi tartışmaya açıyoruz. Mevcut sistemle, yani yüzde 10 barajıyla devam edebiliriz. Barajı yüzde 5’e çekip, 5’li gruplandırmayla Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi’ni uygulayabiliriz. 3’üncü seçenek olarak da, ülke barajını tamamen kaldırarak, Dar Bölge Seçim Sistemi’ni getirebiliriz. Bu 3 seçeneği önümüzdeki günlerde tartışacak”

Ancak muhalefet partilerinin destek vermemesi nedeniyle konu rafa kalkmıştı.

KONUYLA İLGİLİ VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN 

KAYNAK:
DHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER