ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Ağustos 2014 Çarşamba 11:10

Yeni kabinede kimler olacak?

Yeni kabinede kimler olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabine için, "Cuma günü hayırlısı ile yeni kabineyi kurmuş olacağız" dedi. Peki yeni kabinede kimler olacak?


Ali Babacan’dan boşalan Başbakan Yardımcılığına AK Parti Genel başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un getirileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Kulislerde yeni genel başkan ve başbakan olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ismi ön planda. Davutoğlu'nun yerine Dışişleri Bakanı olarak ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Ab Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun isimleri konuşuluyor.

Ancak MİT’de Fidan’ın yerine getirecek kişinin bu önemli gündemde onun yerini doldurmayacağı görüşü de çıkınca Hakan Fidan’ın bir süre daha görevine devam etmesi de istenebilir.

Erdoğan’ın milletvekili olmadığı için İçişleri Bakanı Efkan Ala’yı Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri yapmak istemesi ile bakanlıkta yola yeni bir isimle devam edilmesi tezini de ortaya koyuyor. Ancak bu görüş, paralel yapı ile mücadelenin başladığı bu dönemde Ala’nın yerinin değiştirilmesinin mücadeleyi zaafa uğratacağı düşüncesiyle pek ilgi görmüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in adı ise AB Bakanı olarak dillendiriliyor. Yıllarca Erdoğan'ın danışmanlığını yapan Çelik'in ismi ayrıca Başbakan Yardımcılığı için de geçiyor.

Erdoğan'ın Başdanışmanı olan Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan'ın adı da Başbakan Yardımcılığı için kulislerde öne çıkıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve Erdoğan'ın Başdanışmanı Binali Yıldırım'ın da Başbakan yardımcısı olarak kabineye girmesi bekleniyor. Yıldırım'ın kabineye girmese bile Köşk ile hükümet arasında irtibat kuracak isimler arasında olacağı belirtiliyor.

 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ismi de Başbakan Yardımcılığı için geçiyor. Grup başkanvekilleri Nurettin Canikli parti yönetiminden kabineye girebilecek isimler arasında gösteriliyor.

Erdoğan'ın yakın çalışma arkadaşları olan parti yönetimindeki Genel Sekreter Haluk İpek ile Adalet Bakanı olabilecek kişiler arasında gösteriliyor.

Mahir Ünal, Kültür ve Turizm Bakanlı olabilir.

Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM Grup Başkan Vekili Mahir Ünal'ın adı Kültür ve Turizm Bakanlığında geçiyor. Tabi ki bu durum üç döneme takılan Bakan Ömer Çelik’in başka bir yerde değerlendirilmesiyle mümkün olacak.

Mahir Ünal, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Sosyal Yapı ve Sosyal Değişme Anabilim Dalında yaptı. İTO'da müşavir olarak çalıştı. 2004 ve 2009 yerel, 2007 genel seçimlerinde AK PARTİ seçim kampanyası strateji ekibinde danışmanlık yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu. Irak, Malezya, Kıbrıs ve Lübnan gibi birçok ülkede seçim kampanyalarında strateji ekiplerinde görev aldı. Kent çalışmaları, yerel yönetimler ve siyasal iletişim konularında danışmanlık hizmeti verdi. Özel bir üniversitede Davranış Bilimleri Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü. Bir vakıf üniversitesinde MBA'da örgütsel davranış dersleri verdi. İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Anabilim Dalında doktorası devam etmektedir. AK Parti Genel Merkezinde beyin takımı olarak Siyaset Akademisinde önemli görevlerde bulurdu.

Mustafa Şentop; Adalet Bakanı olabilir

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop adı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Başbakan Yardımcısı olması halinde Adalet bakanlığına getirileceği konusunda görüşler var.

Şentop ; Öğretim Üyesi Prof. Dr., Avukat; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Marmara Üniversitesinde Kamu Hukuku alanında yaptı.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde 1993'te araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2002'de doktor, 2005'te doçent, 2011'de profesör oldu. Marmara Üniversitesi dışında, Fatih, Maltepe, Işık, Doğuş ve İstanbul Ticaret Üniversitelerinde lisans ve lisansüstü seviyesinde dersler verdi. Marmara Üniversitesinde çeşitli idari görevler yaptı; Dekan Yardımcılığı, Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli dergilerde yazdı, yönetici ve editör oldu. Çeşitli akademik dergilerde yayın kurulu üyesi ve editör olarak görev aldı, hakemlik yaptı. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin (ESAM) İstanbul Başkanlığı görevini yürüttü.

Metin Külünk; Dış İşleri veya Gümrük ve Tekel Bakanı olabilir.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi ve AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ismi Davutoğlu’nun Başbakan olmasıyla boşalan Dış İşleri Bakanlığına geçtiği gibi Hayati Yazısı’nın Gümrük ve Tekel Bakanlığını bırakması ile bakanlığı atanabilir.

Külünk “ İnşaat Mühendisi; Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü bitirdi. 1984'te özel bir firmada iş hayatına atıldı ve çeşitli kademelerde yöneticilik görevlerini üstlendi. 1975-1976 yılları arasında Milli Türk Talebe Birliği Orta Öğrenim Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu. 2004 yılından bu yana kuruculuğunu yaptığı "Küreselden Yerel'e Türkiye'yi Konuşuyoruz Platformu"nun Başkanlığını yürüttü. Yayınlanmış 5 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır.”

Dr. Bülent Gedikli değerlendirilebilir.

AK Parti Ankara Milletvekili Dr. Bülent Gedikli’nin de bu alanda değerlendirileceği konuşuluyor. Daha önce Ekonimik İşlerden Sorumlu Genel başkan Yardımcılığı da yapmış olan Gedikli özellikle medyada hükümetin ekonomik alandaki politikasını anlatan bir isim.

Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucular Kurulu Üyesi olan Gedikli, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını ABD Northeastern Üniversitesi Para Banka Bölümünde; doktorasını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde iktisat politikaları alanında tamamladı. Maliye Bakanlığında maliye müfettişliği ve başmüfettişlik yaptı. Bakan Özel Danışmanlığı, Gelirler Genel Müdür Yardımcılığı ve Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Özel sektörde yeminli mali müşavir olarak çalıştı.
22 ve 23. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi. Gedikli uzunca bir süre AK parti Genel başkan Yardımcılığı ve Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu.

Dr. İsmail Safi; Enerji Bakanı olabilir.

AK Parti İstanbul milletvekili Dr. İsmail Safi ismide kulisler de dolaşıyor. Üç dönem kuralına takılan kabinenin başarılı bakanlarından Taner Yıldız’ın değiştirilmek istenmesi halinde Safi’nin bu göreve getirileceği konuşuluyor.

Safi; Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi SBF Kent ve Çevre Bilimleri dalında yüksek lisansını, Siyaset Bilimi üzerine de doktorasını tamamladı. Milli Güvenlik Akademisinden mezun oldu. Fatih. AK Parti Kurucular Kurulu Üyeliği, Dış İlişkiler Başkan Yardımcılığı, Dış İlişkiler Danışma Kurulu Üyeliği, Merkez Disiplin Kurulu Üyeliği ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 24. Dönem İstanbul Milletvekili olup, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Başkanlığı’na seçilmiştir. İngilizce bilmektedir.

Galip Ensarioğlu ; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olabilir.

AK Parti Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu Gıda, Tarım ve hayvancılık Bakanı olabilir. Uzun bir dönem başarılı görev yapan Diyarbakırlı Mehdi Eker’in yerine AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip ENSARİOĞLU getirilebilir. Ensarioğlu özellikle çözüm sürecinde hükümete önemli destekler vermiş bir isim.
Ensarioğlu; Dicle Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu İktisadi ve İdari Programlar İşletme Bölümünü bitirdi. Gıda toptancılığı, özel ve resmi benzin istasyonu işletmeciliği, özel hastane işletmeciliği ve inşaat müteahhitliği yaptı. Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD), Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD), Doğu ve Güneydoğu İş Adamları Federasyonu (DOĞUGÜNSİFED), Diyarbakır Kültür ve Sanat Vakfı (DKVS) ile Diyarbakır Sosyal ve Siyasal Araştırma Akademisinin (DİSSA) kuruculuğunu yaptı ve Yönetim Kurulları Üyeliklerinde bulundu. 2 yıl süreyle Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığını ve TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığını yürüttü. Çok iyi düzeyde Kürtçe ve Zazaca, az düzeyde İngilizce bilmektedir.

Milli Savunma Bakanlığına Alpaslan Kavaklıoğlu getirilebilir.

İçişleri Komisyonu Sözcüsü, Milli Savunma Komisyonu Sözcüsü ve Parlamentolar arası Birlik Grubu Türk Grubu Üyesi Niğde Milletvekili Alpaslan KAVAKLIOĞLU’nun adı Milli Savunma Bakanlığında geçiyor.

Alpaslan Kavaklıoğlu; Mülki İdare Amiri; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu. Milli Güvenlik Akademisini bitirdi. Değişik ilçelerde kaymakamlık yaptı. Erzincan ve Sakarya'da Vali Yardımcılığı görevinde bulundu. İçişleri Bakanlığında Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı görevlerini yürüttü. Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü oldu. İngiltere'de dil ve kamu yönetimi, Japonya'da afet yönetimi, bölgesel kalkınma ve yeniden yapılanma, Tayvan'da toplum kalkınması konularında uzun dönem eğitimler aldı. İyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde Japonca biliyor.

Çorum Milletvekili Salim Uslu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olabilir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri olarak görev yapan yıllarını sendikacılık alanındaki hizmetlere vermiş isim Çorum Milletvekili Salim Uslu’nun adı Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığında geçiyor. Erdoğan’a da sendikal mücadelede işçi sınıfının destek olmasında Uslu’nun önemli rolü var. Bu kesim de Uslu’nun bakan olmasına sıcak bakıyor.

Salim Uslu, 1976'da Hak-İş'in kuruluşu ile sendikal faaliyetlerine başladı. Hak-İş Konfederasyonu ve Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanlığı; Türkiye Kalp ve Akciğer Organ Nakli Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi ve Genel Sekreterliği; AB-Türkiye Ekonomik ve Sosyal Konsey Karma İstişare Komitesi Üyeliği ve Eş Başkanlığı görevlerinde bulundu. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ile Avrupa Sendikaları Konfederasyonu İcra Kurulu Üyeliği; ILO Cenevre Delegasyonu, Uluslararası Endüstriyel İlişkiler Derneği, Türk Endüstriyel İlişkiler Derneği, Türkiye Ekonomi ve Sosyal Etüdler Vakfı, Stratejik Düşünce Enstitüsü Yüksek İstişare Kurulu ve Beşiktaş Futbol Kulübü Genel Kurul Üyeliklerinin yanında Türkiye Gönüllü Teşekkülleri Vakfı Kurucu Üyeliği ve Alaca Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Hak-İş Konfederasyonu Onursal Başkanı seçildi. 24. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri oldu.

KABİNEDE KİMLER GİDECEK, KİMLER KALACAK

Kulislerde üç dönem yasağında son dönemlerini yaşayan bakanların kabineden alınacağı ve yerine yine üç dönem yasağında son dönemleri olan bazı milletvekillerinin gireceği konuşuluyor.

Bizde kabine üzerinden bir durum değerlendirmesi yapalım istedik. Yeni Türkiye’nin yeni kabinesi kimlerden oluşacak. Bunu değerlendirirken AK parti kulislerine göz atalım ve değerlendirmemizi şöyle yapalım;

İşte Kabinede kalma ihtimali olanlar ;

MEHMET ŞİMŞEK - MALİYE BAKANI: 23. Dönemde Gaziantep Milletvekili seçildi. 60. Hükümette Devlet Bakanlığı görevine atandı. Hükümette yapılan değişiklikte, Maliye Bakanlığı görevine getirildi. 61. Hükümette Maliye Bakanlığı görevini yeniden üstlendi. Ülkemizin ekonomik alanında başarılı günlere gelmesinde katkısı tartışılmaz.

AKİF ÇAĞATAY KILIÇ -GENÇLİK VE SPOR BAKANI - Uzun bir dönem Tayyip Erdoğan'ın özel kalem müdür yardımcılığı görevini üstlendi. Kılıç, Tayyip Erdoğan'ın yakın kurmay ekibinde yer alıp, yurtdışı gezilerinin çoğunda Erdoğan'ın tercümanlığını yaptı. 11 Nisan 2011'de Samsun'dan 5. sıra milletvekili adayı olarak gösterildi. AK Parti'nin Samsun'da \%61.86 oy oranı aldığı 12 Haziran'daki seçimler sonucunda milletvekili oldu. Kabinede de genç vekilliğinde de ilk dönemine bu güne kadar bakanlığında sorunsuz dönem geçirdiğini kabul edersek kalıcılar arasında.

NİHAT ZEYBEK -EKONOMİ BAKANI -İş Adamı, Sanayici; Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde tamamladı. 1994′te Turkuaz Tekstil’i kurdu. Denizli Platform Sözcülüğünde, Denizli Sanayi Odası Meslek Grubu Üyeliğinde bulundu. İki dönem Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanlığını yürüttü. 2004-2011 tarihleri arasında Denizli Belediye Başkanlığı ile Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi Türkiye Heyeti Başkanlığı; 2005-2011 tarihleri arasında Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekilliği yaptı. Yeni bakan olmasının yanı sıra icraatlarında başarılı olması kalmasına neden olabilir.

LÜTFİ ELVAN- ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI -23. ve 24. Dönem Karaman Milletvekili. 23. Dönem'de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu ve AB Uyum Komisyonu Üyesi oldu. 24. Dönem'de Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına seçildi. Binali Yıldırım’dan Başarılı bir bakanlık devraldı. Bu başarıyı dahada ileri götürmek için çalışıyor.

İDRİS GÜLLÜCE- ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI - Kartal Belediye Meclis Üyeliği, 3 Dönem Tuzla Belediye Başkanlığı, Üsküdar Belediye Meclis Üyeliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekilliği yaptı. Yerel Yönetimlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri adlı bir kitabı yayınlandı. XXIII. ve XXIV. Dönem Ak Parti İstanbul milletvekilidir. 2009-2013 yılları arasında Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu başkanı olmuş, 25 Aralık 2013 tarihi itibariyle de Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev yapmaktadır. Sıkıntılı dönemde bakanlığı devraldı. Sorunsuz bir çalışma dönemi geçiriyor.

NABİ AVCI -MİLLİ EĞİTİM BAKANI -2003'te Başbakan Baş müşavirliği görevine getirildi. TÜBİTAK Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu Üyeliği ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanlığı yaptı. Telif ve tercüme olarak çok sayıda kitabı bulunmaktadır. 24. Dönemde TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı oldu. Milli Eğitim çok geniş bir kesime hitap ediyor. Gün geçmiyor ki sıkıntılı bir gündem olmasın. Bunu rağmen Kabinenin başarılı bakanları arasında yer alıyor.

MEHMET MÜEZZİNOĞLU-SAĞLIK BAKANI- İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iç hastalıkları ihtisası yaptı. Avcılarda bulunan özel bir hastanenin kurucusudur. Avcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Batı Trakya Eğitim Kültür Vakfı ve Balkan Medeniyeti Derneğinin Kurucu Üyesi, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneğinin Üyesidir. 23. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. Erdoğan’ın en çok güvendiği isimlerden birisi. Bakanlık olarak da başarısı devam ediyor.

VEYSEL EROĞLU-ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI - DSİ Genel Müdürlüğü yaptı. Su Vakfı kurucusu ve Mütevelli Heyeti Üyesi olup, Dünya Su Konseyi guvernörüdür. 45'i yabancı dilde olmak üzere 350'nin üzerinde ilmi makale, tebliğ ve mesleki teknik raporları ile kitapları yayınlandı. 23. Dönemde Afyonkarahisar Milletvekili seçildi. 60. Hükümette Çevre ve Orman Bakanlığı görevini üstlendi. 61. Hükümette Orman ve Su İşleri Bakanlığı görevine getirildi. Kritik günlerde dahi bakanlığının yatırımlarını düşürmedi. Başarılı dönemi sürdürüyor.

AYŞENUR İSLAM -AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI -Ankara Üniversitesi’nde Yüksek Lisans ve Gazi Üniversitesi’nde Doktora yaptı. Mezuniyetinden sonra sırasıyla Ankara Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü görevlerini ifa etti. Yunus Emre Enstitüsü’nün kuruluşunda ve Yönetim Kurulu’nda görev aldı. 25 Aralık 2013 tarihi itibariyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevine getirilmiştir. Yeni kabineye giren bakanlar arasında devraldığı görevi layıkı ile yapanlardan birisi.

EFKAN ALA -İÇİŞLERİ BAKANI - İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 1987 mezunudur. 1988'de kaymakamlık stajına başladı. İki yıl Sakarya Valiliği maiyet memurluğu, bir yıl İngiltere’de hizmet içi eğitimden sonra, ikişer yıl Dernekpazarı, Kabataş ilçelerinde kaymakamlık, Tunceli’de vali yardımcılığı yaptı. İçişleri Bakanlığı’nda Eğitim Şube Müdürlüğü, İller İdaresi Daire Başkanlığı, Turizm Bakanlığı'nda Eğitim Genel Müdürlüğü ve Müşavirlik görevlerinde bulundu. Batman valiliğinden sonra 14 Eylül 2004 tarihinde Diyarbakır Valiliği'ne atanmıştır. 10 Eylül 2007 tarihi itibariyle Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirilmiştir. Yeni devraldığı bakanlığında önemli gelişmelere imza atıyor. Bakanlığının devamı bu gelişmelere endeksli. Başarılı dönem yaşıyor.

EMRULLAH İŞLER -BAŞBAKAN YARDIMCISI - 2006 yılı Nisan ayında başladığı Başbakan Müşavirliği görevinin ardından 2011 yılında yapılan seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden 24. Dönem milletvekili seçildi. 25 Aralık 2013'te kabine değişikliği sırasında Başbakan Yardımcılığı görevine getirilmiştir. AK Parti Ankara milletvekili olarak çok erdemli bir siyasetçi olan İşler görevini de layığı ile yapıyor. Son günlerde özellikle basın açıklamalarında tutarlı ve ilkeli söylemleri ile hükümetin güçlü isimleri arasına girmeyi başaran İşler Ankara’lı seçmeninde gözdesi.

CEVDET YILMAZ -KALKINMA BAKANI - 23. Dönemde Bingöl Milletvekili seçildi. 23. Dönemde Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi ve Parlamentolar arası Birlik (PAB) Türk Grubu Başkanı oldu. 60. Hükümette Devlet Bakanı, 61. Hükümette Kalkınma Bakanı olarak görevlendirildi. Sürpriz bir gelişme olmaz ise bakanın yerini koruyacağı konuşuluyor.

FİKRİ IŞIK- BİLİM- SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI -20 Ekim 2001 tarihinde Ak Parti Kocaeli Kurucu İl Yönetim Kurulu Üyesi oldu. 22 Haziran 2003 tarihinde Ak Parti Kocaeli İl Başkanı oldu ve bu görevi 4 yıl sürdürdü. 23. ve 24. Dönemlerde Ak Parti'den Kocaeli Milletvekili olarak seçildi. 2007-2013 yılları arasında Ak Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığında Bölge Koordinatörü ve Teşkilat Başkan Yardımcısı olarak Türkiye'nin değişik bölgelerinde 47 ilin sorumluluğunu yürüttü. 31 Ocak 2013 tarihinde TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanlığına seçildi. Yeni kabinede olması bakanlığının da sorunsuz hizmetleri yürütmesi yerini koruyacağını kuvvetlendiriyor.

İŞTE KABİNEDE GİTME İHTİMALİ OLANLAR

ÖMER ÇELİK -KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI - 22 ve 23. Dönemde Adana Milletvekili seçildi. 22 ve 23. Dönemde NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyeliği görevinde bulundu. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Çelik, bekârdır. Adı Başbakan Yardımcılığında geçenler arasında da yer alıyor. Üç dönemi dolduğu için bakanlığı bırakabilir.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in adı AB Bakanı olarak dillendiriliyor. Yıllarca Erdoğan'ın danışmanlığını yapan Çelik'in ismi ayrıca Başbakan Yardımcılığı için de geçiyor.

TANER YILDIZ- ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI -22 ve 23. Dönemde Kayseri Milletvekili seçildi. 60. Hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptı. 61. Hükümette yeniden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevine getirildi. Enerji piyasasında gerek yurt dışı gerekse yurt içi önemli tecrübeleri oldu. Ortadoğu da petrol ile ilgili piyasanın oluşmasında ülkemizin lehine çıkışlarla dikkat çekti. Soma’daki faciada bakan ve bir insan olarak fevkalade çabası da buna eklendi. Kabinde başarısı ve Gül’e yakınlığı dolayı kalsın denebildiği gibi üç dönem kuralına takıldığından yerine başka bir isim getirilebilir.

FARUK ÇELİK - ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI: Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucular Kurulu Üyesi oldu. 21, 22 ve 23. Dönemde Bursa Milletvekili seçildi. 60. Hükümette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Devlet Bakanlığı görevine getirildi. 61. Hükümette yeniden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak atandı. Üç dönem kuralına takılan bakanlardan olmasına başka faktörleri de eklenirse değişecek denebilir.

MEHMET MEHDİ EKER -GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI- 22 ve 23. Dönemde Diyarbakır Milletvekili seçildi. 22. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve Batı Avrupa Birliği Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi olarak görev yaptı. 59 ve 60. Hükümette Tarım ve Köy işleri Bakanlığı görevini üstlendi. 61. Hükümette Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevine atandı.

İSMET YILMAZ -MİLLİ SAVUNMA BAKANI - 2002'de Denizcilik Müsteşarı olarak atandı. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü. 2007'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. Anayasanın 114. maddesi uyarınca 1 Kasım 2007'de TBMM dışından Ulaştırma Bakanlığına atandı. 61. Hükümette Milli Savunma Bakanlığı görevine getirildi. Bakanlıkta değişiklik yapılabileceği düşünülüyor.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU -AVRUPA BİRLİĞİ BAKANI - 2010 - 2012 yılları arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi başkanlığı görevini yürüten Türk siyasetçi. 2002 yılından beri Adalet ve Kalkınma Partisi Antalya milletvekili ve 25 Aralık 2013 tarihli kabine revizyonunun ardından Avrupa Birliği bakanlığı görevine getirildi. Üç döneme takılan bakanlardan arasında. Değişmesi bekleniyor.

BÜLENT ARINÇ - BAŞBAKAN YARDIMCISI - 20, 21, 22 ve 23. Dönemde Manisa Milletvekili seçildi. 22. Dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak görev yaptı. 23. Dönemde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Başkanı oldu. Bu görevi esnasında, 60. Hükümette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine atandı. 61. Hükümette Başbakan Yardımcısı oldu. Ülke gündeminde konuşma üslubu ve bu güne kadar yaptığı siyasi sitili nedeniyle sevenlerinin çok olduğunu söylemek mümkün. Tecrübelerle dolu bir siyasi hayatına biraz dinlenmesi düşünülürse ayrılacaklar arasında denebilir. Bir süre dinlenmeye çekilebilir.

HAYATİ YAZICI - GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI- Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi oldu. Genel Başkan Avukatı ve Hukuk Müşaviri olarak görev yaptı. 22 ve 23. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. 60. Hükümette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı ile Devlet Bakanlığı görevlerini yaptı. 61. Hükümette Gümrük ve Ticaret Bakanı oldu. Yazıcı’nın üç dönem kuralına takılanlardan olduğundan değişebileceği konuşuluyor.

ALİ BABACAN- BAŞBAKAN YARDIMCISI - Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi oldu. 22 ve 23. Dönem Ankara Milletvekili seçildi. 58 ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı görevini yürüttü. Avrupa Birliği ile müzakereleri yürütmek üzere Başmüzakereci olarak atandı. 60. Hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Hükümette yapılan değişiklik sonrasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 61. Hükümette Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. Babacan’ın yerine AK parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un getirilebileceği konuşuluyor.

BEŞİR ATALAY -BAŞBAKAN YARDIMCISI - Kırıkkale Üniversitesi Kurucu Rektörü olarak görev yaptı. Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezinin Koordinatörü olarak çalıştı. Çeşitli kitap, makale ve tebliğleri yayınlandı. 22 ve 23. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi. 58 ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı, 60. Hükümette İçişleri Bakanlığı yaptı. 61. Hükümette Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. Erdoğan’ın AK Parti kurmaylarında köşkte farklı görevlerde yararlanacağı beyinler arasında yer alıyor.

KAYNAK: AjansHaber

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER