ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Aralık 2014 Salı 20:26

Yatağan'da gergin bekleyiş sürüyor

Yatağanda gergin bekleyiş sürüyor

Muğla'daki Yatağan Termik Santrali ve Kömür İşletmesi'nin özelleştirilmesine karşı eylem yapan enerji ve maden işçilerinin işyerlerindeki eylemi sürüyor.


Eyleme vatandaşların yanı sıra üniversite öğrencileri ve siyasiler de destek veriyor.

Özelleştirme karşıtı enerji ve maden işçileri, geçen pazar günü saat 23.00'de termik santral ve kömür işletmelerinin girişini iş makineleri ile kapatıp kullanılmayan bant ve lastik yakarak beklemeye başladı. İşyerine hiçbir yönetici ve memuru almayan işçiler, üretime ara vermeden vardiyalar halinde santral ve ocaktaki çalışmaları sürdürüyor. Vardiyası biten işçiler ise eyleme katılarak destek veriyor.

Yatağan Termik Santrali ve Kömür İşletmesi'nin önündeki iş makinalarını bir an olsun çekmeyen işçiler, gün boyunca üşümemek için varil içine yaktıkları ateşin etrafında oturuyor. Gün içinde işçilere destek için çeşitli gruplar da bölgeye geliyor. Akşam saatlerinde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, CHP İl Başkanı Mustafa Öztürk direniş çadırını ziyaret etti. Bir süre enerji ve maden işçileriyle görüşen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün burada açıklamalarda bulundu.

Enerji ve maden işçilerinin bugüne kadar şanlı bir direniş yaptıklarını anlatan Gürün, "Şu anda 635 işçimiz başka bir mağduriyetle karşılaşma ihtimali var. Burada yapılan işlem, tamamen hükümetin ekonomik politikalarıyla ilgili bir durum. Hükümet hiçbir devlet işletmesini elinde tutmayıp özel sektöre devretmeyle ilgili ekonomik bir programı var. Bu program biraz gecikmeyle de olsa şimdiye kadar uygulandı ve bundan sonra da uygulanmaya devam edecek. Siyasi iktidarı elinde bulunduran, siyasi anlayış bizi şu anda bulunduğumuz duruma getirdi. Bunu böyle değerlendirmek gerekiyor. Geldiğimiz noktada hukuki olarak ve gerçekten büyük bir birliktelik içerisinde işçi arkadaşlarımız sendikalarıyla, sendika yöneticileriyle birlikte çok büyük bir direniş örneği gösterdiler. Burada bir tarih yazdılar." dedi.

Gürün, burada 444 gündür süren eylemin şu anda sonuç alınmadığı gibi göründüğüne bakılmaması gerektiğinin altını çizerek, "Bu eylem işçi direnişi açısından tarihe not düşmüştür ama bu tüm direnişimize, birlikteliğimize ve kamuoyunda bize desteğine rağmen eğer aldığımız bilgiye göre yer teslimi yapıldıysa şirkete o zaman bizim değiştireceğimiz şeyler var değiştiremeyeceğimiz şeyler var. Değiştireceğimiz şeyler bu ekonomik programı uygulayan siyasi anlayışı bir an önce değiştirip ülkenin menfaatine gerçekten devletin kuruluşuna ve devletin elinde bulunan mal ve mülküne sahip çıkacak bir siyasi anlayışı tekrardan getirmek. Direnişiniz çok büyük bir olaydı ama bazı kaybedilmiş cepheler olabilir, esas mücadeleyi başka zeminlerde yaparak tekrardan olması gereken ekonomik programı ve özelleştirmeyi terse döndüren programı uygulayacak bir siyasi anlayışı iktidara getirmemiz lazım. Bunun demokratik usullerle yolu bu. Onun için bizim bundan sonraki mücadelelerimizin buna evrilmesi ve buna göre hepimizin inancımız doğrultusunda ve bunu bize verecek olan siyasi anlayışlar doğrultusunda yer almamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Gürün, daha sonra Yatağan Kömür İşletmesi'ndeki direnişini sürdüren diğer enerji ve maden işçilerini ziyaret etti.




KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER