ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Temmuz 2013 Salı 14:35

YAŞ'ta komuta kademesini belirleyecek kriter

YAŞta komuta kademesini belirleyecek kriter

Gözler YAŞ kararlarına kilitlendi. YAŞ'a girebilen üç 'Or'dan en az biri, bayrağı halefine teslim edecek.


Balyoz'da temyiz, Ergenekon'da karar sürecine denk gelen YAŞ'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesi yeniden şekillenecek. Teammüllere göre çeşitli davalarda yargılanan 22 general ise emekliye sevk edilecek.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), sınırda yaşanan hareketliliğin gölgesinde yaz dönemi toplantılarına hazırlanıyor. Balyoz davasının temyiz, Ergenekon davasının ise karar sürecine denk gelen toplantılar, Başbakan Erdoğan başkanlığında perşembe günü başlayacak. 

Dördüncü yıldızı apoletine takarak 'Or' rütbesine yükselecek korgeneraller ise silah arkadaşlarıyla birlikte TSK'yı 2023'e taşıyacak.
Akşam gazetesinin haberine göre, işte 1-4 Ağustos tarihleri arasında Genelkurmay Karargahı'nda toplanacak Şura toplantısı öncesi TSK'daki değişime yön vermesi beklenen teamüller:

-Bu yıl Türk Silahlı Kuvvetler'nin zirvesinde değişim beklenmiyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in olağanüstü durumlar dışında iki yıl daha görevini sürdürmesi öngörülüyor. Kuvvet komutanlıklarında bayrak değişimi planlanıyor.

DENİZ'DE İKİ İHTİMAL VAR

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda iki ihtimal dikkat çekiyor. Birinci ihtimal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Murat Bilgel'in 2 yıllık görev süresini doldurduğundan emekliye ayrılması. Yerine de, Donanma Komutanı Ora. Nusret Güner'in istifasının ardından bu görevi vekaleten yürüten Koramiral Bülent Bostanoğlu'nun oramiralliğe terfi ettirilerek atanması.

- İkinci ihtimal ise Oramiral Bilgel'in görev süresinin bir yıl daha uzatılması ve Koramiral Bostanoğlu'nun oramirallik rütbesine yükseltilerek Donanma Komutanlığı'na asaleten getirilmesi. Oramiral Bilgel, 61 yaşında olduğundan görev süresinin uzatılmasında herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.

- Askeri kaynaklar, Askeri Casusluk, Balyoz, Ergenekon gibi davalar nedeniyle üst düzey komutanların tutukluluk durumları nedeniyle gelecek yıllarda da sorun yaşanma ihtimalinin kararda belirleyici olacağının altını çiziyor. Zira, YAŞ listesine giren iki koramiralden biri olan Can Erenoğlu tutuklu durumda.

- Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Erten de 2 yıllık görev süresinin ardından bu yıl emekliye ayrılacak. Yerine ise orgeneralliğe terfi ettirilmesi öngörülen Korg. Abidin Ünal'ın atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Orgeneralliğe yükseltilmesi beklenen Korg. Akın Öztürk'ün de Harp Akademileri Komutanlığı'na getirilmesi gündemde. Korg. Rıdvan Ulugüler Balyoz Davası'ndan tutuklu olduğu için terfi etmesi beklenmiyor. Düşük de olsa, Org. Erten'in görev süresinin bir yıl daha uzatılma ihtimali de bulunuyor.

KARA'DA KALYONCU KESİN GİBİ

- Suriye ve Irak sınırında yaşanan sıcak gelişmelerin gölgesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda nöbet değişimi yaşanacak. Yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun yerine, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu atanmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.

JANDARMA'YA KRİTİK KARAR

- Org. Bekir Kalyoncu'nun, Kara Kuvvetleri Komutanı olması durumunda, Jandarma'nın başına atanacak isim de önem kazanacak. Üç isim ön plana çıkıyor. 1. Ordu Komutanı Org. Yalçın Ataman, Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Hulusi Akar, EDOK Komutanı Org. Servet Yörük'ten birinin Jandarma Genel Komutanı olması bekleniyor. Son dönemde, Genelkurmay İkinci Başkanlığı'ndan gelen isimlerin bu göreve getirilmesi nedeniyle, Org. Hulisi Akar'ın şansının daha yüksek olduğu yorumu yapılıyor. Org. Yalçın Ataman, 28 Şubat soruşturmasında bilgisine başvurulan isimlerden biri olmuştu.

BALANLI VE TAŞDELER EMEKLİ OLACAK

- Bu yılki toplantılarda çok sayıda tutuklu komutanın da emekliye ayrılması bekleniyor. Yargıtay'da temyiz duruşmaları devam eden Balyoz davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve tutuklu yargılanan YAŞ Üyesi Org. Bilgin Balanlı ile 5 Ağustos'ta karar duruşması yapılacak olan Ergenekon davasında tutuklu yargılanan YAŞ Üyesi Org. Hüseyin Nusret Taşdeler emekli olacak isimler arasında bulunuyor. 'YAŞ Üyesi' sıfatıyla yeni görevlendirme beklenmiyor.

- YAŞ'ta, Ergenekon'dan Balyoz'a, 28 Şubat'tan Askeri Casusluğa kadar çeşitli davalardan yargılanan 22 generalin durumu da görüşülecek. Bunlardan büyük çoğunluğunun emekliye ayrılması veya terfi verilmemesi bekleniyor.

İSTİFA POLEMİĞİ DAMGA VURACAK

YAŞ'taki kritik konulardan birinin de 'istifalar' olması bekleniyor. Çok sayıda komutan, geçen dönemde çeşitli gerekçelerle TSK'dan ayrılmıştı. Son olarak, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı, Genelkurmay Dış İlişkiler ve Uluslararası Güvenlik İşleri Başkanı Hava Tümgeneral Atilla Öztürk ile Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu'nun ise emekliliklerini istedikleri iddia edildi. Tümgeneral Atilla Öztürk'ün ismi 'Askeri Casusluk' davasında geçerken, Korg. Nezih Damcı'nın adı da Uludere olayında gündeme gelmişti.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER