ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Ekim 2013 Çarşamba 08:56

Yargıtay tarihinde bir ilk

Yargıtay tarihinde bir ilk

Balyoz Darbe Planı davasının temyizine bakan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kararını bugün açıklayacak.


Camilerin bombalanması gibi kanlı eylemlerin de yer aldığı Balyoz Darbe Planı davasıyla ilgili Yargıtay 9.Ceza Dairesi son sözü bugün söyleyecek. 17 gün süren duruşmalarda sanık avukatlarını dinleyen 9. Ceza üyeleri, dosya üzerindeki incelemelerini tamamladı. Heyet kararını Yargıtay Kongerans Salonu’nda yapılacak son celsede açıklayacak.

Balyoz, Yargıtay’ın temyiz incelemesini yaptığı ilk darbe davası oldu. Davanın temyiz duruşması da Yargıtay tarihinin en uzun süren duruşması olarak tarihe geçti. Temyiz duruşması için 117 avukat, sanıkların savunmasını yapmak için başvurdu. Bu avukatlardan 96’sı savunma verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti Adli Tatil boyunca nöbetçi daire olarak sanık avukatlarının savunmalarını dinledi. Duruşmalar 17 gün sürdü.

256 SANIK IÇIN ONAMA ISTENDI

Yargıtay Başsavcılığı 17 Haziran’da sunduğu tebliğnamesinde, 361 sanıktan aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Org. Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Ora. Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanları emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun’un da olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının onanması, 35 beraat kararının onanması, 67 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının ise bozulması istemişti.

HAFTASONU DA MESAI YAPTILAR

9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul, dosyayı incelemesi için 6 tetkik hakim görevlendirdi. Bu hakimler Yargıtay binası içiresinde kapısındaki şifreyi sadece dosyayı inceleyecek hakimlerin bildiği kozmik bir odada ilk günden itibaren titiz bir inceleme başlattı. Bir tetkik hakim ise 17 gün boyunca duruşmalarda sanık avukatlarının savunmalarını dinledi, not tuttu. Dosya üzerinden inceleme yapan 9. Ceza Dairesi Heyeti’nin, çalışmasında duruşmada savunmalar sırasında tuttukları notlardan da faydalandıkları öğrenildi. Heyet, karar günü yaklaşırken, hafta sonları da mesai yaptı.

DARBE DAVALARI IÇIN EMSAL

Sanık avukatları savunmalarını dijital verilerin sahte olduğu ve delil kabul edilemeyeceği tezi üzerine kurdu. Savunmaları sırasında sık sık yerel mahkemede savunma hakkının kısıtlandığını iddia eden avukatlar, 9. Ceza Başkanı Ekrem Ertuğrul ve üyelerin tutumunu övmüştü. 9.Ceza Dairesi’nin bir darbe davasında vereceği karar, Ergenekon, 12 Eylül ve 28 Şubat darbe davaların için de emsal olacak.

DİNLEYİCİ İLGİSİ HER GÜN AZALDI

Yargıtay 9.Ceza Dairesi’nde Balyoz darbe planı davasının ilk duruşması 15 Temmuz’da başladı. İlk günkü duruşmaya sanık yakınları başta olmak üzere yoğun bir ilgi vardı. Ancak bu ilgi giderek azaldı. Duruşmanın ilk gününde 116 avukat, 40 gazeteci, olmak üzere toplam 325 kişi duruşmalara katıldı. Son gün ise 31 ziyaretçi duruşmayı izledi.

YARGITAY’DA ‘KARAR GÜNÜ’ ÖNLEMLERİ

Yargıtay Başkanlığınca, konferans salonunda yapılacak karar duruşmasına katılacaklar için yaka kartları hazırlandı. Yargıtay girişinde kimlik karşılığı alınacak kartlar, salon girişinde barkod sistemiyle okutulacak. Kartı olmayanlar içeri alınmayacak. Yargıtay, Emniyet’e yazı yazarak, ek güvenlik tedbiri istedi.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER