ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Şubat 2014 Perşembe 08:34

'X' ve 'Y' ile dinleme yapılamaz

X ve Y ile dinleme yapılamaz

Paralel yapının sözde bir ihbar mektubuna dayanarak 3 yıl boyunca 7 bin kişiyi dinlemesine uzmanlar da tepki gösterdi.


Siyasetçiler, akademisyenler, gazeteciler, işadamları ve bürokratların da aralarından bulunduğu 7 bin kişinin dinlediğinin ortaya çıkması, herkesi şaşkına çevirdi.

Akşam'ın hbaerine göre, tarihin en büyük telekulak skandalında gerçek isimlerin yanı sıra sahte isimler ve ‘X’ gibi kodlar kullanılarak alınan izinler doğrultusunda yapılan dinlemeleri değerlendiren uzmanlar, hukuksuzluğa dikkat çekti.

CMK ihlal edildi

Prof. Dr. Köksal Bayraktar: Dinleme olayı, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda (CMK) son derece sıkı kısıtlamalara bağlıdır. Dinleme yapılabilmesi için ya çok kuvvetli suç şüphesi olmalı ya da delillere başka türlü ulaşılamayacağı ihtimali gerekir. 7 bin kişi neye göre dinlendi. Bu olaya bakıldığında Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) tamamı ihlal edilmiş. Ayrıca ‘X’ isimle dinleme yapılamaz. Bu hukuk ve birey haklarının ihlalidir. Aynı zamanda özel hayata müdahale anlamına da gelir. Bana göre, savcı ve izin veren hakim hukuku kötüye kullanmıştır. Yapılanlar ve ortaya çıkan durum insanı tedirgin etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve toplumu buna müstehak değildir.

Amaçları, şantaj yapmak

Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Bülent Orakoğlu: Burada hukuki bir işlemden bahsetmek mümkün değil. Türkiye’yi karıştırmak için telefon dinlemeleri yaparak, insanların açıkları bulunuyor. Dinlemelerde bu kadar farklı düşünce yapısına sahip insanların olmasının nedeni de bu. Açıklar tespit ediliyor. İşlerine yarayacak bilgilere ulaşıldığında, dinlemenin yanında görüntü alma çalışmaları da yapılıyor. Elde edilen bilgiler daha sonra şantaj için kullanılıyor.

'x’ ve ‘y’ ile dinleme yapılamaz

Prof. Dr. Süheyl Donay : Anlaşılır bir olay değil. Buna yorum yapmak çok güç. Dinlenmeler için neye dayanarak talepte bulunuldu? Mahkeme neye dayanarak buna karar verdi? Öte yandan dinlemelerde doğru isim vermek lazım. Öyle ‘X’, ‘Y’ gibi isimler vererek, dinleme yapmak kanuna uygun değil.

Dinleme süresi 24 saattir Eski Savcı Sacit Kayasu: Bir dinlemenin yapılabilmesi için önce savcının dosyayı hakime sunması ve o yargıcın da inceleyip ona göre onay vermesi gerekir. Ama bazen acil durumlarda savcılar, hakim izni olmadan da dinleme yapabilir. Bunun da süresi 24 saattir. Eğer mahkeme kararı çıkartamazsa dinlemeye devam edemez. Dosyadaki isimlerin de doğru düzgün belirtilmesi gerekir. ‘X’ yazıp dinleme yapamazsınız. Topyekun bir karar alınarak dinleme yapılması özel hayata müdahaledir. Tüm bu yapılan işlemler hukuksuz olur.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER