ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ekim 2014 Salı 15:31

Ve yola çıktılar

Ve yola çıktılar

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Kobani'ye göndereceği peşmerge konvoyu Erbil'den yola çıktı. Türkiye saatiyle 13.45'de Erbil'den yola çıkan peşmerge konvoyunda ambulanslar ve askeri araçlar bulunuyor.


Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Kobani'ye göndereceği peşmerge konvoyu Erbil'den yola çıktı. Türkiye saatiyle 13.45'de Erbil'den yola çıkan peşmerge konvoyunda ambulanslar ve askeri araçlar bulunuyor.

Karayoluyla Kobani'ye gidecek olan konvoy Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra İpekyolu'nu takip ederek Şırnak'ın Silopi, Cizre, Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe İlçesi üzerinden Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne gidecek ve buradan Kobani'ye geçecek.

DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Peşmerge güçlerinin Türkiye'den Kobani'ye geçişi konusunda konuştu.

Geçişle ilgili herhangi bir sorun olmadığını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, “Şu anda siyasi olarak bir sorun yok. Geçişlerin yapılması konusunda da bir sorun yok. Her an geçişler olabilir” dedi.

Konuyla ilgili olarak Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve PYD arasında anlaşma olduğunu dav vurgulayan Çavuşoğlu, "ÖSO'nun Kobani'ye geçmesi konusunda PYD ile ÖSO arasında, kendi aralarında bir mutabakat sağlandı. Bu konuda da bir sıkıntımız yok. Türkiye de bu konuda gereken yardımı yapacaktır” diye konuştu.

PEŞMERGE İKİ KOLDAN KOBANİ'YE GEÇECEK

Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Helgurt Hikmet, "Kobani'ye ağır silahlar gideceği için güzergah üzerinde uzun uzun müzakere edildi. Ancak Peşmerge iki yoldan da gidecek. Hem havadan hem de karadan" dedi.

Hikmet, "Peşmerge güçlerimiz bütün hazırlıklarını tamamladı. Gidiş için teknik aksaklıklar vardı. Şuan itibariyle gidişle ilgili bütün plan program tamamlanmış durumda. En kısa zamanda hareket edecektir" diye konuştu. 

Hikmet, gönderilecek silahlara ilişkin ise "Kobani'ye gidecek silahların tamamı klasik ağır silahlardır. İçinde koalisyon güçleri tarafından Kürdistan bölgesine gönderilmiş silahlar yok" ifadesini kullandı. 

"PEŞMERGE SAVAŞACAK"

Peşmerge'nin, Kobani'de sadece lojistik destek sağlayacağı yönündeki iddiaları da yalanlayan Hikmet, "Peşmerge'nin savaşçılara sadece eğitim vereceği ve lojistik destekte bulunacağı yönündeki iddialar doğru değil. Peşmerge, Kobani'de IŞİD'e karşı savaşacak" şeklinde konuştu. 

"TÜRKİYE YARDIMCI OLDU"

"Türkiye hükümeti, bu konuda bize çok yardımcı oldu ve kolaylık sağladı" diyen Hikmet, şunları kaydetti:

"Onlardan yana hiçbir problemle karşılaşmadık. Türkiye, Peşmerge'nin, Kobani'ye güvenli ve sorunsuz bir şekilde gidebilmesi için elinden gelen bütün çabayı gösterdi."

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre iki yolun tercih edilmesi durumunda ağır silahlar karadan, Peşmerge ise uçakla Erbil'den Şanlıurfa'ya giderek, oradan Kobani'ye geçecek.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER