ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Kasım 2014 Pazartesi 14:56

Uyuşturucudan sonra cinsel suçlarda da patlama olabilir

Uyuşturucudan sonra cinsel suçlarda da patlama olabilir

HEGEM Genel Başkanı Adem Solak, genç ve çocuklar arasında uyuşturucuda olduğu gibi cinsel suçlarda da yakın gelecekte patlamalar olabileceği uyarısında bulundu.


Hayatboyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele Merkezi Vakfı (HEGEM) Genel Başkanı Adem Solak, genç ve çocuklar arasında uyuşturucuda olduğu gibi cinsel suçlarda da yakın gelecekte patlamalar olabileceği uyarısında bulundu. Solak, “Cumhuriyet başsavcılıklarına bir yılda yaklaşık 3,5 milyon şiddete dayalı ceza dosyası açılıyor ve bu dosyalarda yer alan çocuk mağdur sayısı yılda yaklaşık 300 bindir. Yine bu sayının 30 binden fazlası cinsel suçlardan mağdur olan çocuklara aittir." diye konuştu.

3 YILDA 30 BİN 770 ÇOCUK TACİZİ KAYDI

Ankara’da bir ilköğretim okulunda yaşanan cinsel saldırı olayıyla nedeniyle yazılı açıklama yapan Solak, Ankara’nın, cinsel suç mağdurları yönünden Türkiye'de 16. sırada ve en sorunlu illerden birisi olduğunu belirtti. 2008, 2009 ve 2010 yıllarında sadece Ankara'da cinsel suç mağduru olan çocuk sayısının 3 bin 539 olduğu bilgisini veren Solak, Başkent’te toplam mağdur çocuk sayısının ise 3 yılda 30 bin 770’i bulduğunu kaydetti.

CİNSEL SUÇU TETİKLEYEN NEDENLER

Uyuşturucuda olduğu gibi bu cinsel suçlarda da yakın gelecekte patlamalar olabileceğini öngördüklerini kaydeden Solak, “Çocukların ve gençlerin ailelerindeki şiddet düzeyinin yüksekliği, çocukların anlam ve amaç yönünden boşlukta olmaları, cinsellik yönünden kışkırtıcı materyallere kolay erişim, toplumumuzda ensest ilişkilerin fazlalığı ve bağlı olarak ailede cinsel şiddet, çocuk ve gençlerimizde cinsel suça yönelmeyi arttırıcı etkenlerdir. Uyuşturucuda olduğu gibi bu tür suçlarda da yakın gelecekte patlamalar olabileceğini öngörmekteyiz.” dedi.

Toplumda yaşanan sıra dışı sosyal krizlerin arkasından doğal olarak sosyal travmalara neden olacağını ve bundan da en çok çocuklar ile gençlerin etkileneceğini ifade eden Solak, çocuk ve gençlerin uyuşturucuya, mafyaya, çeteye, teröre, şiddete, cinsel saldırganlığa, vandalizme daha fazla yönelmeye başlamasının tesadüfi olmadığının altını çizdi. Devletin çocuklarla, gençlerle, ailelerle, şiddetle, suçla ve benzer sıra dışı olaylarla ilgili düzenli, sistemli bir hafızasının oluşturulamadığını savunan Solak, “Cumhuriyet Başsavcılıklarına bir yılda yaklaşık 3,5 milyon şiddete dayalı ceza dosyası açılıyor ve bu dosyalarda yer alan çocuk mağdur sayısı yılda yaklaşık 300 bindir. Yine bu sayının 30 binden fazlası cinsel suçlardan mağdur olan çocuklara aittir. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı şiddetle mücadele politikalarından uzak durmakta iş ve sorun daha çok Adalet Bakanlığı'nın, İçişleri Bakanlığı'nın üzerine yıkılmaktadır. Aile Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere konu ile ilgili kurum ve kuruluşların, her mağdur duruma düşen insanla ama özellikle çocukla ilgili sorumluluğu, vebali vardır.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER