ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Eylül 2014 Cuma 11:18

"Ustayım her işi yaparım" devrine son!

"Ustayım her işi yaparım" devrine son!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının inşaat sektöründe meslek standartlarının oluşturulması amacıyla 1 Ocak 2012'de başlattığı uygulama sayesinde müteahhitler ve yapı ustaları kayıt altına alınıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının inşaat sektöründe meslek standartlarının oluşturulması amacıyla 1 Ocak 2012'de başlattığı uygulama sayesinde müteahhitler ve yapı ustaları kayıt altına alınıyor.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'de inşa edilen yapıların yaklaşık yüzde 95'i özel sektör tarafından üretiliyor.

Bu noktadan hareketle belgelendirme ve kayıt altına alma çalışmalarına önem veren Bakanlık, yetkinliğin sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapmayı da sürdürüyor.

Düzenlemeler sayesinde ruhsata tabi inşaat yapan yapı müteahhitlerinin tescili, yetki belgeli ustaların çalıştırılmasıyla müteahhit, şantiye şefi ve inşaat ustalarının kayıt altına alınması, takibi ve denetlenmesi sağlandı.

306 bin 520 müteahhide belge

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 1 Ocak 2012'den itibaren ruhsata tabi bütün yapıların bir müteahhidin sorumluluğu altında inşa edilmesi ve her müteahhidin "yetki belgesi numarası" almasını zorunlu hale getirdi.

Bu çerçevede bugüne kadar 306 bin 520 Yapı Müteahhitliği Yetki Belgesi verildi.

Uygulamayla müteahhitlik sisteminin düzenlenmesinin yanı sıra sektördeki kayıt dışılığın önlenmesi de amaçlanıyor.

"Ustayım her işi yaparım" devrine son

İmar Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştırılması da 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren engellendi.

Düzenleme kapsamında 2012-2015 yılları geçiş dönemi olarak öngörüldü. Bu süreçte ustalık belgesi olmayanlara yönelik, müteahhit veya SGK'dan alınan belgelere dayanılarak geçici ustalık belgesi düzenlendi. Buna göre, 431 bin 755 Geçici Ustalık Yetki Belgesi verildi.

Kalıcı belge 2017'ye kadar alınacak

Ustalık belgelerinin, 2017 yılından itibaren Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) aracılığıyla kalıcı belgeye dönüştürülmesi zorunlu olacak. Kalıcı belge, ustaların teorik ve uygulamadan oluşan sınavdan başarılı olmaları halinde veriliyor.

Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, ustaların gerekli eğitimi alabilmeleri ve kalıcı belgeye sahip olabilmeleri için konuyla ilgili diğer kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sektördeki sivil toplum kuruluşlarıyla da işbirliği yapacak.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER