ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 12:54

Üniversiteli akvaryum balıkları geliyor


Türkiye’nin her yıl ithalat yoluyla yaklaşık 2,5 milyon dolarının yurt dışına çıkmasına sebep olan akvaryum balığı sektörüne üniversite el attı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi, akvaryum balığı ithalatının sona ermesi için önemli bir projeyi hayata geçirdi. İthal edilen 15 akvaryum balığı üzerinde çalışmaya başlayan fakülte, üretim Ar-Ge bilgilerini rapor haline getirerek üreticilerle paylaşacak.

        Proje hakkında bilgi veren İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, Türkiye’nin akvaryum balığı ithalatına ciddi anlamda paralar harcandığını belirtti.

        Türkiye’deki akvaryum balıklarının yüzde 90’ı aşkın bölümünün özellikle tropik bölgelerden ithal edildiğini vurgulayan Tekinay, “Bu anlamda su ürünleri fakültelerine ciddi görevler düşüyor. Bizler ithal edilen ve Türkiye’de üretimi gerçekleşmeyen balık türlerini üretip akvaryum balığı üreticilerine hazır paket bilgi olarak sunmayı hedefliyoruz. Türkiye’de bu balıklar üretilirse kendi şartlarımızda kendi balıklarımızı üretmiş olacağız. Akvaryumculuk sektörüne daha ucuz, hesaplı, sürdürülebilir bir hizmet vermiş olacağız.” dedi.
        
        Özellikle yüksek fiyatlara satın alınan balık türleri belirleyerek üretim Ar-Ge’lerini yapmayı hedeflediklerini kaydeden Dekan Tekinay, “Bunların ardından üreticilerimize bilgileri sunarak hem kendilerinin ekonomik anlamda dışa bağımlılıklarına son vermeyi hem de Türk insanının daha hesaplı, daha uygun şekilde akvaryum meraklarını tatmin etmesini hedefliyoruz.” diye konuştu.

        Üretim Ar-Ge çalışması yapmak için 50’ye yakın akvaryum balığı türü belirlediklerini ve süreç içinde ithal edip üretim programlarına dahil edeceklerini belirten Prof. Dr. Tekinay, merak eden ve istekli akvaryum üreticileriyle ortak çalışmaya hazır olduklarını söyledi.


        Fakültelerinde 150 akvaryumdan oluşan bir birimi kurduklarını ve 15 türün üzerinde çalışmaya başladıklarını kaydeden Tekinay, yıl sonuna kadar bu sayıyı 50’ye çıkarmayı istediklerini, üniversite sanayi işbirliği kapsamında istekli firmalar olması durumunda daha da artırmayı düşündüklerini ifade etti. Üniversite olarak her türün besin ihtiyaçlarını belirleyerek yem formülasyonları üzerinde de çalıştıklarını kaydeden Tekinay, sektörü her zaman desteklemeye hazır olduklarını sözlerine ekledi. 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER