ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Ekim 2012 Cumartesi 14:51

Umut adı altında ölüme yolculuk!

Umut adı altında ölüme yolculuk!

Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki iç savaşlardan kaçarak yeni bir hayata başlamak için kanunsuz yollardan Avrupa ülkelerine gitmek isteyenlerin sayısı binleri buldu.


İzmir'in Menderes ilçesi Ahmetbeyli beldesindeki Baradan Koyu'nda, geçen eylül ayında kaçakları taşıyan bir teknenin aşırı yükten dolayı kayalıklara çarparak batması sonucu, aralarında bebeklerin de bulunduğu 63 kişi yaşamını yitirdi. Bu olayın ardından konuyla ilgili çalışmalarını sıklaştıran İzmir polisi, son bir ayda dokuz operasyon düzenledi. Sahil Güvenlik kontrolüne yakalanmamak için kötü hava şartlarının olduğu günlerde umut yolculuğuna çıkarılan çoğunluğu çocuk ve kadın 195 kaçak, adeta ölümden kurtarıldı. Gözaltına alınan 28 organizatörden 20'si ise tutuklandı. Polis, kaçakların nasıl umut yolculuğuna çıkarıldığını da görüntüledi. Göçmen kaçakçıları, dikkat çekmemek için kullanacakları minibüsü bir süpermarketin otoparkına götürdü. Buraya gelen kaçaklar da birer ikişer bindi. Minibüs hareket etmeden düzenlenen operasyonla kaçaklar ve organizatörler yakalanarak gözaltına alındı.

Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki iç savaşlardan kaçarak yeni bir hayata başlamak için kanunsuz yollardan Avrupa ülkelerine gitmek isteyenlerin sayısı binleri buldu. Umut yolculukları sırasında bunlardan pek çoğu, hayallerine ulaşamadan yaşamını yitiriyor. Bunun son örneği, 6 Eylül 2012 günü İzmir'de yaşandı. Medrese'ten Avrupa'ya gitmek isteyen kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu, büyük kısmı kadın ve çocuk 63 kişi hayatını kaybetti, 46 kişi ise kurtarıldı. Geçen yıllarda göçmen kaçakçılığına karşı yüzlerce operasyon düzenleyerek binlerce kişinin hayatını kurtaran İzmir polisi, özellikle Suriye'deki iç savaş sebebiyle artan kaçak trafiği ve kanundışı geçişleri önlemek için denetimlerini sıklaştırdı.

KÖTÜ HAVALARI SEÇİYORLAR

Göçmen kaçakçılarının, güvenlik güçlerine yakalanmamak için özellikle fırtınalı günleri tercih ettiğini belirten polis yetkilileri, bu yüzden de yüzlerce kaçağın teknek kazalarında öldüğünü vurguladı. İzmir'den Yunan adalarına göçmen kaçırılacağı bilgisine ulaşan İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Kaçakçılık Büro ekipleri hemen harekete geçti. Çalışma sonucunda dokuz operasyon düzenlendi. Kimlikleri belirlenen şebeke üyeleri, teknik ve fiziki takibe alındı. Kuşadası'ndan ve Çeşme'den özellikle Suriye uyruklu kişileri minibüslerle taşıyıp teknelerle adalara geçirmeye çalışan şebekeler çökertildi. Bir ayda, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 195 kaçak kurtarılırken 28 umut taciri gözaltına alındı. Zanlılardan 20'si tutuklandı.

TACİRDEN KOMİK SAVUNMA: İNŞAATA GÖTÜRÜYORDUM

Teknik ve fiziki takip sırasında kaçakların nasıl ölüme götürüldüğü görüntülendi. Buna göre kaçakları almak için minibüsle yola çıkan organizatörler, dikkat çekmemek için minibüsü bir alışveriş merkezinin otoparkına koydu. Daha sonra birer ikişerli gruplar halinde otoparka gelen ve aralarında bebeklerle kadınların da bulunduğu kaçaklar minibüse bindirildi. Umut yolculuğunun her aşamasını kameralarla adım adım takip eden polis, Çeşme'de düzenlediği operasyonla çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan kaçakların bindirildiği minibüsü durdurdu. 27 kişinin bulunduğu minibüsü kullanan zanlı, "Bu kaçakları ölüme gönderiyorsun. Ya tekne batıp boğulsalardı?" diyen polislere, "Onları inşaatlarda çalışmaya götürüyorum." diyerek kendini savunmaya çalıştı. Polisin, "Bunlar yabancı ve çocuk. Ne inşaat işçisi?" demesi üzerine zanlı, çeşitli bahaneler uydurmaya devam etti. Gözaltına alınan kaçaklar, Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi. Zanlılar ise işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER