ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Aralık 2013 Cuma 16:10

Ukrayna'daki hükümet karşıtı gösteriler


Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Ukrayna'daki tüm demokratik kesimlerle görüşmeye hazır olduklarını belirterek, "Bunun için tek koşul bu güçlerin demokratik bir yönelime sahip olması" dedi.
Federal Basın Merkezi'ndeki basın toplantısında Ukrayna'da devam eden gösteriler ve Almanya hükümetinin buna yaklaşımına ilişkin soruları yanıtlayan Seibert, gelişmeler konusunda hem Ukrayna hükümeti hem de muhalefet partileriyle temas halinde olduklarını söyledi.
Başbakan Angela Merkel'in muhalefet liderlerinden Vitali Kliçko ile iletişimi hakkındaki sorular üzerine Merkel'in Kliçko ile geçen yıl bir kez Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Hannover'de yapılan parti kongresi sırasında görüştüğünü bildiğini söyleyen Seibert, şöyle konuştu:
"Ukrayna hükümetiyle her düzeyde temaslarımız olduğu gibi doğal olarak muhalefet ile de temaslarımız var. Bu kapsamda Vitali Kliçko ve partisi ile ayrıca diğer partiler ile görüşüyoruz. Ukrayna'daki tüm kesimlerle görüşmeye hazırız. Bunun için tek koşul bu güçlerin demokratik bir yönelime sahip olması."
Seibert, Almanya'nın Avrupa yanlısı barışçıl gösterilere desteğini yinelerken de "Ukrayna'da Avrupa değerlerini savunan muhalif güçlere doğal olarak saygı duyuyoruz. Yalnızca Kliçko ve partisi değil, diğer güçleri de bu kapsamda görüyoruz" ifadelerini kullandı. Hükümet Sözcüsü Seibert, Ukrayna'daki seçimlerde adayların tartışmalı gerekçelerle engellenmemesi gerektiğini vurguladı.
Ukrayna'da göstericilerin imzalanmasını talep ettiği AB ile Ortaklık Anlaşması konusundaki soruları da yanıtlayan Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, şunları söyledi:
"Ukrayna liderliği bugüne kadar, AB ile Ortaklık Anlaşması'nın asla hayata geçirilmeyeceğini söylemedi, bir ara vermekten bahsetti. Bu göz önüne alınmalı. Bu anlaşmanın tümüyle reddedilmesi, şu an için söz konusu değil. Almanya ve AB olarak devamlı surette, kapıların açık olmaya devam ettiğini vurguladık. Ukrayna hükümetinin bu ara verme kararını ne zaman sonlandıracağını bilmiyoruz."
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER